Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПро насПрес-релізиPinchukArtCentre представляє персональну виставку Зінаїди Ліхачевої «Mute» в рамках простору РАС-UA

PinchukArtCentre представляє персональну виставку Зінаїди Ліхачевої «Mute» в рамках простору РАС-UA

28 травня 2015

PinchukArtCentre в рамках простору PAC-UA представляє персональну виставку української художниці Зінаїди Ліхачевої під назвою “Mute”. Проект представляє статичне відео з портретами 16 жінок, які були учасницями волонтерських рухів Майдану. Усі разом вони створюють ілюзію натовпу, але завдяки насиченій та стриманій формі, увага зосереджується на кожній з учасниць проекту та їх нерозказаних історіях окремо.

Робота народилася у результаті кропіткого дослідження і повного занурення у переживання кожної з героїнь, віднайдення з ними спільної мови. Ці переживання художниця залишає невербалізованими, таким чином створивши мовчазні портрети, що промовляють виразами облич та поставами. Цією роботою Зінаїда Ліхачева перефразовує поняття героїзму, звертає увагу на роль жінок під час конфлікту, зображуючи їх як повсякденних героїнь. Узагальнивши, цю роботу можна розглядати як данину кожній жінці, яка брала участь в акціях протесту.

Зінаїда Ліхачева«На одній з волонтерських зустрічей після революційних подій зими 2013-2014 я відзначила, що внутрішні переживання і стрес залишилися глибоко в душі кожного їх учасника. Ці емоції я вирішила передати у мовчазних відео, переглядаючи які, глядач мимоволі втягується в переживання героїнь і встановлює зв'язок зі своєю особистою історією почуттів. Цей процес своєрідного німого діалогу і пояснює суть назви виставки “Mute”».

В одному просторі з відео-портретами також знаходиться інсталяція, що була створена художницею з використанням особистих знакових речей та предметів - своєрідних оберегів, що належали учасницям та були на них під час акцій протесту.

Паралельно з виставкою художниця створила Facebook-сторінку, на якій будуть публікуватися життєві історії героїнь проекту “Mute”.  

Виставка триватиме у PinchukArtCentre з 30 травня по 4 жовтня 2015 року. Простір PAC-UA розташовано на 4-му поверсі арт-центру.

Час роботи: Вівторок - Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок - вихідний
Вхід вільний.

Виставковий простір PAC-UA призначений для демонстрації виключно нових робіт українських художників з метою дослідження актуальних мистецьких процесів, що відбуваються в Україні, та направлений на забезпечення потужної і довгострокової співпраці арт-центру з митцями. З моменту відкриття у 2011 році, у просторі PAC-UA пройшли виставки Василя Цаголова, Арсена Савадова, Олександра Ройтбурда, Іллі Чічкана, Миколи Маценка, Павла Макова, Жанни Кадирової, Олексія Салманова та Сергія Браткова. У 2014 році в рамках простору PAC-UA проходив спеціальний проект «PAC-UA Переосмислення», котрий досліджував відносини і впливи між українською арт-сценою сьогодення і художніми практиками минулого.