Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниФонд Віктора Пінчука оголосив про початок третього конкурсу на здобуття Премії Future Generation Art Prize, головний приз якої становить $ 100 000

Фонд Віктора Пінчука оголосив про початок третього конкурсу на здобуття Премії Future Generation Art Prize, головний приз якої становить $ 100 000

18 жовтня 2013

16 жовтня 2013 року в галереї Serpentine Sackler Gallery (Лондон, Великобританія) Фонд Віктора Пінчука оголосив початок третього конкурсу на здобуття міжнародної премії молодим художникам Future Generation Art Prize. У події взяли участь художники Демієн Хьорст, Олафур Еліассон, Зіяд Антар, Мірча Ніколає, а також Генеральний директор PinchukArtCentre Екхард Шнайдер, директор і співдиректор галерей «Серпентайн» (Serpentine) Джулія Пейтон-Джоунс і Ханс Ульріх-Обрист. 

Молодих художників з усього світу можуть подавати онлайн-заявки на здобуття Премії з 13 січня до 12 квітня 2014 року на офіційному сайті FutureGenerationArtPrize: futuregenerationartprize.org

Імена учасників шорт-листа будуть оголошені в червні 2014 року. Виставка номінантів на Премію представлятиметься ​​в PinchukArtCentre з жовтня 2014 по січень 2015 року, а також на Венеціанській бієнале 2015 року. Ім'я володаря Головної премії буде оголошено в грудні 2014 року. 

Заснована Фондом Віктора Пінчука у 2009 році, Future Generation Art Prize - це перша міжнародна премія для художників у віці до 35 років, мета якої є відкриття нових імен в світі мистецтва та надання довгострокової підтримки наступному поколінню художників, незалежно від місця їх народження та проживання. Глобальний масштаб і демократична процедура подачі заявок на участь через інтернет робить цей конкурс унікальним.

Головний приз Премії становить $100 000: $60 000 готівкою та $40 000 - інвестиція у створення нових робіт. Також, $20 000 виділяється на спеціальні резидентські програми для художників, які можуть бути вручені максимум п'ятьом лауреатам у відповідності з рішенням журі.

Художники Деміен Хьорст (Damien Hirst), Джефф Кунс (Jeff Koons), Андреас Ґурскі (Andreas Gursky) і Такаші Муракамі (Takashi Murakami) є Патронами Премії, що консультують і підтримують лауреатами Future Generation Art Prize.

Премія проводиться під наглядом видатних членів міжнародної Ради. Крім засновника Future Generation Art Prize Віктора Пінчука та чотирьох Патронів Премії, до її складу також входять Елі Броуд (Eli Broad), Дакіс Жоану (Dakis Joannou), сер Елтон Джон (Elton John), Міучча Прада (Miuccia Prada), а також директори музеїв: Річард Армстронг (Richard Armstrong), директор фонду і музею Соломона Гуггенхайма; Глен Д. Лоурі (Glenn D. Lowry) директор MoMA; Альфред Пакеман (Alfred Pacquement) директор Центру Помпіду.

Оголошуючи про старт третього конкурсу Премії Future Generation Art Prize, її засновник Віктор Пінчук зазначив: «Цією премією ми не заохочуємо минуле, а надихаємо майбутнє. Ми хочемо бути соціальними інвесторами в мистецтво. Наша премія є еквівалентом інкубатора бізнес-стартапів. Заявки можуть подавати всі, звідусіль. Кращі отримують підтримку та ресурси для нових робіт, а також шанс показати себе світові. Для мене це захоплююча соціальна інвестиція, яка здатна надихати суспільства».

У 2010 році бразильська художниця Синтія Марселле стала першою володаркою Головної премії Future Generation Art Prize. Згідно з рішенням журі Премії, румунський художник Мірча Ніколає став лауреатом Спеціальної премії.

У 2012 році володаркою Головної Премії Future Generation Art Prize стала британська художниця Лінетт Ядом-Боакьє. Спеціальну премію розділили Йонатас ді Андраде (Бразилія), Міколь Ассаель (Італія), Ахмет Оґют (Туреччина), Райан Табет (Ліван) і Марва Арсаніос (Ліван).

Календар проекту 

16 жовтня 2013 - Початок третього конкурсу на здобуття Премии Future Generation Art Prize

13 січня  2014 - Старт прийому заявок на участь у конкурсі на сайті Премії futuregenerationartprize.org

12 квітня 2014 - Завершення прийому заявок

Квітень – червень 2014 - Відбіркова комісія розглядає заявки і відбирає 20 учасників шорт-листа

Червень 2014 - Оголошення номінантів Премії

Жовтень 2014 – січень 2015 - Виставка учасників шорт-листа в PinchukArtCentre

Грудень 2014 - Церемонія нагородження Премії Future Generation Art Prize 2014

Травень – вересень 2015 - Future Generation Art Prize@Venice 2015 – виставка учасників шорт-листа в рамках паралельної програми (Collateral events) 56-ї Венеційської бієнале La Biennale di Venezia

Офіційний веб-сайт: futuregenerationartprize.org 

Сторінка Future Generation Art Prize на Facebook
facebook.com/futuregenerationartprize