Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниФонд Віктора Пінчука запроваджує першу глобальну арт-премію для підтримки нового покоління художників, яка присуджується за підсумками відкритого міжнародного конкурсу

Фонд Віктора Пінчука запроваджує першу глобальну арт-премію для підтримки нового покоління художників, яка присуджується за підсумками відкритого міжнародного конкурсу

8 грудня 2009

Головний приз у розмірі $100 000, патронат знаменитих художників сучасності та міжнародна виставка номінантів у PinchukArtCentre – унікальні особливості нової арт-премії.

Вчора, 8 грудня 2009 року в Нью-Йорку Фонд Віктора Пінчука оголосив про заснування арт-премії Future Generation Art Prize – нового масштабного міжнародного конкурсу для митців віком до 35 років. Заснована з метою відкриття нових імен в світі мистецтва та надання довгострокової підтримки наступному поколінню художників, незалежно від місця їх народження та проживання, ця інноваційна арт-премія націлена на масштабне сприяння появі нових робіт молодих художників, і заохочує їх розвиток та процес художньої творчості. Премія буде присуджуватись раз на два роки (у парні роки). Основні особливості нової Премії включають:

  • світовий масштаб;
  • фокус на молодих художниках;
  • відкрита та демократична процедура подачі заявок через Інтернет;
  • довготривале зобов’язання підтримки провідних митців сучасності в якості Патронів Премії;
  • видатні члени Ради, Журі та Відбіркового комісії Премії;
  • міжнародна виставка номінантів Премії у PinchukArtCentre – одній з найбільших та динамічних нових арт-інституцій Європи;
  • Головний приз розміром $100 000, що присуджуються почесним міжнародним журі.

Заявки на участь у конкурсі можна подавати у режимі онлайн з 18 січня 2010 року через офіційний веб-сайт Премії www.futuregenerationartprize.org. Виставка номінантів Премії відкриється в PinchukArtCentre у жовтні 2010 року. Ім’я володаря головної Премії буде оголошено членами журі конкурсу у грудні 2010 року. Додатково до головної Премії, спеціальними Преміями та різноманітною підтримкою будуть відзначені ще п’ятеро художників.

Віктор Пінчук: «Премія – це потужний інструмент, який відкриває для молодих художників можливість участі в динамічному процесі культурного розвитку світу».

З метою розвитку спадкоємності та співробітництва між різними поколіннями митців, група визнаних художників сучасності, які являються Патронами Премії, підтвердила свою довгострокову підтримку Future Generation Art Prize. Андреас Гурскі (Andreas Gursky), Деміен Хьорст (Damien Hirst), Джеф Кунс (Jeff Koons) та Такаші Муракамі (Takashi Murakami) консультуватимуть лауреатів та надаватимуть їм підтримку. Паралельно з виставкою номінантів буде організована персональна виставка одного з Патронів Премії.

Мистецька Премія проводитиметься під наглядом видатних членів міжнародної Ради. Окрім Віктора Пінчука та чотирьох Патронів Премії, до її складу також увійшли Елі Броуд (Eli Broad), Дакіс Жоану (Dakis Joannou), сер Елтон Джон (Elton John) Міучча Прада (Miuccia Prada), а також директори музеїв: Річард Армстронг (Richard Armstrong) директор фонду та музею Соломона Гуггенхайма, Глен Д. Лоурі (Glenn D. Lowry) директор MoMA, Альфред Пакеман (Alfred Pacquement) директор Центру Помпіду, та сер Ніколас Серота (Nicholas Serota), музей Tate.

З метою залучення до участі в конкурсі Future Generation Art Prize найбільш перспективних та цікавих молодих художників, група спеціально запрошених експертів в галузі сучасного мистецтва, що налічує близько ста осіб з усього світу, буде номінувати своїх кандидатів. Поєднуючи відкритий процес подачі заявок та роботу з міжнародною мережею експертів, PinchukArtCentre сподівається скласти справді глобальний профіль учасників – молодих художників з усього світу віком до 35 років.

«Перше, що ми маємо на меті, ініціюючи цю Премію, - вийти на молодих митців світу, основуючись на справді демократичних принципах, таким чином, щоб буквально кожен мав можливість долучитися до конкурсу», - відмічає Екхард Шнайдер, Генеральний директор PinchukArtCentre. «Наша друга мета – надавати тривалу підтримку майбутньому поколінню митців, долучаючи найперспективніших його представників до світової спільноти кураторів, критиків, викладачів, мистецтвознавців та найвідоміших художників».

Такаші Муракамі: «За декілька останніх років відбувся злет молодого покоління митців Японії. Ця нова Премія покликана зробити можливим такий же злет для України та решти світу, адже сьогоднішній світ розширюється, проте, водночас, стає тіснішим. Я дуже радий долучитися до такого проекту та сподіваюсь, що з кожним роком він ставатиме все більшим і більшим, відомим і відомішим».

Деміен Хьорст: «Я вважаю, що мистецтво необхідно стимулювати. Художні премії дуже важливі в цьому сенсі. Адже в дитинстві малюють всі, навіть майбутні менеджери банків, бухгалтери та юристи, але чомусь з часом багато з них полишають цю заняття. Заохочувати до мистецтва – це велика справа».

Запуск нового проекту Премії Future Generation Art Prize відбувся одразу після оголошення лауреатів національної Премії PinchukArtCentre для молодих українських художників віком до 35 років.

Календар проекту

Художники зможуть подавати свої заявки на участь в конкурсі через офіційний веб-сайт www.futuregenerationartprize.org з 18 січня до 18 квітня 2010 року. PinchukArtCentre оголосить імена членів міжнародного журі Премії водночас з початком прийому заявок.

По завершенні прийому заявок експерти Відбіркової комісії, склад якої буде визначений журі, ознайомляться з усіма отриманими роботами та відберуть 20 учасників шорт-листа Премії. Їх імена будуть оголошені 22 червня 2010 року. Ці художники візьмуть участь у виставці в PinchukArtCentre, на якій зможуть представити як роботи запропоновані на конкурс, так і нові твори, зроблені спеціально для проекту. Переможець національної Премії PinchukArtCentre автоматично потрапляє в шорт-лист Future Generation Art Prize і стає 21-м учасником виставки номінантів.

В грудні 2010 року, міжнародне журі збереться в Києві, для визначення володаря Головної Премії Future Generation Art Prize, який отримає $100 000 (з яких $60 000 – готівкою, а $40 000 – на створення нових робіт). Крім того, додаткові $20 000 будуть спрямовані на програми стажування для п’яти лауреатів спеціальних Премій. Зображення робіт всіх номінантів на Премію будуть розміщені на вебсайті PinchukArtCentre, де відвідувачі зможуть проголосувати в режимі он-лайн за переможця в номінації «Приз громадськості».

Премія Future Generation Art Prize буде присуджуватися раз на два роки.

Фонд Віктора Пінчука

Фонд був створений в 2006 році бізнесменом і громадським діячем Віктором Пінчуком. Це найбільша незалежна приватна міжнародна благодійна організація, що базується в Україні. Його метою є надання новим поколінням можливості стати творцями майбутніх змін. Для її реалізації розробляються проекти та будується партнерство, як в самій Україні, так і поза її межами. Фонд інвестує у трьох основних напрямках:
— інвестиції у людину, аби примножити людський капітал;
— інвестиції у суспільство, аби покращити рівень соціальної взаємодії;
— інвестиції у світ, аби сприяти поглибленню всесвітньої інтеграції.
www.pinchukfund.org

PinchukArtCentre

Розташований в старовинному архітектурному комплексі Бессарабського кварталу Києва, відреставрованого на початку ХХІ ст., PinchukArtCentre являє собою шестиповерхову будівлю загальною площею понад 3000 кв. м. Арт-центр був відкритий у вересні 2006 року як одна з наймасштабніших арт-інституцій сучасного мистецтва в Європі. Створений з метою проведення виставок видатних Українських та світових художників, з моменту свого відкриття і до сьогодні, PinchukArtCentre презентував персональні виставки таких митців як Деміен Хьорст, Сем Тейлор-Вуд та Кейта Сугіура, а також групові експозиції «21 Росія» (роботи виконані 21-м сучасним російським художником на початку 21-го століття), “Reflection” (групова виставка робіт міжнародних художників) та «Рудий ліс» (твори 7-ми знакових українських митців покоління 90-х, презентовані під назвою, що характеризує ліси довкола Чорнобильської атомної електростанції).

PinchukArtCentre також офіційно представляв Український павільйон на Венеційській бієнале 2007 та 2009 років, а в 2005 році організував виставку перших придбань Фонду Віктора Пінчука на бієнале у Венеції.
www.pinchukartcentre.org

Контакти для ЗМІ

Денис Казван
Керівник департаменту комунікацій Фонду Віктора Пінчука
[email protected]
+380 44 4941148

Олівія Верхам
Ruder Finn
[email protected]
+1 212 583 2754

Загальна інформація:

Бйорн Гельдхоф
Арт-менеджер PinchukArtCentre
[email protected]
+380 672302650