Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng

Наші проекти

Трансфер

«Трансфер» - програма обміну, яка популяризує та підтримує нове покоління українських митців за кордоном, а також пропонує динамічний погляд на молоде польське мистецтво в Україні. Проект було реалізовано спільно з Центром сучасного мистецтва «Замок Уяздовський» (Варшава, Польща).

З 28 серпня по 30 вересня 2012 PinchukArtCentre представив персональні виставки п’яти молодих митців з Польщі, експонуючи спеціально створені проекти та роботи останніх років.  Кожна виставка тривала один тиждень. Серед митців-учасників програми: Моніка Завадскі, Агнешка Польська, Конрад Смоленський, Ніколас Гросп’єр, Міхал Будни.

Програма «Трансфер» - це також нагода для учасників «Кураторської платформи» PinchukArtCentre отримати перший міжнародний кураторський досвід.  Лізавета Герман, Тетяна Кочубінська та Марія Ланько, разом з арт-менеджером PinchukArtCentre Бйорном Гельдхофом, стали організаторами та спів-кураторами виставок.

Виставки в PinchukArtCentre супроводжувалися серією лекцій і дискусій з художниками, які сприяли активному взаємообміну між польською арт-сценою та українською аудиторією. Серед лекторів: Алевтина Кахідзе, Ева Горзадек, Агнешка Піндера, Даніель Музичук. Програма була реалізована за підтримки Польського інституту в Києві.

Кожну з виставок супроводжували мистецькі бесіди співкураторів проекту та художників.

Влітку 2012 року в рамках партнерського проекту «Трансфер» українські художники, номінанти на Премію PinchukArtCentre у 2009 та 2011 роках, Микита Кадан, Жанна Кадирова, Володимир Кузнєцов, Лада Наконечна та Микола Рідний представили двотижневі персональні виставки в Центрі сучасного мистецтва «Замок Уяздовський». Куратор проекту - Мар'яна Добковська.

Крім того, п’ятеро українських теоретиків були запрошені до Варшави з метою ознайомити польську аудиторію з українським культурним контекстом та дати оцінку  місцевій художній сцені. Зі спеціальним циклом лекцій Польщу відвідали Катерина Ботанова, Василь Черепанин, Алевтина Кахідзе, Марія Ланько та Анна Лазар.