Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre представляє виставку «Заборонене зображення»

PinchukArtCentre представляє виставку «Заборонене зображення»

26 червня 2019

PinchukArtCentre представляє виставку «Заборонене зображення» – проект Дослідницької платформи PinchukArtCentre, що складається з двох частин. Перша присвячена Борису Михайлову, а друга, під назвою «Перетинаючи межу» – Харківській школі фотографії та спадкоємності її поглядів й мислення в творчості нового покоління художників.

Обидві виставки розглядають три основні теми, які кидають виклик поняттю заборонене зображення: образ, який виходить за межі (ню, перформативний), «сп’янілий від життя» образ суспільства (новий гуманізм), інтимний образ, що «улещує вночі» (тілесна романтика). 

 

Персональна виставка Бориса Михайлова пропонує погляд на його художню практику – від фотографії до концептуального мистецтва та перформативності. Творчість Бориса Михайлова завжди балансувала між політичними та суспільними нормами у пошуках межі того, що проект розглядає як заборонене зображення. Назва підкреслює особисту залученість і ризики ранньої практики Михайлова, а також його гостре відчуття критичного мислення. Воно виражено в самому зображенні, яке відкриває можливість для розширеного усвідомлення реальності. Виставка підкреслює його позицію як лідера і мислителя.

Прем’єрами виставки є два нові фільми Давіда Тебуля, який супроводжував Бориса Михайлова, зібравши 40 годин відеоматеріалів. Фільм «Чай, кава, капучино» (13 хв.) присвячений місцю документального формату у творчості художника. «Я був тут» (1 год. 55 хв.) – це портрет митця, де він описує емоції, які у нього викликають його фотографії. Тут розкривається смак Михайлова до незавершеності, іронії та його схильність до гри. Ці фільми перетинаються з роботами Михайлова по всій експозиції.

Друга частина проекту – «Перетинаючи межу» – представляє кураторський погляд на Харківську школу фотографії, надаючи змогу зрозуміти контекст і час, коли наприкінці 70-х у «місті інженерів» молоді фотографи об’єдналися у групу під назвою «Врємя». Ця виставка-дослідження, присвячена художникам, які споглядали світ, який руйнувався навколо них, і відкривали для себе простір для експерименту з точки зору наповнення, художньої техніки та форми. Експозиція зосереджена на точно осмисленому виборі кола художників з першої та другої генерації Харківської школи, у відповідності до кураторського задуму виставки «Заборонене зображення»

Художники-учасники виставки: Андрій Авдєєнко, Сергій Братков, Віктор та Сергій Кочетови, Євгеній Павлов, Павло Маков, Олег Мальований, Міша Педан, Роман Пятковка, Юрій Рупін, Сергій Солонський, Олександр Супрун та Аліна Клейтман, Саша Курмаз, Сергій Мельниченко, Микола Рідний.

Ця виставка засвідчує послідовний інтерес Дослідницької платформи PinchukArtCentre та її значний внесок у дослідження Харківської школи фотографії як історичного феномену та як школи, що продовжує генерувати чудових художників. «Перетинаючи межу» – це виставка, в рамках якої PinchukArtCentre вперше представляє групу митців, яким будуть присвячені подальші дослідження, та персональні виставки яких будуть організовані у найближчі роки.

Куратори виставки: Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre; Мартін Кіфер, куратор відділу сучасного мистецтва Музею Лувр, Париж; Алісія Нок, куратор Департаменту сучасного мистецтва і досліджень, Центр Помпіду, Париж.

Особлива подяка за підтримку у реалізації проекту виставки Бориса Михайлова висловлюється пані Сюзанн Тарасьєв.