Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПро насПрес-релізиPinchukArtCentre визначив п’ятьох слухачів «Кураторської платформи»

PinchukArtCentre визначив п’ятьох слухачів «Кураторської платформи»

19 грудня 2011

PinchukArtCentre закінчив відбір слухачів для «Кураторської платформи» - нової повноцінної дворічної навчально-прикладної програми. Учасниками першого проекту  стали п’ятеро осіб: Лізавета Герман (23 роки, Київ), Тетяна Кочубінська (26 років, Київ), Олександр Михед (23 роки, Київ), Марія Ланько (25 років, Київ) та Катерина Радченко (27 років, Одеса), яких відбіркова комісія обрала з понад 130 претендентів.

Відібрані учасники розпочнуть дворічне навчання в січні 2012 року та отримуватимуть  щомісячну стипендію у розмірі 4000 грн.

Слухачі програми послідовно набуватимуть практичного досвіду, працюючи в структурі PinchukArtCentre. Вони матимуть можливість попрактикуватися та всебічно ознайомитися з усіма аспектами процесу організації виставок та арт-менеджменту.   Теоретична частина, яка викладатиметься провідними міжнародними фахівцями, включає в себе перелік літератури для самостійного ознайомлення, 8 дводенних семінарів щороку, а також дослідницький проект.

Програма складається з трьох основних аспектів:

  • Теорія - лекції провідних запрошених експертів та семінари, організовані ректором університету New Design University St.Pölten доктором Стефаном
    Шмідт-Вульффеном (Stephan Schmidt-Wulffen) та магістром мистецтв
    Крістін Гаупт-Стаммер (Christine Haupt-Stummer);
  • Дослідницький проект – курс, в ході якого учасники ґрунтовно досліджуватимуть різноманітні теми, пов’язані з українським мистецтвом;
  • Інтеграція в структуру PinchukArtCentre – можливість отримати практичний досвід, працюючи в арт-центрі. 

Профільні предмети курсу: кураторська справа; організація виставок; зв’язки з громадськістю; освіта; видавнича справа; маркетинг; технології; спонсорство.

Програма розроблена ректором університету New Design University St.Pölten, ректором Академії образотворчих мистецтв у Відні (2002-2011) доктором Стефаном
Шмідт-Вульффеном (Stephan Schmidt-Wulffen) спільно з магістром мистецтв Крістін Гаупт-Стаммер (Christine Haupt-Stummer), за тісної співпраці з Генеральним директором PinchukArtCentre Екхардом Шнайдером і арт-менеджером PinchukArtCentre Бйорном Гельдхофом.

«Кураторська платформа» – це навчальна програма PinchukArtCentre, в основу якої закладена висока компетентність арт-центру та досвід команди фахівців, які можуть запропонувати учасникам доступ до найкращих світових знань та практик. Всі учасники програми матимуть можливість ознайомитись з різноманітними практиками виставково-кураторської справи, долучаючись до роботи над національними та міжнародними проектами. Крім того, вони будуть слухати лекції, приймати участь у семінарах та дискусіях за участі провідних міжнародних експертів.

Програма дає можливість отримати професійні знання міжнародного рівня, достатні для того, щоб стати експертом з кураторської справи, організації виставок, зв’язків з громадськістю, видавничої справи, освіти, технологій в контексті музею сучасного мистецтва.

Крістін Гаупт-Стаммер вивчала історію мистецтв у Віденському університеті (Vienna University) та у Вільному університеті (Freie Universität) в Берліні. З 1996 по 2001 р. вона організовувала семінари, практикуми та екскурсії для Віденського інституту культурних досліджень та кураторські програми навчання. У цей час вона також працювала консультантом для bogner.cultural, втілюючи  проекти з розвитку у музеях в Австрії та за кордоном. У 2001 році Гаупт-Стаммер заснувала консалтингову компанію «section.a» з мистецтва та дизайну, яка організовує виставки та художні проекти для державних і приватних установ. Крістін Гаупт-Стаммер викладає з 2002 року в таких університетах, як Клагенфуртський (University of Klagenfurt) та у Віденській школі мистецтв (Wiener Kunstschule). З 2006 року вона є членом факультету кураторської програми в Університеті прикладних мистецтв (University of Applied Art) у Відні.

Стефан Шмідт-Вульффен вивчав лінгвістику, філософію і побудову комунікацій у Кельні, Констанці і Вупперталі. У вісімдесятих роках він працював арт-критиком у Кельні і почав викладати і проводити виставки. У дев'яності роки він був директором Kunstverein в Гамбурзі, де він експериментував з новими формами дизайну виставок (‚backstage’, ‚fast forward’) і відкрив багато, тепер вже відомих, художників на ранньому етапі їх розвитку. Шмідт-Вульффен очолював Академію образотворчих мистецтв у Відні з 2002 по 2011 р., а в даний час є ректором університету New Design University St.Pölten. Він викладав в Гамбурзькій школі мистецтв (Kunsthochschule), Колумбійському університеті (Columbia University), Бард коледжі (Bard College). Також він був радником музеїв (mesée d’art moderne, Luxembourg) та університетів (Kadir Has University, Istanbul, Free University Bozen, Zeppelin University, Friedrichshafen). З 2008 року Шмідт-Вульффен є одним з редакторів серії книг «Історії виставок» (‘Exhibition Histories’) з історії виставок ХХ століття, видавництво Afterall, Лондон.