Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаВиставкиМинулі виставкиПерсональна виставка: Сергій Братков «Україна»

Виставки

Персональна виставка: Сергій Братков «Україна»
23 січня 2010 - 21 березня 2010

PinchukArtCentre презентує «Україну» - першу масштабну персональну виставку Сергія Браткова в Україні. Автор створив серію нових фотографій та інсталяцій, які будуть представлені паралельно з роботами, створеними художником протягом останніх десяти років, деякі з них до цього часу не виставлялися. Це надає цікаву можливість прослідкувати різні етапи творчості митця. Експозиція, що представляє близько 70 робіт, розміщена на 4-му та 5-му поверхах PinchukArtCentre – це своєрідна розповідь, яка віддзеркалює сучасну Україну. Виставка триватиме з 23 січня по 21 березня 2010 року.

Головні роботи виставлені на 4-у поверсі, відображають життєздатність України. У таких роботах як «Вагіна – наша батьківщина» можна побачити нову економічну та промислову міць, яка визначає нові українські покоління. Роботами серії «Україна» Братков показує красу та сюрреалістичні  особливості України, пропонуючи глядачу не видозмінене фото, а трансформацію самої реальності через фотографію. Автор подорожує Україною, закарбовує типові пейзажі та самостійно інтерпретує соціальні та ментальні дивацтва.

Творчості Браткова не бракує гумору як, наприклад, роботі «Євроготель» – маленький автомобіль, що нагадує кімнату дешевого готелю, маленького будинку чи борделю. Хоча роботи Браткова видаються світлими та дещо іронічними, необхідно зважати і на темний бік кожної з них. Своїми зображеннями, фільмами та інсталяціями – самі по собі майже повноцінні історії – автор вказує на неможливість знайти рівновагу між реаліями сьогодення та руїнами пострадянської ери. 

Культурні та економічні зміни в Україні представлені через особисті історії. Однією з робіт, яка найбільше торкається цієї проблеми, є «Балаклавський драйв». Це фільм Сергія Браткова про юнаків, які з притаманною у їхньому віці бравадою, намагаються справити враження на дівчат, стрибаючи у воду з викрутасами. Але у фільмі Братков також показує і старі бетонні брили, руїни минулого. Через чорно-білий формат, у якому зроблене відео, воно може кимось сприйматися як фільм з минулого, де ми бачимо неймовірну енергію та світле майбутнє, приховане в цих хлопцях. Однак руїни, що фізичною присутні – це зображення сучасності. Таким чином Братков розвертає життєрадісність обличчям до похмурої реальності. Ця робота є поворотною точкою виставки, коли в дзеркалі, яке перед нами тримає Братков і поступово стає темнішим, ми бачимо роботи серії «Діти» та
«Жахливі історії»
, що розбивають життєрадісність та красу частини експозиції на 4-у поверсі та переводять увагу на темні особисті історії. Однак його твори завжди збивають з пантелику. Браткову подобається «освіжати» своє темне дзеркало, наприклад, пофарбувавши блакитним кольором стіну, де представлені діти  - натяк на національність та навіть майбутнє України. Художник розмальовує стіну з роботами «Жахливі історії» яскравим рожевим кольором, і цим саме руйнує однозначне сприйняття зображень. 

Будь-яка з робіт Браткова представлена на виставці – це роздуми на тему змін у соціальній структурі країни, що розвивається, а отже - це провокативні твори з точки зору політики та соціальної культури.

Сергій Братков народився у Харкові в 1960 році. Живе і працює в Москві. У 2002 Братков взяв участь у 25-й Бієнале сучасного мистецтва у місті Сан-Паулу. В 2007 він був одним з художників, що офіційно представляли Україну на 52-й Венеційській бієнале в рамках проекту «Поема про внутрішнє море», який був організований PinchukArtCentre. До числа персональних виставок увійшли
«Фауст та Маргарита», Центр сучасного мистецтва, Київ, 2003р.;  S.M.A.K., Гент, 2005; «Частина мого життя», Московський музей сучасного мистецтва, 2006; виставки у Центрі сучасного мистецтва BALTIC, Лондон, Великобританія, в Музеї фотографії Glory Days, Вінтертур, Швейцарія, 2008 р. та у Canal de Isabel II, Мадрид, Іспанія, 2009 рік.
 

Партнер PinchukArtCentre – Міжнародний бренд Nemiroff.

Години відвідання:
Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

Адреса:
PinchukArtCentre
вул. Червоноармійська/Басейна 1-3/2, блок А,
Бесарабський квартал,
Київ, 01004

Тел.: +380 (44) 590-08-58
e-mail: info@pinchukartcentre.org
pinchukartcentre.org

Прес-офіс:
Тел: +380 (44) 494-11-48
e-mail: [email protected]