Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПреса про насУкраїнськіТалант-шоу від Віктора Пінчука

Талант-шоу від Віктора Пінчука

14 грудня 2010

Минулої п'ятниці в приміщенні академічного Театру імені Івана Франка вирішилася інтернаціональна інтрига на 100 тисяч доларів. Міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва Future Generation Art Prize 2010, заснована Фондом Віктора Пінчука для молодих художників (до 35 років), знайшла свого героя. Точніше, героїню - із 21 номінанта з короткого списку премії журі, яке складалося винятково з гучних імен (Даніель Бірнбаум, Оквуї Енвезор, Юко Хасегава, Іво Мескита, Екхард Шнайдер, Роберт Сторр, Аі Вейвей), вибрало роботу бразильської художниці Синтії Марчелле - відеотриптих із ландшафтним перформенсом, де люди і трактори в такт музиці здійснюють синхронні, багато разів повторювані, рухи, а зафіксованим "результатом", якщо в contemporary art ще існує таке поняття, крім власне процесу, стають геометричні фігури на місцевості. Директор художньої академії Stadelschule Art Academy у Франкфурті-на-Майні, він же директор Венеційської бієнале 2009, він же голова журі Даніель Бірнбаум, побачив у фільмах Сінтії "дивовижно вдале поєднання хореографічного ландшафту і перформенсу". Тепер, коли ви знаєте, що шукати в роботі на 100 тисяч доларів, можна спеціально піти в PinchukArtCentre - виставка фіналістів премії триватиме до 9 січня. 60000 доларів бразильська художниця може потратити на власний розсуд, а 40000, призначені для роботи над новими проектами, чудово згодяться для свіжих ландшафтних експериментів. Спеціальну премію - 20 тисяч доларів на професійне стажування - отримав 30-річний румунський художник Мірче Ніколае за роботу, також пов'язану з простором - тепер урбаністичним. Мірче за допомогою 4 кіосків, встановлених у Бухаресті з 1990-го до 2000 року, а також відео- та інсталяцій намагався передати історичні, політичні, приватні та інші процеси в Румунії.

Вибір журі - найяскравіший доказ різниці менталітетів і поняття новизни в сучасному мистецтві, адже на роботи переможців українські експерти і фахівці не звертали особливої уваги. Натомість усі відзначали шанси на перемогу українця Артема Волокітіна, єдиного художника, який представив живопис. Його зображення людського тіла в різних його стадіях і в різному віці, відношення тіл близьких людей, його актуальний неореалізм завжди знаходить відгуки у відвідувачів виставок, але проект переможця аналогічної вітчизняної премії від Фонду Віктора Пінчука не впав в око міжнародним експертам. Та й по всіх розкладах, присудження першої міжнародної премії "своєму" виглядало б "некомільфо" і потягло б за собою звинувачення в містечковості.

Зате букет арт-знаменитостей, які відгукнулися на запрошення Віктора Пінчука (до слова, він сьогодні святкує своє 50-річчя), тягне на рекорд. У PAC підкреслюють, що вперше на одній сцені зустрілися такі зірки contemporary art, як Андреас Гурскі, Джефф Кунс, Деміен Херст і Такаші Муракамі, для модного світу архіважливо, що культова дизайнерка Міуччіа Прада тепер знає, де знаходиться Україна - на церемонію вона прилетіла як засновниця мистецького фонду Prada і член Міжнародної ради Future Generation Art Prize. Трьох директорів найвпливовіших музеїв світу - Річарда Армстронга (музей Соломона Гуггенхайма) Альфреда Пакемана (Центр Помпіду), Ніколаса Сероту (музей Tate) українські художники могли "зачарувати" на afteparty. Вести церемонію вручення запросили британця Тіма Марлоу, якому "асистувала" ведуча з каналу Віктора Пінчука Ольга Фреймут, а модний китайський художник Аі Вейвей передав відеозвернення-напуття для молодих художників із 20 країн світу.

Наступного року Фонд Віктора Пінчука шукатиме зірок українського сучасного мистецтва, а в 2012 - FGAP знову оголосить "Алло, ми шукаємо таланти" по всьому світу. Щоб потім, як кінофестиваль "Молодість", пишатися своїми відкриттями.

Автор: Україна молода