Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниПрограма подій в PinchukArtCentre на 2 – 6 квітня 2014 року

Програма подій в PinchukArtCentre на 2 – 6 квітня 2014 року

1 квітня 2014

Тематична екскурсія «Мистецтво та капітал»

У середу, 2 квітня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на тематичну екскурсію під назвою «Мистецтво та капітал», що буде присвячена сучасному мистецтву як об’єкту ринкових відносин. На прикладах робіт таких всесвітньо відомих митців як Деміен Хьорст, Ай Вейвей, Нен Голдін та Ян Фабр учасники дізнаються, яке місце у цій системі займають такі суб’єкти, як аукціонний дім, арт-дилер, інвестор та колекціонер.  

Захід розпочнеться о 19:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації. Екскурсію проведе гід PinchukArtCentre Антон Іванов.

Тематичні екскурсії можуть бути організовані на замовлення шкіл та університетів.

 

«Оглядаємо–Розмовляємо» на тему «Діалог наук» для дітей 11-12 років

У суботу, 5 квітня, о 14:00 PinchukArtCentre запрошує юних шанувальників сучасного мистецтва у віці 11-12 років на заняття програми «Оглядаємо–Розмовляємо» на тему «Діалог наук», на якому учасники поговорять про зв’язок наукових дисциплін та мистецтва.

В рамках екскурсії виставкою бельгійського художника Яна Фабра, онука відомого ентомолога Жана-Анрі Фабра, діти дізнаються, як наукові знання впливають на сприйняття та розуміння твору. Аналізуючи роботи Яна Фабра, створені з мільйонів блискучих надкриль жуків-златок, учасники звернуться до таких наук як зоологія, ентомологія, філософія, історія, алхімія, анатомія, історія мистецтва, танатологія, міфологія та медицина.

Заняття проведе культуролог Людмила Буланова-Дувалко. Вона зустрінете  дітей о 14:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації.

Розклад занять групи:

19.04 – «Пам’ять»

26.04 – Спільне заняття групи вільного та поглибленого вивчення

 

«Сімейні неділі» - художньо-освітнє заняття для дітей від 7 до 9 років

У неділю, 6 квітня, о 12:00 PinchukArtCentre запрошує дітей від 7 до 9 років на заняття на тему «Ритм і рух», під час якого юні учасники познайомляться з поняттям ритму, дізнаються як він впливає на життя людини, а також які бувають ритми в музичних творах.

На прикладах робіт Деміена Хьорста та Фелікса Гонзалес-Торреса діти проаналізують, що таке ритм, після чого візьмуть участь у захоплюючій грі «Чарівні кружечки», яка допоможе знайти взаємозв'язки між ритмом і рухом. На завершення заняття, разом з художницею Катериною Вронською і гідом PinchukArtCentre Ольгою Шишловою, діти створять з паперу об'ємні динамічні фігури, які сформують «Чарівну карусель».

«Сімейні неділі» - освітня програма для дітей, в рамках якої фахівці PinchukArtCentre розповідають дітям про те, як функціонує сучасний музей, знайомлять з обраними роботами, представленими на експозиції, після чого проводиться їх обговорення. Крім того, діти мають можливість відчути себе в ролі художників – створити власні роботи в техніці або тематиці розглянутих творів. 

Тим часом батьки можуть приєднатися до однієї з регулярних екскурсій, які проводять кваліфіковані гіди PinchukArtCentre.

Максимальна кількість дітей у групі складатиме 20 учасників. Реєстрація обов’язкова.

Графік проведення занять:

5 - 6 років: 13 квітня, 27 квітня.

7 - 9 років: 20 квітня.

 

Лекція «“Ідеоколонія” урбанонімії міста Києва» в рамках курсу, що досліджує колоніалізм»

6 квітня 2014 року о 15:00 PinchukArtCentre запрошує на третю лекцію курсу «Постколоніальна теорія і деколоніальна практика» на тему «“Ідеоколонія” урбанонімії міста Києва», яку проведе дослідниця, викладачка факультету соціології КНУ ім. Тараса Шевченка Людмила Малес. Слухачі дізнаються про шляхи та причини позбавлення місцевого населення голосу в історичному та урбаністичному просторах на прикладі міста Києва. 

Лектор Людмила Малес: «Зазвичай, про неблизькі  колонії говорити легше, бо не боляче. Можливо, краще колоніалізм спробувати осмислити не як далеке і екзотичне явище, а як дотичне до біографії кожної, присутнє навколо нас, таке, що породжує культурний шок та оприявлення наших традицій».

У контексті дискусії щодо колоніального статусу пострадянських суспільств слухачі дізнаються про процеси колонізації символічного простору: як влада над символічним простором просуває інші типи (о)панування; чому практики ідеологічного впливу краще працюють на спустілих означниках; як місто асоціюється із колонізацією; як топографічні назви стають засобом і результатом колонізації символічного простору та ін.

Курс лекцій «Постколоніальна теорія і деколоніальна практика» проходить в рамках першої у Східній Європі персональної виставки бельгійського художника Яна Фабра, присвяченій колоніальному минулому Бельгії. Програма лекцій, розроблена освітнім департаментом арт-центру спільно із запрошеними лекторами-експертами, ознайомить з історичним і теоретичним контекстами зв'язків постколоніальної теорії та деколоніальної практики, а також продемонструє, як колоніальна спадщина проявляється в культурі, літературі, історії, психоаналізі, фемінізмі, марксизмі та ін.

Всі лекції курсу проходитимуть у PinchukArtCentre. Участь безкоштовна, але обов'язкова попередня реєстрація.

Розклад лекцій:

12.04 «Де живуть найкрасивіші в світі жінки? Гендер, (пост)колоніалізм і глобалізація нерівності»

Лектор: Надія Парфан – культурологиня, феміністка, активістка. 

13.04 «Українська література та російський імперіалізм: стратегії опору»

Лектор: Олена Юрчук - кандидатка філологічних наук, завідувачка кафедри українського літературознавства та компаративістики Житомирського державного університету ім. Івана Франка.

26.04 «Постколоніалізм, пам'ять, ностальгія»

Лектор: Надія Чушак - дослідниця політики пам'яті, ностальгії, колишньої Югославії, пост-соціалізму та молодіжних протестних рухів.

27.04 «Африка мрій та дійсності»

Лектор: Наталія Романова - мистецтвознавець, старша викладачка Національного університету театру, кіно і телебачення  ім. І.К. Карпенко-Карого, викладачка Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури.

Виставка бельгійського художника Яна Фабра, представлена у PinchukArtCentre, складається з двох розділів та є продовженням критичних рефлексій митця на тему колоніального минулого Бельгії. Перший розділ виставки, «Данина Бельгійському Конго», розповідає про закріпачення мільйонів конголезців, звірства, які щодо них чинилися, і жадібність колоніалістів, котрі активно розкрадали природні багатства країни.

Друга частина виставки – «Данина Ієронімусу Босху в Конго» – досліджує абсурд і жах згаданих подій у більш символічний спосіб, через іконографію та образи картин Босха. Ці роботи, де злочинні дії відображено у художній формі, є потужною критикою безумства, яке виникає через втрату людьми життєвих орієнтирів.

 

Цинічно-гумористична екскурсія «Особиста міфологія художника»

У неділю, 6 квітня, о 17:00 PinchukArtCentre запрошує на цинічно-гумористичну екскурсію під назвою «Особиста міфологія художника», присвячену пошуку спільних рис між поп-зіркою та успішним сучасним художником.

В рамках творчої діяльності митець конструює власну «міфологію» та образ у медіа, що надалі накладає на нього певну відповідальність. Цинізм та гумор допоможуть учасникам розібратись, яким чином це відбувається та якою саме є ця відповідальність.

Захід розпочнеться о 17:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації. Екскурсію проведе гід PinchukArtCentre Антон Іванов.

Тематичні екскурсії можуть бути організовані на замовлення шкіл та університетів.

Для попереднього запису та отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь за телефоном +38 044 590-08-58 або e-mail: [email protected]

До уваги представників ЗМІ: Щодо акредитації для проведення фото та відео зйомки заходів, будь ласка, звертайтесь до прес-служби арт-центру: [email protected]

Прес-служба PinchukArtCentre
Тел.: +380 44 494 11 48,
E-mail: [email protected]