Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаВиставкиАвториОлафур Еліассон

Автори

Олафур Еліассон

Творчості Еліассона властиве безперервне дослідження людських форм сприйняття. Роботи, які сам Еліассон називає «експериментальними витворами», охоплюють фото, інсталяцію, скульптуру та фільм. Заснована у 1995 році його берлінська майстерня нараховує сьогодні близько сорока п’яти майстрів, архітекторів, геометрів та мистецтвознавців. У майстерні він застосовує світло, колір і такі природні явища, як туман та хвилі, аби перевірити, яким чином фізичний рух, відчуття, взаємодія між мозком і тілом впливає на наше сприйняття довколишнього середовища.

У 1997 році Еліассон представив світові The curious garden в Kunsthalle Basel (Базель, Швейцарія), а в 2001 році, у співпраці з ландшафтним архітектором Гюнтером Фогтом (Günther Vogt), він створив The mediated motion – масштабні твори, які заповнили весь простір Kunsthaus Bregenz, (Брегенц, Австрія).

Олафур Еліассон представляв Данію на 50-й Венеційській бієнале в 2003 році і в цьому ж році його проект The weather project був виставлений на показ в лондонській галереї Tate Modern. Проект-дослідження Take your time: Olafur Eliasson, організований Музеєм сучасного мистецтва Сан-Франциско (SFMOMA) в 2007 році, подорожував до 2010 року. У 2010 році його виставка Innen Stadt Außen (Inner City Out)  проходила у берлінському виставковому залі Martin Gropius Bau та в різних куточках міста. Проект Three to now на даний час виставляється в Школі дизайну при Гарвардському університеті. 

Олафур розробив декілька проектів у громадських місцях: наприклад проект Green river реалізовувався в різних містах з 1998 до 2001 року, а The Serpentine Gallery Pavilion 2007, розроблений спільно з архітектором Кьєтілом Торсеном (Kjetil Thorsen),  тимчасово розмістився в Кензінгтон Гарденс, Лондон. На замовлення фонду “Public Art Fund” влітку 2008 року на берегових лініях Мангеттену та Брукліну були змонтовані штучні водоспади в рамках проекту The New York City Waterfalls.

Як професор Берлінського мистецького університету в 2009 році Олафур Еліассон заснував Institut für Raumexperimente (Інститут просторових експериментів).