Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng

Автори

Олеся Хоменко

Олеся Хоменко народилася у 1980 році в Києві, де живе і працює зараз. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури України, після цього була резиденткою Центру сучасного мистецтва при Києво-Могилянській Академії (2005–2006) та Лейпцизької міжнародної програми з мистецтва (2008). Хоменко є співзасновницею та членом мистецької групи Р.Е.П. та кураторської асоціації «Худрада». Номінувалася на Премію PinchukArtCentre у 2009 та 2011 роках, а також на Премію Future Generation Art Prize та Мистецьку премію ім. Казимира Малевича (обидві в 2012).

Живопис Олесі Хоменко є наративним роздумом на теми пролетарського героя та пострадянського простору, ландшафту й архітектури.

Нещодавні виставки:

2013 - “Українські новини”, ЦСМ «Замок Уяздовський», Варшава, Польща

2012 - “Практика”, галерея «Лавра», Київ

2012 - Future Generations Art Prize, арт-центр PinchukArtCentre, Київ

2012 - “Виключно живопис. Новітній український фігуратив”, спеціальний проект в рамках ART KYIV contemporary, Мистецький Арсенал, Київ

2012 - “Найкращі часи, найгірші часи”, головний проект ARSENALE 2012, Мистецький Арсенал, Київ.

В рамках виставки 20 номінантів Премії PinchukArtCentre 2013 Хоменко здійснює новий крок у своїй мистецькій практиці, презентуючи анімаційне відео на основі власних картин. Робота демонструє обличчя матері, яка робить вигляд ніби засинає над своєю дитиною. Хоменко розташовує глядача на місці дитини, проектуючи анімацію на цільне велике полотно, на якому художниця писала обличчя. Через полотно вона зберігає спогад про малювання та надає фізичної глибини спроектованій анімації.