Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre представляє персональну виставку Сергія Браткова «Добро купує зло» в рамках художнього простору РАС-UA

PinchukArtCentre представляє персональну виставку Сергія Браткова «Добро купує зло» в рамках художнього простору РАС-UA

26 березня 2013

PinchukArtCentre представляє дев’ятий проект в рамках простору PAC-UA – персональну виставку українського художника Сергія Браткова під назвою «Добро купує зло». Спеціально для виставки в PinchukArtCentre художник створив три нові роботи - фотографії з неоновими написами, які відображають його останні дослідження міста. Крім  того Братков представить в арт-центрі нещодавно створену відео роботу.

Відправною точкою проекту є загальновідомий вираз з казок «Добро перемагає зло», який художник навмисне перетворює на «Добро купує зло». Така трансформація усталеного вислову змушує нас замислитись над розподілом ролей у сучасному суспільстві: хто Дракон, хто Крилатий кінь, а хто Цар? Підміна одного слова пропонує задуматись над підміною цінностей і ціннісних орієнтирів, а також над опозицією «добро–зло».

Кожний твір містить провокаційний вислів, що віддзеркалює нашу реальність та позначає культурні стереотипи. Усі роботи семантично поєднані між собою та порушують питання стосунків «людина–влада», «влада–суспільство», «людина–батьківщина», «людина–суспільство», що глибоко вкорінені у російській та українській колективній свідомості.

Поряд з цим виставка викликає відчуття розгубленості та покинутості. «Поїхати – забути» – одвічна дилема, що виникає у мешканців великого міста, за якою слідує нестримне бажання втекти або ж знайти укриття. Дві фотографії з зображенням чоловіка, повернутого спиною до глядача, та шаблонного екзотичного пейзажу як символу втечі з мегаполісу передають ідею самотності. На емоційному рівні ця ідея підсилюється відео із собакою, що зачинений у порожній квартирі. Саме ця деталь надає виставці цілком іншого звучання.

Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора PinchukArtCentre: «PinchukArtCentre представляє Сергія Браткова - одного з провідних та найбільш визнаних міжнародною спільнотою українського художника, з його складною новою серією робіт, яка віддзеркалює реалії життя в метрополії. Хороші речі, погані речі, анонімність і самотність представляють Браткова як художника, який виявляє абсурдність реальності життя та виокремлює її у роздумах про божевілля міста».

Організатор та співкуратор виставки – Тетяна Кочубінська, учасниця «Кураторської платформи» PinchukArtCentre. Експозиція розташована на 4-му поверсі арт-центру, вона відкрита для огляду з 27 березня до 21 квітня 2013 року.

27 березня 2013 року о 19:00 Сергій Братков і Тетяна Кочубінська проведуть дискусію, присвячену виставковому проекту «Добро купує зло». Відвідувачі арт-центру запрошуються до участі в обговоренні.

Контактна інформація для запитів ЗМІ:
Тел.: +38 044 494-1148, [email protected]

Контактна інформація:
Тел.: +38 044 590-0858, [email protected]