Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаВиставкиМинулі виставкиВиставка 20-ти номінантів Премії PinchukArtCentre 2013

Виставки

Виставка 20-ти номінантів Премії PinchukArtCentre 2013
2 листопада 2013 - 5 січня 2014

PinchukArtCentre представляє групову виставку 20-ти номінантів Премії PinchukArtCentre 2013 – першої приватної загальнонаціональної премії в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художників до 35 років. Спеціально для виставки молоді митці за підтримки PinchukArtCentre створили нові проекти, в яких втілили свої найпрогресивніші мистецькі ідеї.

Номінанти на Премію PinchukArtCentre 2013 були відібрані членами незалежної Відбіркової комісії з 1000 осіб, які подали заявки на участь у конкурсі. До двадцятки номінантів увійшли: Анатолій Бєлов, Євгенія Бєлорусець, Володимир Воротньов, Данiїл Галкiн, Олег Грищенко, Анна Звягінцева, Добриня Іванов, Жанна Кадирова, Аліна Копиця, Марія Куликівська, Олександр Курмаз, Роман Мінін, Лада Наконечна, Микола Рідний, Іван Світличний, Андрій Хір, Олеся Хоменко та групи: Мельничук-Бурлака, Відкрита Група та Synchrodogs.  

Виставка розташована на 3-му, 4-му та частково на  5-му поверхах арт-центру. Завдяки спеціальному проекту Олександра Курмаза, що виходить за межі інституції, PinchukArtCentre продовжує традицію інтеграції сучасного мистецтва в громадський простір, презентуючи роботи митця всередині та довкола історичної будівлі Бесарабського ринку.

Екхард Шнайдер, Генеральний директор PinchukArtCentre: «З одного боку ми бачимо, що на Премію PinchukArtCentre вже не перший рік подаються найкращі молоді митці країни, але, водночас, завдяки прозорій та демократичній процедурі участі в конкурсу, ми також постійно відкриваємо і нові імена. Молода генерація українських художників швидко заявляє про себе, розвиваючи власну мистецьку мову на межі національної ідентичності та міжнародних викликів. І для цього покоління митців PinchukArtCentre вже став важливим партнером, розвинув комплексну базу їх розвитку та підтримки».

Лауреати Головної премії та Спеціальних премій будуть визначені членами Міжнародного журі, котрі спеціально прибудуть до Києва. Імена переможців будуть оголошені на церемонії нагородження, яка відбудеться в Києві у грудні 2013 року.

Члени Міжнародного журі Премії PinchukArtCentre 2013:

  • Еллен Блюменштайн, головний куратор Інституту Сучасного мистецтва Kunst Werke, Берлін, Німечина;
  • Кетрін Вуд, куратор Відділу сучасного мистецтва та перформансу, Тейт Модерн, Бенксайд, Великобританія;
  • Ізабель Ґодфруа, директор програми та мистецьких проектів, Фонд сучасного мистецтва Cartier, Париж, Франція;
  • Дмитро Озєрков, завідувач Сектором сучасного мистецтва Державного Музею Ермітаж, Санкт-Петербург, Росія;
  • Тьєррі Распай директор Ліонського музею сучасного мистецтва та куратор Ліонської бієнале, Франція;
  • Ілля Чічкан, митець, Київ, Україна;
  • Екхард Шнайдер, Генеральний директор PinchukArtCentre, Київ, Україна.

Володарям Головної і Спеціальних премій, окрім грошової винагороди розміром 100 000 гривень і 25 000 гривень відповідно, буде надана можливість пройти місячне стажування в майстернях всесвітньо відомих художників. Крім того, володар Головної премії без попереднього відбору потрапляє в список номінантів на здобуття Премії Future Generation Art Prize 2014 – першої глобальної премії сучасного мистецтва, мета якої відкривати, сприяти та надавати довгострокову підтримку новому поколінню  митців.

Переможець в номінації «Приз громадськості» буде визначений за результатами голосування відвідувачів виставки, яке пройде в PinchukArtCentre з 31 жовтня по 1 грудня 2013 року. Переможець нагороджується грошовою премією в розмірі 10 000 гривень.

Правила голосування за переможця в номінації «Приз громадськості»:

Бланк для голосування можна отримати на рецепції PinchukArtCentre. Заповнений бланк потрібно вкинути в скриньки для голосування, встановлені біля рецепції на 2-му поверсі або на 4-му поверсі в холі біля ліфта. Голосувати дозволяється тільки один раз і лише за одного кандидата.

До шорт-листу Премії PinchukArtCentre 2013 увійшли:

Євгенія Бєлорусець (Київ),
Анатолій Бєлов (Київ),
Володимир Воротньов (Київ), 
Данiїл Галкiн (Дніпропетровськ),
Олег Грищенко (Київ), 
Анна Звягінцева (Київ),
Добриня Іванов (Київ),
Жанна Кадирова (Київ),
Аліна Копиця (Боярка, Київська обл.),
Марія Куликівська (Київ),
Олександр Курмаз (Київ),
Роман Мінін (Харків),
Лада Наконечна (Київ),
Микола Рідний (Харків),
Іван Світличний (Харків),
Андрій Хір (Львів),
Олеся Хоменко (Київ),
Група Мельничук-Бурлака (Іван Мельничук (Київ), Олександр Бурлака (Київ));
Відкрита Група (Юрій Білей (Львів), Станіслав Туріна (Львів), Павло Ковач (Львів), Євген Самборський (Київ), Антон Варга (Львів);
Synchrodogs (Роман Новен (28 років, Луцьк), Тетяна Щеглова (23 роки, Івано-Франківськ).

Семеро з двадцяти номінантів Премії PinchukArtCentre 2013 раніше вже входили до шорт-листу у 2009 и 2011 роках, серед них: Данiїл Галкiн (2011 р.), Добриня Іванов (2011 р.),  Жанна Кадирова (2009 та 2011 рр.), Лада Наконечна (2009, 2011 рр.), Микола Рідний (2011 р.), Іван Світличний (2011 р.), Олеся Хоменко (2009, 2011 рр.). Крім того, Жанна Кадирова стала лауреатом Першої спеціальної премії PinchukArtCentre 2011.

Дивись відео-профайли номінантів

Дивись фотогалерею робіт художників

Дивись фотогалерею вернісажу виставки

Читай рецензії провідних ЗМІ на виставку

Читай газету виставки

Виставка триватиме з  2 листопада 2013 року до 5 січня 2014 року.
Розклад роботи: вівторок – неділя, 12:00 – 21:00.
Понеділок – вихідний. Вхід вільний.

Технічний партнер проекту "Відкритої групи" — компанія Космонова