Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниКруглі столи PinchukArtCentre спільно з CSM: Пожива для розуму «Майбутнє як черепаха: відповідальність молодого покоління»

Круглі столи PinchukArtCentre спільно з CSM: Пожива для розуму «Майбутнє як черепаха: відповідальність молодого покоління»

22 листопада 2013

У четвер, 12 грудня 2013 року, о 19:00 PinchukArtCentre спільно з CSM (Фундацією Центр Сучасного Мистецтва) запрошують до участі в круглому столі під назвою «Майбутнє як черепаха: відповідальність молодого покоління», який відбудеться у рамках серії мистецьких заходів «Круглі столи PinchukArtCentre: Пожива для розуму». Подія відбудеться у залі video-lounge на 6-му поверсі PinchukArtCentre. Вхід вільний.

Дискусія в рамках круглого столу зосередиться на наступних питаннях: як виглядає молоде покоління України? Чи готово воно творити своє власне майбутнє? Чи буде просто повільно простувати на ньому у вічність, ніби на панцирі великої міфологічної черепахи? Яку роль у цьому майбутньому гратиме перше покоління, що виросло у вільній, незалежній Україні?

З метою залучення широких кіл до обговорення зазначеної теми, організатори запрошують всіх бажаючих ставити питання учасникам дискусії, на сторінці PinchukArtCentre на Facebook за посиланням: facebook.com/events/184199491780080/

Відповіді на найгостріші запитання прозвучать під час круглого столу 28 листопада.

У зустрічі візьмуть участь журналіст і поет Андрій Бондар, директор CSM, головний редактор інтернет-журналу «КОРИДОР» Катерина Ботанова, заступник арт-директора PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, виконавчий директор Ялтинської Європейської Стратегії (YES) Іванна Климпуш-Цинцадзе та керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» Олеся Островська-Люта. 

Опитування Guardian/ICM, проведене навесні 2013 року показало дивний результат. Усупереч очікуванням виявилось, що настрої наймолодшого покоління британців (так зване, покоління Y, народжене між 1980-1992 роками) схиляються радше не до лівих (як це було від повоєнного періоду), а до традиційних цінностей. Дослідники зазначають, що розчаровані недоступністю вищої освіти, проблемами з отриманням роботи і загальною економічною несправедливістю, сьогоднішні молоді люди віддають перевагу індивідуальним стратегіям втечі від суспільної відповідальності перед колись поширеними у Великобританії (та й загалом у Західній Європі) стратегіями колективної боротьби за справедливість і державу добробуту.

Проведене в той самий час дослідження українського Інституту Горшеніна «Сучасна молодь України: кар’єра», хоч і дивиться на трохи інший поколіннєвий зріз, але демонструє подібний результат. Українська молодь віком від 15 до 21 року (відповідно, народжена після 1991 року) між сім’єю і кар’єрою однозначно вибирає сім’ю - 65% проти 19%. А найкращий спосіб пошуку роботи визначено як – «за допомогою родичів і знайомих» (66%).

Чи означає це розчарування молодшого покоління у своєму майбутньому і майбутньому своєї країни? Чи втому від боротьби за своє щоденне існування, передану від попередніх поколінь (які можна, вслід за Guardian, визначити як «покоління X» - тих, хто пережив перебудову й прихід незалежності у віці становлення (1966-1979 роки народження), і покоління «бейбі-бумерів» - тих, хто встиг насолодитись радянською стабільністю і повоєнним відносним спокоєм, але також пережив часи радикальних змін у своєму піковому віці (1945-1965))?

«Круглі столи PinchukArtCentre: Пожива для розуму» - це серія мистецьких заходів, організованих спільно з CSM у рамках освітньої платформи арт-центру. Круглі столи PinchukArtCentre - це регулярні групові дискусії за участю провідних українських та міжнародних фахівців з різних напрямків та галузей мистецтва. Цей форум покликаний давати поживу для роздумів, спонукати до обміну думками та ґрунтовно розглядати українське мистецтво в глобальному контексті. Темами дискусій стануть актуальні проблеми суспільства, віддзеркалені у виставкових проектах PinchukArtCentre.

Зважаючи на обмежену кількість місць у залі, просимо попередньо зареєструватись за телефоном +38 044 590-08-58 або надіслати запит на e-mail: [email protected]

До уваги представників ЗМІ:

Запити щодо акредитації на захід відсилайте в прес-службу за адресою: [email protected]

Про учасників Круглого столу

«Майбутнє як черепаха: відповідальність молодого покоління»:

Андрій Бондар – поет, журналіст, перекладач. Закінчив філологічний факультет Києво-Могилянської Академії. Автор книг віршів «Весняна єресь» (1998), «Істина і мед» (2001), «Примітивні форми власності» (2004), «100 тисяч слів про любов, включаючи вигуки» (у співавторстві, 2008), «Метаморфози: 10 українських поетів останніх 10 років» (у співавторстві, 2011), збірки есеїв «Морквяний лід» (2012) а також, ряду літературознавчих статей. Переклав українською численні твори європейських авторів, серед останніх – Маріуш Щиґел «Зроби собі рай» (2011), Ед Стаффорд «Уздовж Амазонки. 860 днів. Неможливе завдання. Неймовірна подорож» (2012). Лауреат премії видавництва «Смолоскип» (1997), учасник пан-європейського проекту Literaturexpress Europe (2000) та фестивалю Poetry International в Роттердамі (2005).

Іванна Климпуш-Цинцадзе очолює Ялтинську європейську стратегію (YES) - міжнародну незалежну мережу створену з метою сприяння розвитку справедливої, демократичної та процвітаючої України, а також для підтримки реформ, необхідних для європейської інтеграції країни. З грудня 2012 року Іванна також входить до складу управління Фонду Віктора Пінчука як керівник міжнародних програм організації. До цього, з жовтня 2007 року вона працювала в якості заступника директора з програм, а пізніше - як директор Міжнародної благодійної організації «Open Ukraine». Протягом 5 років Іванна була кореспондентом української служби Радіо BBC в США (Вашингтон, округ Колумбія) і на Кавказі (Тбілісі). З 1998 по 2002 рік працювала в Київському центрі Інституту Схід-Захід у якості керівника проектів, а також займала посаду виконуючого обов'язки директора Київського центру Інституту Схід-Захід протягом одного року. Іванна Климпуш-Цинцадзе є співредактором книги «Чорноморський регіон: розбудова співробітництва та безпеки» («Black Sea Region: Cooperation and Security Building»).

Островська-Люта Олеся - куратор, арт-менеджер, Керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова «Розвиток України» і Голова Правління Фундації «Центр Сучасного Мистецтва». Куратор виставкових проектів: «Ніжність», «Deja Vu», «Мінливий світ – розказаний час», «Велика несподіванка», «Неприкаяні», «Я запізнююся на літак, на який не можна запізнитися» тощо. Автор статей з питань українського мистецтва і сучасної культури в українських та іноземних виданнях.

CSM (Фундація Центр Сучасного Мистецтва) - це заснована 2005 року громадська організація, котра стала наступницею ЦСМ Сороса і ЦСМ при НаУКМА. Її місія - бути відкритою платформою професійного розвитку й комунікації культурних працівників: художників, критиків, кураторів, письменників і дослідників сучасного мистецтва, - давати простір для експерименту, дослідження й міжнародної співпраці.

Детальніша інформація на: cca.kiev.ua