Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниБританська художниця Лінетт Ядом-Боакьє стала володаркою Головної премії Future Generation Art Prize 2012

Британська художниця Лінетт Ядом-Боакьє стала володаркою Головної премії Future Generation Art Prize 2012

8 грудня 2012

Спеціальну премію розділили Жонатас ді Андраде (Бразилія), Міколь Ассаель (Італія), Ахмет Огют (Туреччина), Райан Табет (Ліван) та Марва Арсаніос (Ліван)

Художниця з Великобританії, Лінетт Ядом-Боакьє, стала володаркою Головної премії другого конкурсу Future Generation Art Prize у розмірі $ 100 000, з яких $ 60 000 художниця отримає готівкою і $ 40 000 - у вигляді гранту на створення нових творів мистецтва.

Почесне міжнародне журі у складі Массіміліано Джіоні (США), Керол Інхуа Лу (Китай), Ханса Ульріха Обріста (Великобританія), Ненсі Спектор (США) Анальдо Фаріаса  (Бразилія), Каролін Христов-Бакарджієв (Німеччина) та Екхарда Шнайдера (Україна)
обрали та оголосили ім’я володарки Головної премії на церемонії нагородження, яка відбулася у п'ятницю, 7 грудня 2012 року, у Києві.

Усі номінанти, включаючи переможців конкурсу, візьмуть участь у груповій виставці Future Generation Art Prize @ Venice в рамках Венеційської бієнале 2013 року. Лінетт Ядом-Боакьє, як володарка Головної премії, представить у PinchukArtCentre свою персональну виставку восени 2013 року.

Оголошуючи ім'я переможниці, яка представила на конкурс нову серію картин, члени міжнародного журі Керол Інхуа Лу і Екхард Шнайдер сказали: «Журі нагороджує Головною премією Лінетт Ядом-Боакьє за її дивовижні роботи, в яких темне і світле зведені воєдино, за високу якість картин і відображені в них соціальні проблеми. Крім того, журі нагороджує її за багатогранність творчості, що виходить далеко за рамки живопису - за активну літературну діяльність як автора коротких оповідань, який на даний момент працює над романом».

У своєму виступі вони також відмітили: «Лінетт Ядом-Боакьє, яка народилася в 1997 році в Лондоні в родині з африканським корінням, заклала в основу своєї творчості особливі правила часу та дії. На створення однієї картини відводиться один день, і якщо робота не завершена до кінця цього дня - картина викидається. Таким чином, художниця не дає собі часу на нічні роздуми і уникає пентіменто. Її роботи збираються у серії картин, на яких, як правило, зображені вигадані персонажі на тлі абстрактних рельєфів. З темної атмосфери ефектне використання білого кольору вривається ніби пронизливі спалахи світла –  чи то смуги футболки, чи очі персонажу.

Її роботи - це не фотографічні зображення; вони беруть початок з пам'яті про історичну форму живописної картини, включаючи реалізм із соціальною свідомістю і експресіонізмом. Її роботи не акцентуються на єдиному зображенні, а пропонують візуальний досвід, побудований на різних часових елементах і на присутності повторюваних мотивів, форм і настроїв.

Її роботи - це щось середнє між призупиненим часом з одного боку, і гострим почуттям живописання в контексті сьогодення з іншого».

Згідно з рішенням журі Жонатас ді Андраде (Бразилія), Міколь Ассаель (Італія), Ахмет Огют (Туреччина), Райан Табет (Ліван) і Марва Арсаніос (Ліван) розділили між собою Спеціальну премію.

Враховуючи кількість художників, удостоєних Спеціальної премії в 2012 році, було ухвалено рішення збільшити початкову суму (що складала $ 20 000) на стажування та сприяння подальшому розвитку художників. Про це у своїй промові на Церемонії нагородження заявив засновник Премії Future Generation Art Prize Віктор Пінчук.

У зверненні до молодих митців Віктор Пінчук сказав: «Сьогодні, ще раз, починається майбутнє. Я бачу, що нове покоління сповнене ідей, почуттів і заразної винахідливості. Це нова зростаюча глобальна мережа, яка об'єднує найрозумніших, найталановитіших представників нового покоління - художників, які зобов'язані представити людству нові погляди. І, напевно, це ваш найбільший приз - бути частиною цієї групи».

Оголошуючи Ахмета Огюта як одного з володарів Спеціальної премії, Керолін Христов-Бакарджіев і Анальдо Фаріас відзначили: «Журі нагороджує Ахмета Огюта Спеціальною премією за його видатне вміння вийти за межі арт-інституції і за межі поняття мистецької премії за допомогою роздавання грошей; за поширення й обмін знаннями, що лежать в основі eyewriter/DIY/Arbakir. Зосередивши свою енергію і час на написанні на однодоларових банкнотах веб-адреси проекту, покликаного допомогти інвалідам, а потім взявши участь у святкуванні п'яти весіль в маленькому турецькому містечку, художник підтверджує, що творчість можна направляти на просування емансипації».

Нагороджуючи Жонатаса ді Андраде вони сказали: «Журі нагороджує Спеціальною премією Жонатаса ді Андраде за вміння заповнити прогалину між мистецтвом та ідеологією. Вивчивши модерністські мотиви архітектурних і фрескових традицій Бразилії, які ризикують повністю зникнути з колективної пам'яті, концептуальні інсталяції цього художника транслюють і демаскують протиріччя між бідністю і багатством, а також невдалі спроби соціальних реформ».

Говорячи про роботи Міколь Ассаель, члени журі відзначили: «Журі нагороджує Спеціальною премією Міколь Ассаель за створення з допомогою відео середовища, в якому глядач піддається як чуттєвим, так і тривожним переживанням, потрапивши в несприятливу ситуацію у вигляді пустельного пейзажу і літаючих довкола бджіл. Об'ємний звук і відеоряд знаменує спадкоємність, а також відхід від традиційної для неї роботи над інсталяцією і скульптурою: об'єктив камери стає поглядом тендітного, але спостережливого суб'єкту».

Нагороджуючи Райана Табета, вони сказали: «Журі нагороджує Спеціальною премією Райана Табета за його уважне вивчення та інтелектуальний виклад складного соціально-історичного контексту життя в Лівані. Вдавшись до архітектурної мови, Табету вдається трансформувати і передати свій інтимний, особистий досвід широкій громадськості: відливши з бетону 12 000 елементів оригінального дерев'яного іграшкового набору, він представив ціле поле з абстрактно-урбаністичним рельєфом».

Присуджуючи премію Марві Арсаніос, журі відзначили: «Журі нагороджує Спеціальною премією Марву Арсаніос за експериментальний характер її інсталяції та перформативну лекцію. Цей проект, який передбачав створення книги художника, заснованої на популярному єгипетському журналі кінця 60х, ставить під сумнів перехід від деколонізації до міфів «космічної гонки», роблячи акцент на гендерної спадкоємності і справедливості по відношенню до жінок. Її робота вводить глядача/слухача в інтимно-близькі сосунки з читачем/виконавцем, що робить відвідувача важливим елементом арт-об'єкту».

Ведучим церемонії нагородження був Тім Марлоу (директор виставок, галерея White Cube, Великобританія).

За вказаними нижче посиланнями Ви можете завантажити фотографії з церемонії нагородження, а також фото переможців та їх робіт.

Фото-портрети:

Лінетт Ядом-Боакьє
Жонатас ді Андраде
Міколь Ассаель
Ахмет Огют
Райан Табет
Марва Арсаніос

Відео-профайли переможців: 

Лінетт Ядом-Боакьє
Жонатас ді Андраде
Марва Арсаніос
Міколь Ассаель
Ахмет Огют
Райан Табет

Фотогалерея церемонії нагородження