Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаВиставкиМинулі виставкиВиставка 21 номінанта міжнародної премії Future Generation Art Prize 2014

Виставки

Виставка 21 номінанта міжнародної премії Future Generation Art Prize 2014
25 жовтня 2014 - 19 квітня 2015

PinchukArtCentre представляє виставку 21 номінанта на здобуття Премії Future Generation Art Prize 2014 – першої міжнародної премії для молодих художників віком до 35 років, заснованої Фондом Віктора Пінчука. Виставка фокусується на нових роботах номінантів, в яких віддзеркалюються найактуальніші художні погляди наступного покоління митців.

Двадцятеро учасників шорт-листа представляють 17 країн світу.  Вони були відібрані з більше ніж 5500 заявок, отриманих з 148 країн світу у ході відкритої та демократичної он-лайн процедури подання заявок. Фіналісти були визначені 7 членами Відбіркової комісії, до складу якої увійшли експерти світового масштабу, рекомендовані членами Міжнародного журі.

Двадцять першим претендентом на отримання премії Future Generation Art Prize у 2014 році згідно з регламентом стала Жанна Кадирова - володарка Головної Премії PinchukArtCentre 2013, загальнонаціональної премії у сфері сучасного мистецтва для молодих українських художників до 35 років.

До складу шорт-листа Премії Future Generation Art Prize у 2014 році увійшли:

Нейл Белуфа, 29 (Франція/ Алжир), Розелла Біскотті, 35 (Італія), Джеймс Брайдл, 33 (Великобританія), Еллісон Віера, 35 (США), Аслан Ґайсумов, 23 (Росія), Хімена Ґаррідо-Лекка, 34 (Перу), Сесіль Б. Еванс, 31 (США/Бельгія), Микита Кадан, 31 (Україна), Жанна Кадирова, 32 (Україна), Пілар Кінтерос, 26 (Чилі), Мауріціо Лімон, 34 (Мексика), Адріан Меліс, 28 (Куба), Настіо Москіто, 32 (Ангола), Карлос Мотта, 36 (Колумбія), Джон Рафман, 32 (Канада), Келлі Спунер, 31 (Великобританія), Хе Сяньюй, 27 (Китай), Цзя Айлі, 34 (Китай), Кудзанай Чіурай, 33 (Зімбабве), GCC (Регіон Перської затоки) і Public Movement (Ізраїль).

Майже всі художники-номінанти прибули до Києва на відкриття виставки в PinchukArtCentre.

Екхард Шнайдер, генеральний директор PinchukArtCentre: «Результати третього конкурсу Премії Future Generation Art Prize - вражаючі. Більше заявок на участь, вища якість, ніж будь-коли раніше. Я впевнений, що деякі з цих митців досягнуть таких же кар’єрних успіхів як і художники-патрони Премії».

В рамках виставки 24 жовтня, під час вернісажу, група Public Movement представить перфоманс «Нещасний випадок».  15 листопада 2014 року група презентувала просто неба перфоманс під назвою «Перехрестя», присвячений останнім соціально-політичним подіям в Україні. 

16 листопада, Пілар Кінтерос представила свій перфоманс «Фонтан дружби народів». Він почався в PinchukArtCentre та продовжився на Майдані, куди художниця принесла картонні деталі і реконструювала знаменитий фонтан, знищений у результаті перебудови Майдану Незалежності у 2001 році.

Крім того, Джеймс Брайдл створив роботу «Райдужний літак», яка розташувалася просто неба у внутрішньому дворі ТРК Арена Сіті.

Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора та куратор PinchukArtCentre: «Виставка номінантів на Премію Future Generation Art Prize – це зібрання персональних міні-експозицій 21 автора, в яких домінують новостворені роботи. Наділяючи нові твори особливою увагою, PinchukArtCentre  допоміг практично всім художникам представити свої найсвіжіші творіння. Як результат маємо емоційну виставку, що поєднує різні теми та художні практики, у тому числі роботи-дослідження з акцентом на перфоманси та художні методи, створені під впливом нових медіа».

Склад міжнародного журі Future Generation Art Prize 2014:

  • Франческо Бонамі (Francesco Bonami) – куратор, директор 
  • 50-ї Венеційської бієнале (Італія); 
  • Ян Фабр (Jan Fabre) – художник (Бельгія);
  • Доріс Сальседо (Doris Salcedo) – художник (Колумбія); 
  • Екхард Шнайдер (Eckhard Schneider)  – генеральний директор PinchukArtCentre (Україна).
  • Бісі Сільва (Bisi Silva) – незалежний куратор, директор Centre for Contemporary Art, Лагос (Нігерія);
  • Адам Шимчик (Adam Szymczyk) – арт-директор documenta 14 (Польща);
  • Філіп Тінарі (Philip Tinari)  – директор Ullens Center for Contemporary Art у Пекіні (Китай);

Почесне міжнародне журі обере та оголосить ім'я володаря Головної премії Future Generation Art Prize, який отримає щедру винагороду у розмірі $100 000  ($60 000 готівкою і $40 000 у вигляді гранту на створення нових творів мистецтва) на церемонії нагородження, яка відбудеться 6 грудня 2014 року в Києві. Крім того, додаткові $20 000 будуть спрямовані на програми стажування для лауреата спеціальної Премії.

Детальніше про Премію: futuregenerationartprize.org

Біографії учасників виставки