Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаПодії та календарАрхів подійПаскаль Гілен прочитає лекцію «Крихкі території» у PinchukArtCentre

Паскаль Гілен прочитає лекцію «Крихкі території» у PinchukArtCentre

20 вересня 2017

20 вересня, о 20:00, бельгійський соціолог Паскаль Гілен прочитає лекцію «Крихкі території» про обмін та використання вартості мистецтва і землі в рамках публічної програми до виставки «Крихкий стан» у PinchukArtCentre.

Лекція відбудеться на 6-му поверсі PinchukArtCentre. Участь безкоштовна. Реєстрація обов’язкова.

Від Берлусконі, Путіна, через Камерона та Мей до Трампа – ми спостерігаємо прояви нових ідеологічних і політичних формацій, які дають місце для поєднання вільної торгівлі з протекціонізмом і консервативністю в напрочуд оригінальний спосіб. Результат – репресивний лібералізм, в якому страх загрози втрати територій надмірно компенсується жорстким її виділенням. В  рамках цієї лекції Паскаль Гілен пояснить цю крихкість території і те, яким чином митці можуть зіграти роль у перетворенні мінової вартості назад у споживчу вартість, використовуючи свою дуже глибоку експертизу у культивуванні наших ментальних і матеріальних територій.

Поняття крихкості, стало основою концепції виставки і відображає тендітний стан уразливості – саме це визначення претендує на те, щоб бути найактуальнішою характеристикою сучасного світу. Термін «Fragile State» – це рефлексія про крихкий стан світового порядку, або у більш абстрактному сенсі – воно має відношення до ідеологічних, культурних та соціальних уразливостей. Водночас поняття крихкості стосується і кожної людини особисто – коли йдеться про уразливість тіла, психіки та свідомості.  

Публічна програма «Крихкий стан», як і виставка, через серію подій дослідить різні тлумачення та визначення поняття крихкого стану. Кожна подія розглядатиме поняття крихкості в його різних аспектах – соціальному, культурному, історичному, філософському та психологічному. Адже за багатьма теоріями крихкість є засадничою характеристикою як людей, так і держав, глибоко приватною та водночас політичною.

Публічна програма до виставки «Крихкий стан»

13.09, 19:00 – Кураторська екскурсія арт-директора PinchukArtCentre Бйорна Гельдхофа.

 

16.09, 16:00 – Лекція художниці Маріни Абрамович.

28.09 – Лекція Ярослава Грицака. «Історичний аспект крихкості»
Ярослав Грицак – український історик, Доктор історичних наук і професор Українського католицького університету.

05.10 – Лекція про філософський аспект крихкості.

12.10 – Лекція про психологічний аспект крихкості.

Паскаль Гілен – штатний професор соціології мистецтва і політики Антверпенського інституту дослідження мистецтв (Антверпенський університет, Бельгія), де він очолює  міждисциплінарну команду проекту «Офіс досліджень спільнот культури» (Culture Commons Quest Office, CCQO). Гілен – головний редактор міжнародного видання серії книг Antennae-Arts in Society. У 2016 році він отримав грант програми Odysseus за видатні міжнародні наукові дослідження від Фламандського фонду наукових досліджень. Його дослідження зосереджені на мистецькій праці, інституційному контексті мистецтва та культурній політиці. Гілен опублікував багато книг, які були перекладені англійською, іспанською, корейською, польською, португальською, російською та турецькою мовами.