Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаПодії та календарАрхів подійПоказ фільму «Нанук з Півночі» Роберта Джозефа Флаерті

Показ фільму «Нанук з Півночі» Роберта Джозефа Флаерті

2 травня 2018

У середу, 2 травня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на показ фільмів «Нанук з Півночі» американського режисера Роберта Джозефа Флаерті в рамках фільмової програми «Поезія в кіно- та відеоматеріалах».

«Нанук з Півночі» (англ. Nanook from the North) – німий документальний фільм про виживання канадських ескімосів у сурових умовах субарктичної області Півночі Канади. Стрічка була випущена у прокат у 1922 році та вважається першим повнометражним документальним фільмом.

Вперше в історії кінематографа усвідомлюється цінність документальної зйомки, адже під час першого монтажу відбулась пожежа, внаслідок якої згоріла майже вся відзнята кіноплівка. Через декілька років Флаерті вирушає повторно в експедицію і за мотивами втрачених документальних кадрів намагається відтворити «живі» сцени з життя ескімосів за допомогою тонкої майстерної постановки.

Подія відбудеться на 6-му поверсі PinchukArtCentre у відеолаунжі кафе One Love Coffee. Участь безкоштовна. Реєстрація.

Завдяки прогресу і розвитку техніки кіномова постійно піддається новим випробуванням. Тепер фіксувати зображення, що рухається може чи не кожна людина. Існують тисячі терабайт відео і кілометри кіноплівок, на яких, за словами Жан-Люка Годара записана «правда 24 кадри на секунду». Через брак довіри до класичних форм кінематографу деякі автори шукають “правду” і поезію використовуючи відео зі звичайних смартфонів, камер спостереження, телерепортажів, хронікальних чи сімейних архівів. У стрічках фільмової програми «Поезія в кіно- та відеоматеріалах» форма є продовженням змісту, таким чином режисери намагаються зрозуміти, що саме зображено на кіно- та відеоматеріалах.

Координатори програми: Роман Хімей та Ярема Малущук, номінанти на Премію PinchukArtCentre 2018.