Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng

Автори

Жанна Кадирова

Жанна Кадирова народилася в 1981 році у м. Бровари Київської області. Живе та працює в Києві. Закінчила

Державну художню середню школу ім. Т. Г. Шевченка. Отримала Мистецьку премію ім. Казимира Малевича, Премію Сергія Курьохіна в області сучасного мистецтва (публічне мистецтво) та Головну премію фестивалю Kyiv Sculpture Project (усе в 2012 році), а також Спеціальну премію PinchukArtCentre (2011). Її роботи виставлялися по всьому світу, зокрема, серед недавніх проектів, на 55-й Венеційській бієнале, Московській бієнале та в Palais de Tokyo у Парижі (усе в 2013 році).

Жанна Кадирова розвинула виразну скульптурну мову для картографування простору (в найширшому значенні слова). Матеріали, з якими вона працює, підкреслюють ahfuvtynfhye природу її об’єктів, що співвідносяться із соціальним контекстом повсякдення та рефлексують над ним.

Нещодавні виставки:

2012 – “Angry birds” Музей сучасного мистецтва, Варшава, Польща

2012 – “Натовп”, арт-центр PinchukArtCentre, Киïв

2012 – “Мiф Украïнське барокко" Нацiональний художнiй музей Украïни, Київ

2012 – “Kiev Sculpture Project”, Центральний ботанiчний сад iм. М.М.Гришко (отримала гран-прi фестивалю), Київ

2011 – “Неявнi форми”, Мала галерея Мистецького Арсеналу, Київ

Для виставки 20 номінантів Премії PinchukArtCentre 2013 Кадирова здійснює новий крок у своїй мистецькій практиці, відновлюючи втрачену традицію мозаїки, яку можна зустріти у громадських місцях по всій території колишнього Радянського Союзу. Ці мозаїки мали освітню функцію, пропагуючи моральні та етичні й цінності. Адаптуючи той самий матеріал і мистецьку мову, Кадирова трансформує їх за допомогою переміщення до галереї. Її твори критично рефлексують над зміненим використанням зображень у публічному просторі та загибеллю спадщини колишніх радянських традицій.