Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниВідкрита група отримала Головну Премію PinchukArtCentre 2015

Відкрита група отримала Головну Премію PinchukArtCentre 2015

12 грудня 2015

Анна Звягінцева та Аліна Клейтман стали володарями Спеціальних премій PinchukArtCentre 2015. Анна Звягінцева також перемогла в номінації «Приз громадськості»

Відкрита група здобула Головну премію четвертого конкурсу Премії PinchukArtCentre. Художники отримали грошову винагороду в розмірі 250 000 гривень, а також можливість пройти стажування у майстернях міжнародних митців чи взяти участь у резиденціях іноземних арт-інституцій. Крім того, володар Головної премії автоматично потрапив до шорт-листа Future Generation Art Prize 2016 - міжнародної премії для молодих художників. 

Володарі Головної премії були визначені членами Міжнародного журі, що зібралися у Києві. До складу журі увійшли: Барт Де Бар, директор музею сучасного мистецтва (M HKA), Антверпен, Бельгія; Бйорн Гельдхоф, художній і стратегічний директор Центру Сучасного Мистецтва YARAT, Азербайджан; Мартін Кіфер, куратор, відділ сучасного мистецтва в Луврі, Франція; Юрій Лейдерман, художник і письменник, Україна/Німеччина; Анна Смоляк, головна кураторка галереї BWA SOKÓŁ, Новий Сонч, Польща.

Для виставки 16 номінантів Премії PinchukArtCentre 2015 Відкрита група створила роботу під назвою «Виключно для внутрішнього користування». У рамках проекту художники здійснили подорож зі Львова (домівок учасників групи) до Києва, у PinchukArtCentre. Упродовж подорожі Відкрита група дослідила співіснування людей, які не знають одне одного, проте вимушені взаємодіяти у спільному просторі. Кожен етап поїздки – у трамваї, плацкартному вагоні потягу та метрополітені – було зафіксовано за допомоги відео, фотографії та книжок.

Нагороджуючи Відкриту групу (Юрій Білей (27 років, Львів), Павло Ковач (27 років, Львів) та Антон Варга (25 років, Львів)), яка здобула Головну премію, члени міжнародного журі зазначили: «Після довгих дискусій журі одностайно вирішило присудити Головну премію Відкритій групі. Ми хочемо віддати належне тому, як гурти заявляють про себе на українській арт-сцені та разом із тим підкреслюють, що мистецтво не є індивідуалістичним, воно залучає суспільство в цілому. Ми відчуваємо різноплановість втілення цієї ідеї у проекті Відкритої групи, який розрахований винятково на українську аудиторію. Проект поєднує Львів із Києвом, людей, яких вони зустрічають у рамках мистецького туру, і відвідувачів, які сьогодні можуть приєднатися до цієї ментальної подорожі. Ми розуміємо - те, що ми бачимо, не є роботою. Адже роботою є сам перформативний процес, а різні форми - відео, фото, книги - і театральність усього цього є лише відносними елементами. Також ми оцінили ретельність виконання, завдяки чому кожен елемент перекладено й представлено відвідувачам у його власній формі. Зокрема це недвозначно дало зрозуміти, що ми маємо справу зі зрілою творчістю. Нам як членам журі сумно, що ця робота розрахована лише на внутрішню аудиторію».

Лауреаткою першої Спеціальної премії PinchukArtCentre 2015 стала Анна Звягінцева (28 років). Другу Спеціальну премію отримала Аліна Клейтман (24 роки). Переможці Спеціальних премій отримають по 60 000 гривень кожна. Окрім грошової винагороди художники зможуть пройти стажування у майстернях міжнародних митців чи взяти участь у резиденціях міжнародних арт-інституцій.

Крім того, художниця Анна Звягінцева отримала Приз громадськості у розмірі 25 000 гривень. Володаря цієї нагороди було визначено голосуванням відвідувачів виставки серед 16 номінантів, яке тривало у PinchukArtCentre з 31 жовтня до 10 грудня 2015 року. 

Нагороджуючи Анну Звягінцеву, члени журі сказали наступне: «Першим спеціальним призом ми нагороджуємо Анну Звягінцеву. У роботі “Порядок речей” художниця знаходить мову для трансформації уваги до простих речей життя у переконливі образи, водночас зберігаючи відчуття крихкості, відкритості, втрат і здобутків, які втім залишають місце для слабкості у нашому ставленні до життя. Вона доводить, що мистецтво в естетичному вимірі може бути політичним у найглибшому значенні цього слова. Її художня мова є універсальною і в той же час суб'єктивною.  Чутливість її малюнку поєднується з її вибором матеріалу, і вона долає цю прірву за допомоги особливих вигинів і недосконалостей зварювання металу». 

Вручаючи другу Спеціальну премію Аліні Клейтман, журі зазначило: «Визначаючи переможця другого спеціального призу, ми розглянули ряд митців, усіх з яких ми вважаємо абсолютно гідними. Ми нагороджуємо цим призом Аліну Клейтман за свіжість, сміливість і цілісність естетики та візуальної розвідки. Вона представляє собою радикальний і водночас ексцентричний підхід до життя. У своєму відео “Супер А. Поголи своє серце”, вона використовує чесну мову, уникаючи будь-якої театральності, яка так часто притаманна роботам, які стосуються людських меж. Вона стосується як стереотипів, так і актуальних питань, таких як сьогоднішнє становище жінок у суспільстві і образ жінки, який нав'язується суспільством. Вона і сама сміливо робить особисту заяву ніжно, але твердо, коли серед інших залучає до проекту власну бабусю".

Номінанти на Премію PinchukArtCentre 2015 були відібрані членами незалежної Відбіркової комісії з  більш ніж 800 кандидатів, які подали заявки на участь у конкурсі. До шорт-листа потрапили 16 номінантів: Kinder Album (32, Львів), Євгенія Бєлорусець (34, Київ), Даніїл Галкін (29, Дніпропетровськ), Микола Карабінович (26, Одеса), Аліна Клейтман (24, Харків), Дар'я Кольцова (27, Київ), Сергій Мельниченко (23, Китай, Ченду), Роман Михайлов (25, Київ), Сергій Петлюк (34, Львів), Микола Рідний (30, Харків), Іван Світличний (26, Харків), Сергій Якименко (27, Харків), Катерина Єрмолаєва (30, Київ), Анна Звягінцева (28, Київ), а також дві групи: група Мельничук-Бурлака (Іван Мельничук (33, Київ) та Олександр Бурлака (33, Київ) і Відкрита група (Юрій Білей (27, Львів), Павло Ковач (27, Львів) та Антон Варга (25, Львів).

Семеро номінантів уперше потрапили до шорт-листа премії, та їхні роботи ніколи раніше не демонструвались в PinchukArtCentre. Інші митці вже номінувалися на премію у 2009, 2011 та 2013 роках, а саме: Євгенія Бєлорусець (2013), Данiїл Галкiн (2011, 2013), Аліна Клейтман (2011), Сергій Петлюк (2011), Микола Рідний (2011, 2013), Іван Світличний (2011, 2013), Анна Звягінцева (2013), група Мельничук-Бурлака (2013) та Відкрита група (2013). Окрім того, Відкрита група та Даніїл Галкін стали лауреатами Спеціальної премії PinchukArtCentre 2013 року.

Виставка 16 номінантів на Премію PinchukArtCentre 2015 триватиме до 10 січня 2016 року.

ПОСИЛАННЯ НА ВІДЕО ТА ФОТОМАТЕРІАЛИ

Фото робіт, представлених в рамках виставки 16 номінантів на Премію PinchukArtCentre 2015

Фото нагородження лауреатів Премії PinchukArtCentre 2015

Відео переможців:  

Відкрита група
Анна Звягінцева