Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаВиставкиМинулі виставкиВиставка «Натхненна життям» Дар’ї Безкостої, лауреатки премії «Гордість країни 2012» Фонду Віктора Пінчука

Виставки

Виставка «Натхненна життям» Дар’ї Безкостої, лауреатки премії «Гордість країни 2012» Фонду Віктора Пінчука
25 вересня 2013 - 6 жовтня 2013

З 24 вересня по 6 жовтня 2013 року у приміщенні PinchukArtCentre з ініціативи Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та за підтримки Міністерства культури України відбудеться виставка робіт талановитої 17-річної художниці Дар’ї Безкостої хворої на дитячий церебральний параліч, яка малює картини пальцями ніг.

До експозиції молодої мисткині, лауреатки премії «Гордість країни 2012» Фонду Віктора Пінчука у номінації «Сила духу», увійшло 30 картин - від перших кроків гуашшю до більш зрілих робіт олійними фарбами. Роботи будуть представлені у освітній кімнаті на 5-му поверсі арт-центру.

У Дар’ї була мрія про персональну виставку у Києві. Міністерство культури та PinchukArtCentre організували виставку юної художниці з ініціативи особисто Прем’єр-міністра України, який втілив у життя мрію талановитої дівчинки.

Талант у Даші відкрився в 11 років. Опановувати образотворче мистецтво їй допоміг викладач образотворчого мистецтва сумської художньої школи Сергій Лебеденко. Попри важку хворобу, дівчина постійно вдосконалює свої навички, опановуючи техніку олійного живопису.  

Роботи Дар’ї Безкостої дедалі більше привертають увагу людей, небайдужих до мистецтва. Передусім вражає майстерність юної художниці. На картинах Дар’ї квіти надзвичайно насичених кольорів, значно перебільшені за розміром, їм затісно навіть на таких великих полотнах. Природа в її пейзажах набуває незвичного вигляду. Всі роботи Дар’ї, що пронизані любов’ю до життя, до світла, наповнені оптимізмом. Останнім часом на її полотнах постав також світ людських стосунків, зокрема тема кохання. Одну з таких робіт вона символічно назвала «Море любові».

При народженні Дар’я Безкоста отримала черепно-мозкову травму, розвинувся ДЦП, тіло стало погано  її слухатися, але інтелект знайшов вихід. Спочатку батьки сподівалися, що вона буде писати руками, але дива не сталося і тоді після довгих спроб виявилося, що Даша може малювати і ліпити пальцями ніг.

Малювання – це єдине, у чому дівчина може проявити себе. Вона – оптиміст і хоче, щоб якомога більше людей дізналися про її талант. Дар’я має неабияку силу духу та прагне повідати багатьом про те, як вона змогла малювати. Вкрай обмежена фізично, вона натомість надзвичайно вільна у своїй творчості.

Довідково:

Народилася Дар’я  4 липня 1996. Мама Олена Віталіївна Безкоста виховує сама двох  дітей. Молодший братик Тимофій (6 років).

Дар’я Безкоста брала участь у виставці-фестивалі «Неспокій серця» 2011 року, де здобула перше місце за номінацією «Дитяча творчість» (підномінація «Художня творчість»). Не раз брала участь у благодійних акціях допомоги хворим дітям. Кошти від продажу своїх картин віддавала тяжкохворим дітям, які потребують лікування. У 2011 та 2012 роках брала участь у IV тa V Всеукраїнській виставці-фестивалі «Обдаровані діти України», за що отримала дипломи. У квітні 2013 року Дар’я здобула премію «Гордість країни», засновану Фондом Віктора Пінчука, у номінації «Сила духу». Отримані кошти молода художниця віддала на лікування трирічного хлопчика.