Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre оголосив переможця 5-го конкурсу Премії Future Generation Art Prize 2019

PinchukArtCentre оголосив переможця 5-го конкурсу Премії Future Generation Art Prize 2019

23 березня 2019

Володарем головної премії Future Generation Art Prize 2019 – п’ятого конкурсу на здобуття міжнародної премії для молодих художників віком до 35 років, заснованої Фондом Віктора Пінчука у 2009 році – стала Емілія Шкарнуліте (Литва). Переможницю було оголошено міжнародним журі на церемонії нагородження в PinchukArtCentre у Києві, Україна, 22 березня. Емілія Шкарнуліте отримала премію, що складає $100 000: $60 000 готівкою та $40 000 на фінансування її художньої практики.

$20,000 було вручено у якості двох спеціальних премій художниці Габріель Голаят (ПАР) та групі Cooking Sections (Велика Британія).

Переможці конкурсу були обрані Міжнародним журі, до складу якого увійшли: Хор Аль-Касімі, президент фонду Sharjah Art Foundation та Міжнародної асоціації бієнале; Пабло Леон де ла Барра, куратор, Латинська Америка, Музей та Фонд Соломона Гуггенхайма, Нью-Йорк; Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre, Київ; Тім Марлоу, арт–директор Королівської академії мистецтв, Лондон; та Габі Нгкобо, куратор 10-ї Берлінської бієнале.

Говорячи про 10-ту річницю від заснування премії, Бйорн Гельхоф, арт-директор PinchukArtCentre, відзначив: «Це чудове відчуття – бути частиною премії, яка підтримує актуальних, динамічних, обдарованих молодих художників. По-справжньому міжнародний рівень цієї премії дозволяє творчим голосам із усього світу бути почутими. Якнайкращим чином для цьогорічного конкурсу Future Generation Art Prize, який відзначає тепер свою десяту річницю, представлені на ньому роботи досліджують «археологію майбутнього», ставлячи запитання про можливості завтрашнього дня. Всі художники, представлені у цьогорічній виставці, продемонстрували беззаперечну якість художньої прозорливості, і тому приймати рішення щодо того, хто стане головним переможцем, було надзвичайно складно».

Коментуючи перемогу Емілії Шкарнуліте у конкурсі Future Generation Art Prize 2019, журі зазначило: «Робота Емілії Шкарнуліте «t1⁄2» є послідовно і впевнено поданим результатом глибокого та масштабного дослідження. Журі було загіпнотизоване її масштабом, ритмом і темпом, у поєднанні зі здатністю компактно й точно працювати з великими проміжками людського часу. Те, як вона використовує такий медіум як відео, переростає у багатодисциплінарний досвід, у якому відбувається зіткнення з багатьма важливими питаннями, що постають сьогодні перед людством і часто залишаються непроговореними. Не вдаючись до зайвої дидактики чи проповідування, ця робота зберігає свою необмеженість у часі та поетичність, і водночас піднімає фундаментальні питання про те, звідки ми походимо, хто ми є і куди ми можемо прийти».

Коментуючи вручення Габріель Голаят спеціальної премії, журі зазначило: «Журі у захваті від підходу, знайденого до такої складної й важливої теми у чутливий, зворушливий і водночас пронизливий спосіб у роботі «Ця пісня – для…». Вона безпосередньо та емоційно звертається до глядача, і одночасно створює сильне відчуття дискомфорту. Проте вона залишає місце для особистих роздумів і зберігає повагу до представлених 6 особистих історій».

Коментуючи вручення Cooking Sections спеціальної премії, журі зазначило: «Журі висловлює глибоку повагу до художньої практики, що зачіпає серйозні питання, до яких наші майстри політики не відчувають ані найменшого апетиту. Через свою роботу «CLIMAVORE: За право землі не бути виснаженою» Cooking Sections роблять пропозиції для побудови кращого майбутнього й успішно залучають до цієї теми більш широку аудиторію».

Всі художники-номінанти премії візьмуть участь у груповій виставці «Future Generation Art Prize 2019 @ Venice», організованій PinchukArtCentre в якості офіційної події в рамках паралельної програми 58-ї Міжнародної виставки мистецтв у Palazzo Ca’ Tron. В якості володарки головної премії Future Generation Art Prize 2019, Емілія Шкарнуліте представить свою персональну виставку в PinchukArtCentre у Києві в 2020 році.

Виставка 21 номінанта на Премію Future Generation Art Prize 2019 триватиме до 7 квітня 2019 року. Її кураторами виступили Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre, та Тетяна Кочубінська, кураторка Дослідницької платформи PinchukArtCentre. У виставці представлені роботи таких художників та колективів: Моніра Аль Кадірі (Кувейт), Ю Аракі (Японія), Коракріт Арунанондчаі (Таїланд), Медісон Байкрофт (Австралія), Каспер Босманс (Бельгія), Габріель Ґолаят (ПАР), Родріго Ернандес (Мексика), Анна Звягінцева (Україна), Елі Лундгаард (Норвегія), Таус Махачева (Росія), Тойін Оджі Одутола (Нігерія), Сондра Перрі (США), Гала Поррас-Кім (Колумбія), Якоб Стеенсен (Данія), Деніел Тернер (США), Лаура Уертас Міллан (Колумбія), Алія Фарід (Кувейт), Емілія Шкарнуліте (Литва), Маргеріт Юмо (Франція) та групи художників Базель Аббас і Руанн Абу-Раме та Cooking Sections.

Анна Звягінцева увійшла до числа номінантів як володарка головної Премії PinchukArtCentre 2018 – загальнонаціонального конкурсу в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художників віком до 35 років. Усі інші художники були відібрані міжнародною відбірковою комісією, до складу якої увійшли: Жюлі Букобза, директор резидентської програми Luma Arles та резиденції 89plus в Лабораторії Культурного інституту Google (Париж); Наталія Валенсія Араньо, асоційований куратор Estancia Femsa Casa Barragán (Мехіко); Тетяна Кочубінська, куратор Дослідницької платформи PinchukArtCentre (Київ); Тумело Мосака, старший куратор ярмарку мистецтв Investec Cape Town Art Fair (Кейптаун); Зейнеп Оз, куратор Турецького павільйону на Бієнале у Венеції 2019 (Стамбул) та Ричард Райлі, незалежний куратор та керівник Центру Gilbert & George (Лондон).