Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПро насПрес-релізиPinchukArtCentre представляє персональну виставку Джейка та Діноса Чепменів «Курча»

PinchukArtCentre представляє персональну виставку Джейка та Діноса Чепменів «Курча»

14 лютого 2013

PinchukArtCentre представляє першу персональну виставку в Україні Джейка та Діноса Чепменів під назвою «Курча». Проект побудований довкола нової масштабної інсталяції художників «Усе зло світу» (2013), що формує цілісний погляд на головні теми творчості братів - Голокост, жорстокості та смерть. Також, виставка включає в себе відомі арт-об’єкти Чепменів, гостре почуття гумору та неприборкана агресія яких провокують конфлікт та піддають сумніву табу, що існують у сучасному світі.

Твір «Усе зло світу» був створений на замовлення PinchukArtCentre. Це новий ландшафт мініатюр, що складається з чотирьох діорам. Проект базується на історичних подіях, які відбувалися у 1941 у Бабиному яру – українській братській могилі, де нацистські окупанти стратили більше ніж 30 тисяч євреїв за два дні. У роботі також прослідковуються алюзії на такі історичні полотна, як «Апокаліпсис» Ієроніма Босха (1450–1516) та деякі гравюри Франціско Гойї (1746–1828).

«Усе зло світу» - це продовження більш ранніх фундаментальних творів братів Чепменів «Пекло» (1999-2000) та «Трикляте пекло» (2008), що складалися з дев’яти частин. Вони являють собою мініатюрний макет концентраційних таборів та братських могил, де тисячі олов’яних, розписаних вручну нацистських солдатів вбивають, катують, ґвалтують, знущаються та калічать. У результаті, робота сприймається як повний каталог людських жахіть. За іронією долі, робота «Пекло» була знищена пожежею у 2004 році, на що Чепмени відповіли ще масштабнішою і амбітнішою роботою з назвою «Трикляте пекло» (2008).

Екхард Шнайдер, Генеральний директор PinchukArtCentre: «Творчість Джейка та Діноса Чепменів завжди межує з порушенням табу. Їхні роботи можуть бути надзвичайно образливими через притаманний їм чорний гумор та руйнівним жартам на теми знущань, війни, Голокосту, генетичних маніпуляцій та смерті з усіма їхніми жахами. Здається, що брати завжди прагнуть створити прецедент для паніки в лавах моралістів. Підібрані для показу роботи, у нашому випадку, є цьому підтвердженням, адже Чепмени презентують свою нову роботу «Усе зло світу», яка відсилає нас до жахів трагедії Бабиного яру».

Серед інших ключових робіт виставки  -  бронзова пофарбована скульптура «Секс І», в якій  прослідковується алюзія до гравюри Ґойї «Діяння заради мертвих» із серії «Лихоліття війни». В 1994 році Чепмени здійснили однойменну реконструкцію цієї гравюри в натуральну величину зі скловолокна. «Секс 1» демонструє ту саму сцену кількома тижнями пізніше: тіла мучеників знаходяться на стадії розпаду, їх покривають вилиті з бронзи і вручну розфарбовані мухи та черв’яки. Жорсткість та натуралізм сцени знівельовано у традиційній манері Чепменів – клоунським носом, бісовими ріжками й вушками приєднаними до відірваної голови. Незважаючи на те, що скульптура зображує смерть та занепад, її названо «Секс», що підкреслює взаємозв’язок між Еросом і Танатосом (Любов’ю та Смертю).

Захоплення творчістю іспанського художника є наскрізною темою роботи Чепменів. «З темного потойбіччя» (2011) – це цілий цикл гравюр Ґойї «Лихоліття війни», які Чепмени за їх власними словами «переробили та покращили».

Також на виставці представлені бронзові скульптури з «Родинної колекції Чепменів», створені на основі рідкісних етнографічних масок та об’єктів фетишу. Чепмени позбавляють традиційні знаки сакрального значення і поєднують їхню автентичну природу із брендовими символами мережі швидкого харчування МакДональдз. Номерами телефонів регіональних ресторанів МакДональдз заміщують більш характерні для подібних експонатів номери у каталозі. МакДональдз є ймовірним символом глобалізації, комерціалізації та створення культу фаст-фуду. З точки зору презентації, цикл пародіює типовий Західний етнографічний музей та загострює контекст прихованого лицемірства, пов’язаний з епохою глобалізації.

Нарешті, робота «Лайноспектива» пропонує ретроспективний погляд на еволюцію робіт Чепменів до 2009 року. Картонні макети пропонують сприймати не як точні копії, а як нові самостійні твори, які передають примітивне, безпосереднє та жорстоке враження оригіналів. Жартома змінюючи розмір, Чепмени зберігають увесь жах своїх культових творів у грубих зменшених копіях, підсилюючи при цьому грайливі та гумористичні аспекти робіт.

Виставка триватиме з 16 лютого до 21 квітня 2013 року в PinchukArtCentre. Вхід вільний.

Джейк Чепмен народився у 1966 в Челтенхемі, а Дінос Чепмен у 1962 в Лондоні. Вони живуть та працюють у Лондоні. Їхні роботи широко виставлялися, зокрема брати мали персональні виставки у Державному Ермітажі, Санкт Петербург (2012); у Museo Pino Pascali, Поліньяно-а-Маре (2010); у Hastings Museum (2009); у kestnergesellschaft, Гановер (2008); в Tate Britain, Лондон (2007); в Tate Liverpool, Ліверпуль (2006); в Kunsthaus Bregenz, Брегенц (2005); у Museum Kunst Palast Dusseldorf, Дюссельдорф (2003); в Modern Art Oxford, Оксфорд (2003) та у P.S.1 Contemporary Art Center, Нью-Йорк (2000); у листопаді 2013 у братів очікується ще одна персональна виставка у Rudolfinum, Прага. Групові виставки включають Четверту Московську бієнале сучасного мистецтва (2011); Сімнадцяту Сіднейську бієнале (2010); Meadows Museum, Далас (2010); Rude Britannia, Tate Britain (2010); Bundeskunsthalle, Бонн (2010); Hareng Saur: Ensor and Contemporary Art, S.M.A.K, Гент (2010); Державний центр сучасного мистецтва, Москва (2009); Kunstverein, Гамбург (2009); British Museum, Лондон (2009); Palais des Beaux Arts, Ліль (2008); Haus der Kunst, Мюнхен (2008); ICA, Лондон (2008); Annenberg Courtyard, Royal Academy of Arts, Лондон (2007); Museum of Contemporary Art Kiasma, Гельсінкі (2006); премія Тернера, Tate Britain, Лондон (2003).

PinchukArtCentre – провідна міжнародна арт-інституція, один із найбільших і динамічних приватних центрів сучасного мистецтва в Центральній і Східній Європі. Метою PinchukArtCentre, одного із проектів Фонду Віктора Пінчука, є підтримка художньої освіти, творчості та розвитку сучасного мистецтва в Україні та світі. Арт-центр надає постійну підтримку культурному розвитку і модернізації українського мистецтва та суспільства і робить значний внесок в культурний діалог між Сходом і Заходом, між національною ідентичністю та міжнародними викликами. У числі останніх експозицій, представлених в арт-центрі: персональні виставки Джеффа Уолла, Гарі Хьюма, Олафура Еліассона, Кендіс Брайтц, Даміана Ортеги, Сергія Браткова, Субодха Гупти, Деміена Хьорста, Аніша Капура та інших. PinchukArtCentre заснував Премії для підтримки українських та міжнародних молодих митців віком до 35 років. Неодноразово арт-центр представляв Україну на Венеційській бієнале.

Контактна інформація для запитів ЗМІ:
Тел.: +38 044 494-1148
[email protected]

Контактна інформація:
Тел.: +38 044 590-0858
[email protected]