Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПро насПрес-релізиНастіо Москіто (Ангола) та Карлос Мотта (Колумбія) стали володарями Головної премії Future Generation Art Prize 2014

Настіо Москіто (Ангола) та Карлос Мотта (Колумбія) стали володарями Головної премії Future Generation Art Prize 2014

8 грудня 2014

Аслан Ґайсумов (Росія), Микита Кадан (Україна) та Жанна Кадирова (Україна) отримали Спеціальні премії

Київ, 6 грудня 2014 року

Карлос Мотта (Колумбія) і Настіо Москіто (Ангола) стали володарями Головної премії третього конкурсу Future Generation Art Prize. Імена переможців були оголошені членами Міжнародного журі на Церемонії нагородження, яка відбулася 6 грудня 2014 року у PinchukArtCentre у Києві. Митці розділять між собою $ 100 000, з яких $ 60 000 отримають готівкою, а $ 40 000 – у вигляді гранту на створення нових робіт.

Future Generation Art Prize - це перша глобальна міжнародна премія для молодих художників віком до 35 років, заснована Фондом Віктора Пінчука в грудні 2009 року, метою якої є відкриття нових імен та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників, де б вони не жили та працювали.

Лауреатів Премії визначали члени почесного Міжнародного журі у складі Франческо Бонамі  – куратор, директор 50-ї Венеційської бієнале (Італія); Доріс Сальседо  – художник (Колумбія); Ян Фабр – художник (Бельгія); Екхард Шнайдер – генеральний директор PinchukArtCentre (Україна); Бісі Сільва – незалежний куратор, директор Centre for Contemporary Art, Лагос (Нігерія); Адам Шимчик (Adam Szymczyk) – арт-директор documenta 14 (Польща); Філіп Тінарі – директор Ullens Center for Contemporary Art у Пекіні (Китай).

Як володарі Головної премії, Карлос Мотта і Настіо Москіто представлять свої персональні виставки у PinchukArtCentre восени 2015 року.

Оголошуючи ім’я Настіо Москіто, лауреата Головної премії, журі зазначило: «Поєднання тексту, перфомансу, відео та інсталяції у виключно оригінальній манері     Москіто заново відкриває нам мистецтво розповіді. Складними відео-замальовками, які пробуджують давні традиції поетичності розмовного слова і музичних імпровізацій, автор привносить альтернативний вимір у те, як ми сприймаємо мистецтво, а також непрості реалії нашого глобального суспільства.

Його вдавана грайлива перформативність стає основою для розгляду цілої низки тем: від колоніального минулого чи геополітичних зрушень до стосунків між людьми. У досягненні такого ефекту технології і поп-культура грають особливо роль, адже автор задіює інструментальний арсенал  ді-джеїв та ві-джеївтелевізійних шоу, YouTube та інші засоби, характерні для нашої медіа-насиченої ери. Потужна особистісна присутність Москіто, його чудове відчуття просторової динаміки і різкий гумор об'єдналися, щоб кинути виклик нашому сприйняттю того, що ми вважаємо давно і добре знайомим»

Перемогу Карлоса Мотта, який також отримав Головну премію цього року, члени журі прокоментували наступним чином: «Представлені Карлосом Мотта роботи послідовні, складні і з чітко окресленими ідеями. Окрім цього, у них демонструється художня фантазія та поетичність митця, який через розповідь вигадану і реальну   структурує роздуми на низку актуальних тем. Застосовуючи мову експозиції історичного музею та підробивши культурний матеріал, Мотта створює контекст, у якому доколоніальна спадщина і колоніальна історія Латинської Америки стають відправною точкою глибоко особистого дослідження митця.

Цей дискурс переноситься в українські реалії через роботу «Коротка історія переслідувань гомосексуалізму в Україні»  плакат, який продовжує проект-дослідження історії прав ЛГБТ-спільноти в різних країнах світу. Журі глибоко вражене вмінням автора вдало поєднати прискіпливе оформлення, історичний аналіз та соціальну відповідальність в роботі, яка пропонує по-новому поглянути на те, як мистецтво може піднімати чутливі, маргіналізовані теми та обстоювати їх важливість».

У своєму зверненні до молодих митців Віктор Пінчук, засновник Премії Future Generation Art Prize, сказав: «Я вважаю, що сучасне мистецтво поєднане зі свободою і відкритістю. Завдяки вашій присутності тут сьогодні, я бачу як Київ знову стає сильним енергетичним  центром позитивних змін. Подивіться 600 км на схід і ви зрозумієте, що саме я маю на увазі. У Донецьку, на сході країни, центр сучасного мистецтва перетворили у в'язницю. Спочатку вигнали митців. Тепер там в жахливих умовах тримають і катують ув’язнених. Для мене це трагедія, але вона закономірна. Це як закон природи: репресивні режими ненавидять сучасне мистецтво. Вони його бояться, зупиняють, забороняють. Вони хочуть стримувати те, чому сучасне мистецтво дає свободу.

І немає нічого більш дисидентського, більш інакшого, аніж сучасне мистецтво і сучасні художники. Ми інвестували в українську мистецьку сцену, у молодих міжнародних художників. Для того, щоб з’явилася мережа, яка  об’єднає найкращих творців відкритості, свободи, змін. Я пишаюся нашою інвестицією. Я сподіваюся, що вона стане у нагоді для моєї країни у важкі часи».

Згідно з рішенням Міжнародного журі, $ 20 000 будуть спрямовані на програми стажування для лауреатів Спеціальної премії: Аслана Ґайсумова (Росія), Микити Кадана (Україна) та Жанни Кадирової (Україна).

Коментуючи роботи Аслана Ґайсумова журі зазначило: «Поетична подорож містом Грозний. Це відео у якому Ґайсумов тематично і кінематографічно досліджує нашарування історій   радянської, воєнної та неоліберальної   які характеризують цей відомий проблемний регіон. Прогулянка справжнім зруйнованим будинком культури   це коливання між безпосереднім відтворенням і опосередкованою розповіддю, яке вносить ще одне контекстуальне значення в полеміку про пам’ять і реальність».

Оголошуючи імя Микити Кадана, журі прокоментувало наступним чином: «Спираючись на характерні візуальні мови радянського побуту, провінційного музеєзнавства та соціалістичної модерності, Кадан відтворює сцену, у якій, завдяки нав’язливій присутності здавалося б різнорідних елементів, глядач є зайвим навіть тоді, коли сама сцена породжує нерозв’язність людського конфлікту».

Про роботи Жанни Кадирової члени Міжнародного журі відгукнулися так: «Чотири панорамні зображення з одноманітними горизонтами житлових районів Києва вкриті вибухоподібними плямами, які проводять паралель між жорстокістю війни та матеріальною інтервенцією в цілісність фотографій. Робота Кадирової тихо й поетично промовляє про сьогодення, залишаючи кожному простір для індивідуального трактування».

За цим посиланням ви можете завантажити фотографії з Церемонії нагородження, а також портрети переможців та фото їх робіт:

Профайли номінантів:

Настіо Москіто pinchukartcentre.org/ua/shortlist_fgap2014/Nastio_Mosquito

Карлос Мотта pinchukartcentre.org/ua/shortlist_fgap2014/Carlos_Motta

Аслан Ґайсумов pinchukartcentre.org/ua/shortlist_fgap2014/Aslan_Gaisumov

Микита Кадан pinchukartcentre.org/ua/shortlist_fgap2014/Mykyta_Kadan

Жанна Кадирова pinchukartcentre.org/ua/shortlist_fgap2014/Zhanna_Kadyrova

Фотогалерея Церемонії нагородження: /ua/photo_and_video/photo/27041

Зображення робіт, представлених у рамках виставки номінантів: pinchukartcentre.org/ua/photo_and_video/photo/26494

Виставка 21 номінанта на Премію  Future Generation Art Prize 2014 відбувається в PinchukArtCentre і триватиме до 4 січня 2015 року. У рамках експозиції представлені нові роботи таких художників і колективів: Нейл Белуфа, 29 (Франція/ Алжир), Розелла Біскотті, 35 (Італія), Джеймс Брайдл, 33 (Великобританія), Еллісон Віера, 35 (США), Аслан Ґайсумов, 23 (Росія), Хімена Ґаррідо-Лекка, 34 (Перу), Сесіль Б. Еванс, 31 (США/Бельгія), Микита Кадан, 31 (Україна), Жанна Кадирова, 32 (Україна), Пілар Кінтерос, 26 (Чилі), Мауріціо Лімон, 34 (Мексика), Адріан Меліс, 28 (Куба), Настіо Москіто, 32 (Ангола), Карлос Мотта, 36 (Колумбія), Джон Рафман, 32 (Канада), Келлі Спунер, 31 (Великобританія), Хе Сяньюй, 27 (Китай), Цзя Айлі, 34 (Китай), Кудзанай Чіурай, 33 (Зімбабве), GCC (Регіон Перської затоки) і Public Movement (Ізраїль).

Двадцятеро учасників шорт-листа представляють 17 країн світу.  Вони були відібрані з більше ніж 5500 заявок, отриманих з 148 країн світу у ході відкритої та демократичної он-лайн процедури подання заявок. Фіналісти були визначені 7 членами Відбіркової комісії, до складу якої увійшли експерти світового масштабу, рекомендовані членами міжнародного журі.

Згідно з регламентом, двадцять першим претендентом на отримання премії Future Generation Art Prize у 2014 році стала Жанна Кадирова - володарка Головної Премії PinchukArtCentre 2013, загальнонаціональної премії у сфері сучасного мистецтва для молодих українських художників до 35 років.

У 2010 році першою переможницею глобального конкурсу молодих митців віком до 35 років і володаркою Головної Премії Future Generation Art Prize стала бразильська художниця Сінтія Марселле; єдиним художником, який отримав Спеціальну премію, став румунський митець Мірча Ніколае. У 2012 році лауреаткою Головної премії стала британка Лінетт Ядом-Боак’є; Спеціальні премії, відповідно до рішення журі, отримали п’ятеро митців, а саме: Жонатас ді Андраде (Бразилія), Міколь Ассаель (Італія), Ахмет Оґют (Туреччина), Райан Табет (Ліван) і Марва Арсаніос (Ліван).

Офіційний веб-сайт Премії Future Generation Art Prize: futuregenerationartprize.org

Офіційний веб-сайт PinchukArtCentre: pinchukartcentre.org

Склад міжнародного журі Future Generation Art Prize 2014:

  • Франческо Бонамі (Francesco Bonami) – куратор, директор
    50-ї Венеційської бієнале (Італія);
  • Доріс Сальседо (Doris Salcedo) – художник (Колумбія);
  • Бісі Сільва (Bisi Silva) – незалежний куратор, директор Centre for Contemporary Art, Лагос (Нігерія);
  • Філіп Тінарі (Philip Tinari) – директор Ullens Center for Contemporary Art у Пекіні (Китай);
  • Ян Фабр (Jan Fabre) – художник (Бельгія);
  • Адам Шимчик (Adam Szymczyk) – арт-директор documenta 14 (Польща);
  • Екхард Шнайдер (Eckhard Schneider) – генеральний директор PinchukArtCentre (Україна).

Склад Відбіркової комісії Future Generation Art Prize 2014:

  • Рафаель Чікуква – головний куратор Національної галереї Зімбабве (Зімбабве)

Подання Бісі Сільви;

  • Сунь Донгдонг – незалежний куратор (Китай)

Подання Філіпа Тінарі;

  • Бйорн Гельдхоф – заступник арт-директора PinchukArtCentre (Україна)

Подання Екхарда Шнайдера;

  • Саймон Кастетс – директор Swiss Institute(США)

Подання Франческо Бонамі;

  • Джачінто ді П’єтрантоніо – директор GAMeC (Італія)

Подання Яна Фабра;

  • Тайана Піментель – директор Fundacion Siqueiros (Мексика)

Подання Доріс Сальседо;

  • Давід Ріфф – незалежний митець, письменник і куратор (Німеччина)

Подання Адама Шимчика.

Шорт-лист Премії Future Generation Art Prize 2014:

Нейл Белуфа, 29 (Франція/ Алжир),

Розелла Біскотті, 35 (Італія),

Джеймс Брайдл, 33 (Великобританія),

Еллісон Віера, 35 (США),

Аслан Ґайсумов, 23 (Росія),

Хімена Ґаррідо-Лекка, 34 (Перу),

Сесіль Б. Еванс, 31 (США/Бельгія),

Микита Кадан, 31 (Україна),

Жанна Кадирова, 32 (Україна),

Пілар Кінтерос, 26 (Чилі),

Мауріціо Лімон, 34 (Мексика),

Адріан Меліс, 28 (Куба),

Настіо Москіто, 32 (Ангола), 

Карлос Мотта, 36 (Колумбія),

Джон Рафман, 32 (Канада),

Келлі Спунер, 31 (Великобританія),

Хе Сяньюй, 27 (Китай),

Цзя Айлі, 34 (Китай),

Кудзанай Чіурай, 33 (Зімбабве),

GCC (Регіон Перської затоки),

Public Movement (Ізраїль).

Представлені країни

Країни народження – 17

Країни проживання – 17

Представлені регіони світу

Європа – 7

Північна Америка – 5

Азія – 4

Південна Америка – 3

Африка - 2

Статистичні дані перебігу процедури подачі заяв на здобуття премії

Future Generation Art Prize 2014

Загальна кількість поданих заявок

Індивідуальні:                  5 449

Колективні:                      137

Усього:                             5 586

Стать

Чоловіча                                           52%

Жіноча                                               48%

Вік

18-20                               2,37%

21-25                               17,06%

26-30                               34,86%

31-35                               45,71%

Усього країн:                   148

Регіони:

Європа                                              49,48%

Північна Америка                        18,91%

Азія                                                      18,72%

Південна Америка                      6,69%

Африка                                        4,02%

Австралія та Океанія                 2,18%

Додаткова інформація:

Більше 5 500 молодих художників з 148 країн усіх континентів подали заявки на участь у конкурсі за допомогою демократичної процедури подання заявок через офіційний сайт Future Generation Art Prize futuregenerationartprize.org, яка проходила з 13 січня до 30 квітня 2014 року.

З метою залучення до участі в конкурсі художників з усього світу, починаючи з 2014 року, Future Generation Art Prize відкрила можливість подавати заявки десятьма мовами: англійською, арабською, іспанською, китайською, німецькою, португальською, російською, українською, французькою та японською.

Експерти Відбіркової комісії, склад якої був визначений членами журі, ознайомилися з усіма отриманими роботами та відібрали 20 учасників шорт-листа Премії. Переможець національної Премії PinchukArtCentre автоматично потрапляє в шорт-лист Future Generation Art Prize 2014 і стає 21-м учасником виставки номінантів.

Ці художники візьмуть участь у виставці в PinchukArtCentre, на якій зможуть представити як роботи запропоновані на конкурс, так і нові, створені спеціально для проекту. Виставка номінантів на Премію відбудеться з 25 жовтня 2014 року до 4 січня 2015.

6 грудня 2014 року, міжнародне журі збереться в Києві для розгляду та обговорення наданих на конкурс робіт. Вони визначать володаря Головної Премії Future Generation Art Prize, який отримає $ 100 000 (з них $ 60 000 - готівкою, а $ 40 000 - на створення нових робіт). Крім того, додаткові $ 20 000 будуть спрямовані на програми стажування для лауреатів Спеціальної премії.

Календар проекту

13 січня 2014

Початок прийому заявок на futuregenerationartprize.org

30 квітня 2014                  

Завершення прийому заявок

Квітень червень 2014          

Відбіркова комісія розглядає заявки і відбирає 20 учасників шорт-листа

19 червня 2014                      

Оголошення номінантів Премії 2014 року

25 жовтня 2014

4 січня 2015         

Виставка учасників шорт-листа в PinchukArtCentre, Київ. Переможець Премії PinchukArtCentre також приймає участь у виставці

6 грудня 2014

Церемонія нагородження Премії Future Generation Art Prize 2014

Майже 60 партнерських платформ, що представляють більше 38 країн, підтримають процес подачі заявок та саму Премію Future Generation Art Prize в 2014 році. Це є показником того, наскільки успішно Премія розширила свою глобальну мережу для того, щоб залучити митців з різних регіонів світу, особливо з тих регіонів, що розвиваються - Південна Америка, Австралія, Африка та Океанія.

Партнерські платформи в 2014: futuregenerationartprize.org/ua/partner-platforms

Переможці 1-го і 2-го конкурсів на здобуття Премії Future Generation Art Prize:

Лауреати Головних премій:

2010: Сінтія Марcелле (Бразилія);

2012: Лінетт Ядом-Боак’є (Великобританія).

Лауреати Спеціальних премій:

2010: Мірча Ніколае (Румунія);

2012: Жонатас ді Андраде (Бразилія), Міколь Ассаель (Італія), Ахмет Оґют (Туреччина), Райан Табет (Ліван) та Марва Арсаніос (Ліван).

Віктор Пінчук

Віктор Пінчук є одним з найуспішніших бізнесменів України. Його роль на суспільній, міжнародній та філантропічній арені є ключовою у справі зміцнення зв'язків між Україною, ЄС і світовим співтовариством.

Ось вже понад 12 років Віктор Пінчук розробляє і підтримує різноманітні благодійні проекти в Україні та поза її межами. У 2006 році він об'єднав цю діяльність у Фонд Віктора Пінчука, який визнано найбільшою благодійною організацією в Україні, що втілює проекти у важливих для соціального розвитку сферах.

У вересні 2006 року Віктор Пінчук заснував PinchukArtCentre - один з найбільших центрів сучасного мистецтва в Східній Європі. Віктор Пінчук також є одним з найвпливовіших колекціонерів сучасного мистецтва.

Повна біографія доступна за посиланням  www.futuregenerationartprize.org/ua/founder

Фонд Віктора Пінчука 

Фонд був створений в 2006 році бізнесменом і громадським діячем Віктором Пінчуком. Це найбільша незалежна приватна міжнародна благодійна організація, що базується в Україні. Його метою є надання новим поколінням можливості стати творцями майбутніх змін. Для її реалізації розробляються проекти та будується партнерство, як в самій Україні, так і поза її межами.

Фонд інвестує у трьох основних напрямках:

  • інвестиції у людину, аби примножити людський капітал;
  • інвестиції у суспільство, аби покращити рівень соціальної взаємодії;
  • інвестиції у світ, аби сприяти поглибленню всесвітньої інтеграції.

www.pinchukfund.org

PinchukArtCentre – провідна міжнародна арт-інституція, один із найбільших і динамічних приватних центрів сучасного мистецтва в Центральній і Східній Європі. Метою PinchukArtCentre, одного із проектів Фонду Віктора Пінчука, є підтримка художньої освіти, творчості та розвитку сучасного мистецтва в Україні та світі. Арт-центр надає постійну підтримку культурному розвитку і модернізації українського мистецтва та суспільства і робить значний внесок в культурний діалог між Сходом і Заходом, між національною ідентичністю та міжнародними викликами.

У числі останніх експозицій, представлених в арт-центрі: персональні виставки Джеффа Уолла, Гарі Хьюма, Олафура Еліассона, Кендіс Брайтц, Даміана Ортеги, Сергія Браткова, Субодха Гупти, Деміена Хьорста, Аніша Капура та інших. PinchukArtCentre заснував Премії для підтримки українських та міжнародних молодих митців віком до 35 років Неодноразово арт-центр представляв Україну на Венеціанській Бієнале.

pinchukartcentre.org

Контактна інформація для запитів ЗМІ:

Тел.: +38 044 494-1148, [email protected]

Загальна інформація:

Тел.: +38 044 590-0858, [email protected]

PinchukArtCentre

вул. Велика Васильківська/Басейна 1/3-2, блок А,

Бесарабський квартал,

Київ, 01004

тел.: +38 (044) 590-08-58

e-mail: [email protected]

Розклад роботи: вівторок – неділя, 12:00 – 21:00.

Вихідний: понеділок

Вхід ВІЛЬНИЙ