Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниВиставка 21 номінанта на Премію Future Generation Art Prize 2019 в PinchukArtCentre

Виставка 21 номінанта на Премію Future Generation Art Prize 2019 в PinchukArtCentre

7 лютого 2019

PinchukArtCentre представляє виставку 21 номінанта на Премію Future Generation Art Prize 2019 – першу міжнародну премію для молодих художників до 35 років, засновану Фондом Віктора Пінчука в 2009-му, яка відзначає цього року своє десятиліття. Проект познайомить із широким діапазоном практик молодих художників із 17 країн світу, що працюють у сфері сучасного мистецтва.

Виставка представить нові і недавно створені роботи, що розкривають дві основні теми. Перша присвячена «археології майбутнього», в якій минуле і сьогодення розглядаються крізь призму завтрашнього дня. Звертаючись до нових технологій, художники піднімають питання про можливість інтерпретації знань у сучасному світі.

Друга тема пов'язана з дослідженням особистості. Виходячи з індивідуальних соціокультурних цінностей і традицій, художники розмірковують про розбіжності між цими традиціями і реаліями глобалізованого світу, що постійно змінюються.

Художники-номінанти на премію: Моніра Аль Кадірі (35 – Кувейт), Ю Аракі (33 – Японія), Коракріт Арунанондчаі (31 – Таїланд), Медісон Байкрофт (31 – Австралія), Каспер Босманс (28 – Бельгія), Габріель Ґолаят (34 – ПАР), Родріго Ернандес (34 – Мексика), Анна Звягінцева (32 – Україна), Елі Лундгаард (28 – Норвегія), Таус Махачева (35 – Росія), Тойін Оджі Одутола (33 - Нігерія), Сондра Перрі (31 –США), Гала Поррас-Кім (33 – Колумбія), Якоб Стеенсен (31 – Данія), Деніел Тернер (35 – США), Лаура Уертас Міллан (35 – Колумбія), Алія Фарід (33 – Кувейт), Емілія Шкарнуліте (31 – Литва), Маргеріт Юмо (31 – Франція) та групи художників Базель Аббас і Руанн Абу-Раме та Cooking Sections.

Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre: «Завдяки по-справжньому глобальному та демократичному формату премія ось вже 10 років надає можливість розвиватися художникам із усього світу, а також користується дедалі більшою підтримкою з боку інституцій та художніх спільнот. Її унікальна концепція гарантує, що кожний новий конкурс представляє свіжий погляд на «майбутнє покоління художників», і ми пишаємося, що ці прогресивні художники працюють над тим, щоб кинути виклик нашому погляду на світ, пропонуючи при цьому нові моделі для майбутнього».

Куратори виставки: Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre, та Тетяна Кочубінська, кураторка Дослідницької платформи PinchukArtCentre.

Українська художниця Анна Звягінцева увійшла до числа номінантів як володарка головної Премії PinchukArtCentre 2019 – загальнонаціонального конкурсу в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художників віком до 35 років.

20 номінантів на Премію були обрані міжнародною відбірковою комісією, до складу якої увійшли: Жюлі Букобза, директор резидентської програми Luma Arles та резиденції 89plus в Лабораторії Культурного інституту Google (Париж); Наталія Валенсія Араньо, асоційований куратор Estancia Femsa Casa Barragán (Мехіко); Тетяна Кочубінська, куратор Дослідницької платформи PinchukArtCentre (Київ); Тумело Мосака, старший куратор ярмарку мистецтв Investec Cape Town Art Fair (Кейптаун); Зейнеп Оз, куратор Турецького павільйону на Бієнале у Венеції 2019 (Стамбул) та Ричард Райлі, незалежний куратор та керівник Центру Gilbert & George (Лондон).

Відбіркова комісія була призначена членами міжнародного журі, до складу якого увійшли: Хор Аль-Касімі, президент фонду Sharjah Art Foundation та Міжнародної асоціації бієнале; Пабло Леон де ла Барра, куратор, Латинська Америка, Музей та Фонд Соломона Гуггенхайма, Нью-Йорк; Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre, Київ; Тім Марлоу, арт–директор Королівської академії мистецтв, Лондон; Крістін Масель, головний куратор Центру Помпіду, Париж, куратор Венеційської бієнале 2017; Хелен Моулсворт, письменниця та Габі Нгкобо, куратор 10-ї Берлінської бієнале.

Міжнародне журі визначить володарів головної та спеціальних премій на зустрічі в Києві під час виставки номінантів Future Generation Art Prize в PinchukArtCentre. Вони вручать премії на церемонії нагородження 22 березня 2019 року.

Future Generation Art Prize – це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, що присуджується кожні два роки і відкрита для участі художників віком до 35 років, які працюють з будь-якими медіа в будь-якій країні світу. Художники-номінанти створять нові роботи, які виставлятимуться у PinchukArtCentre у Києві та в рамках 58-ї Міжнародної виставки мистецтв у Венеції – La Biennale di Venezia.

Володар головної премії отримує $ 100 000, з них $ 60 000 в якості грошової винагороди та $40 000 як інвестицію в його художню практику. Також присуджуються спеціальні премії на загальну суму $ 20 000, яка може бути розділена на розсуд журі між декількома художниками – до 5 осіб – для підтримки проектів, що розвивають їх художню практику.