Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаВиставкиМинулі виставкиПерсональна виставка Алевтини Кахідзе «TV Studios / Кімнати без дверей» в рамках проекту «PAC-UA Переосмислення»

Виставки

Персональна виставка Алевтини Кахідзе «TV Studios / Кімнати без дверей» в рамках проекту «PAC-UA Переосмислення»
17 травня 2014 - 30 червня 2014

PinchukArtCentre представляє «TV Studios / Кімнати без дверей» - персональну виставку Алевтини Кахідзе, яка відкриває нову серію експозицій в рамках проекту «PAC-UA Переосмислення». Ключова ідея проекту «Переосмислення» полягає у дослідженні зв’язків та впливів між українською арт-сценою сьогодення та мистецькими практиками минулого. «PAC UA Переосмислення» показує спадкоємність традиції в умовах переривчастого розвитку художньо-історичного контексту. В рамках проекту українські митці молодого покоління представляють нові твори, в яких вони переосмислюють обрані ними роботи художників попередньої генерації.

У проекті «TV Studios / Кімнати без дверей» Алевтина Кахідзе звертається до інсталяції Василя Цаголова «Студія твердого телебачення» (1998), а саме до його висловлювання стосовно телебачення, згідно якому «те, що ми розуміємо під реальністю, насправді було створено у стінах телевізійної студії». Кахідзе розвиває цю ідею: будь-яку реальність можливо інсценувати, а її сприйняттям можна маніпулювати. 

Граючи з цією ідеєю, у своїй новій роботі Алевтина Кахідзе створює власне середовище, в якому вона поєднує трансформовану інсталяцію Цаголова з науковою фантастикою, що сформувала бачення художниці. Сполучивши наукову фантастику та «телевізійну реальність», Алевтина Кахідзе стирає межі між сконструйованою та прожитою дійсністю.

Алевтина Кахідзе, художниця: «У моєму рідному містечку не було митців, галерей. Але там була бібліотека з відділом наукової фантастики. Я прочитала все, що стояло на полицях: Саймака, Фіннея, Ле Гуїн, Лема, Стругацьких. Пізніше я стала художницею, але з певним способом подачі реальності – я її уявляю, або іншими словами – я її вигадую…»

Міняючи місцями дійсність і вигадку, Кахідзе пише історії, в яких правда здається вигаданою, а вигадка сприймається як правда. Впродовж роботи виставки художниця представить п’ять перфомансів, що базуються на її історіях та потім демонструватимуться у форматі телевізійних новин у рамках її проекту у PinchukArtCentre.

Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора PinchukArtCentre: «Проект «PAC-UA Переосмислення» - це нова серія виставок, які досліджують інтуїтивні зв’язки між різними поколіннями українських митців, демонструючи як молоде покоління надихається чи звертається до минулих художніх практик. Що стосується Алевтини Кахідзе, її експозиція має дуже особливий зв'язок не тільки з роботою Цаголова, яку художниця побачила 12 років тому і яка справила на неї потужне враження та дала імпульс створювати те, що ми сьогодні бачимо. Тут присутній ще й той факт, що мисткиня повертається в своє дитинство, коли єдиним шляхом уникнути реальності міг бути книжковий світ наукової фантастики, котрий і став визначальним у творчості Алевтини Кахідзе».   

Організатори та співкуратори виставки: Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора PinchukArtCentre, та Тетяна Кочубінська, молодший куратор PinchukArtCentre.

Виставка розташована на 4-му поверсі арт-центра, у просторі «PAC-UA», і триватиме з 17 травня до 30 червня 2014 року.

Алевтина Кахідзе народилася в 1973 році в містечку Жданівка, Донецької області. Авторка інсталяцій, медіа-робіт, перформансів, текстів і дизайнерських об'єктів; лауреат Премії Малевича для українських художників 2008 р., переможець конкурсу серед молодих художників і кураторів Центру сучасного Мистецтва при НаУКМА 2002 року.

У 2004 році закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, факультет графіки. У 2004-2006 навчалася в Академії Яна ван Ейка (Маастріхт, Нідерланди). У 2009 році була учасницею резидентської програми Open House Iaspis (Стокгольм, Швеція).

Співзасновник приватної резиденції для іноземних художників у с. Музичі та он-лайн видання про мистецтво www.kram.in.ua, учасниця багатьох міжнародних та українських мистецьких проектів, зокрема: майбутня публічна програма в рамках Manifesta 10, Санкт-Петербург, Росія; Drawing Class for Collectors у рамках 7-ї Берлінської бієнале; «Ти вдома у Володимира Алевтини Сьюзі Пенелопи», арт-центр «Я галерея»; Working for Change, проект для Мароканського павільйону в рамках 54-ї Венеційської бієнале; «Я запізнююся на літак, на який неможливо запізнитися»; «Якщо/Если/IF», Музей сучасного мистецтва PERMM, Перм, Росія; «Мінливий світ – розказаний час» (1989–2009: Turbulent World – Telling Time), Академія мистецтв, Берлін, Німеччина, Національний художній музей України, Київ, Державний центр сучасного мистецтва, Москва, Росія; «Безкрайня сфера», Центр сучасного мистецтва при НаУКМА та ін.