Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng

Автори

Фікрет Атай

Фікрет Атай нар. 1976 р. в Батмані, Туреччина. Він закінчив Fine Arts Faculty університету Dicle, Туреччина. Його відео-роботи показують короткі замальовки з життя його рідного Батмана, курдського міста поблизу кордону між Туреччиною та Іраком. Атай брав участь в Сіднейській Бієнале (2006), Стамбульській Бієнале (2007), Александрійській Бієнале (2009) та Ліонській Бієнале (2009).

Фільми Фікрета Атая зняті ручною відеокамерою без спеціального освітлення, просто і чесно показують сцени з життя Батману, курдського міста в Туреччині, що знаходиться біля кордону з Іраком. Центральною темою у відео- та фотороботах Атая постає ідея порожнечі – пустки існування на периферії турецької держави, повна відсутність майбутнього, ідеалів та ідентичності для молодих курдів. Його творчість стосується і метафізичної порожнечі, і політичної, економічної пустоти, яка пов’язана зі структурними проблемами курдської меншини.

В РАС Атай поєднує нові фотографії з трьома фільмами, які зображують культурні зсуви між двома поколіннями, що живуть у Батмані.