Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre розпочав прийом заявок на здобуття Премії PinchukArtCentre в 2013 році

PinchukArtCentre розпочав прийом заявок на здобуття Премії PinchukArtCentre в 2013 році

30 січня 2013

Сьогодні, 30 січня 2013 року, PinchukArtCentre розпочав прийом заявок на участь у третьому конкурсному доборі на здобуття Премії PinchukArtCentre 2013 - загальнонаціональної премії у сфері сучасного мистецтва, що присуджується молодим українським художникам віком до 35 років. Це перша в Україні приватна премія, метою якої є створення, підтримка та розвиток нового покоління молодих українських художників.

Подача робіт на здобуття Премії PinchukArtCentre здійснюватиметься з 30 січня по 28 квітня 2013 року виключно в онлайн-режимі на офіційному сайті Премії: prize.pinchukartcentre.org

Починаючи з 2009 року, Премія PinchukArtCentre присуджується щодва роки кращим українським художникам у віці до 35 років. . Претендентами на здобуття Премії можуть стати молоді художники, громадяни України, що працюють з будь-якими жанрами сучасного мистецтва: живопис, малюнок, фотографія, відео, скульптура, інсталяція, документація та інше.

Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора PinchukArtCentre: "За досить короткий час існування Премії PinchukArtCentre нам вдалось відкрити багато нових та талановитих художників, а також зробити потужний внесок в розвиток української арт-сцени. Нас приємно дивує шалений інтерес до Премії, який проявляється у широкій географії,  кількості заявок та високій якості робіт, які ми отримуємо. Вже втретє ми оголошуємо про початок конкурсу і з нетерпінням чекаємо на нові роботи та нові імена».

У рамках Премії PinchukArtCentre присуджується Головна премія, дві Спеціальні премії, та Приз громадськості:

  • Головна премія PinchukArtCentre – 100 тисяч гривень і оплата стажувань в майстернях провідних художників світу;
  • Дві Спеціальні премії PinchukArtCentre – по 25 тисяч гривень кожна і оплата стажувань в майстернях провідних художників світу;
  • Приз громадськості – 10 тисяч гривень. Переможця буде визначено голосуванням відвідувачів PinchukArtCentre.

Також володар Головної премії PinchukArtCentre автоматично потрапляє в шорт-лист номінантів на Премію Future Generation Art Prize - міжнародної премії молодим митцям віком до 35 років, заснованої в 2009 році Фондом Віктора Пінчука.

У конкурсі можуть брати участь, як окремі художники, так і групи. Один художник (група) може виставити на конкурс від 3 до 7 робіт. Заявки на участь подаються відповідно до регламенту Премії PinchukArtCentre. Первинний відбір робіт здійснюватиметься Експертною Комісією, до якої увійдуть куратори арт-центра та експерти у сфері сучасного мистецтва. Відповідно до рішення Комісії, у червні 2013 року буде сформований і оголошений шорт-лист номінантів на Премію PinchukArtCentre 2013.

Роботи номінантів будуть представлені на виставці в PinchukArtCentre, яка працюватиме з 26 жовтня 2013 року до 5 січня 2014 року.

Володарі Головної та Спеціальних премій будуть визначені рішенням Міжнародного журі Премії в грудні 2013 року в Києві. Склад журі, до якого увійдуть світові експерти в області сучасного мистецтва, буде оголошений у момент відкриття виставки номінантів. Переможець в номінації «Приз громадськості» визначатиметься голосуванням відвідувачів PinchukArtCentre.

Лауреати першої Премії PinchukArtCentre були визначені в грудні 2009 року. Артем Волокітін став володарем Головної премії, а Олексій Салманов і Маша Шубіна - двох Спеціальних премій. У 2011 році переможцями стали: Микита Кадан - Головна Премія, Жанна Кадирова та Сергій Радкевич - Спеціальні премії, Микита Шаленний - Приз громадськості.

Артем Волокітін та Микита Кадан автоматично потрапили у фінал премії Future Generation Art Prize у 2010 та 2012 роках відповідно, як володарі Головної Премії PinchukArtCentre. Волокітін став учасником групової виставки Future Generation Art Prize @ Venice в рамках Венеційської бієнале в 2011 році, а Кадан буде серед її учасників у 2013 році відповідно.