Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниПрограма подій в PinchukArtCentre на 13-17 серпня 2014 року

Програма подій в PinchukArtCentre на 13-17 серпня 2014 року

13 серпня 2014

Середа, 13 серпня, 19:00
Тематична екскурсія «Між минулим та майбутнім: від залежності до свободи» 

У середу, 13 серпня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на тематичну екскурсію «Між минулим та майбутнім: від залежності до свободи», присвячену порівнянню історій двох спільнот, що у ХХ столітті були так чи інакше підкорені іншим державам: аборигенам дельти річки Конго та населенню українських земель. Звертаючись до робіт Яна Фабра, Микити Кадана, Карстена Хеллера та Бориса Михайлова, учасники проаналізують біографії двох вищезгаданих спільнот і визначать спільні та відмінні риси їх становища у різні історичні епохи.

Захід розпочнеться о 19:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації. Екскурсію проведе гід PinchukArtCentre Арсеній Тарасов.

 


Четвер, 14 серпня, 19:30
SUMMERпропаганда від PinchukArtCentre та Docudays UA: показ документального фільму «Помаранчева зима» 

У четвер, 14 серпня, о 19:30 PinchukArtCentre та міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA запрошують на перегляд документальної стрічки «Помаранчева зима» (реж. А. Загданський, США, 2007, 72 хв.) в рамках проекту SUMMERпропаганда. По завершенню фільму глядачі зможуть долучитись до його обговорення за участю Максима Буткевича, координатора проекту «Без кордонів», постійного модератора правозахисного конкурсу Docudays UA DOCU/ПРАВО.
Стрічка розповідає про Помаранчеву революцію 2004 року – її причини та перебіг. Центральною фігурою фільму є «майдан» - суспільство, яке спонтанно об’єдналося задля висловлення протесту проти результатів президентських виборів. Після двох тижнів інтенсивних демонстрацій Верховний суд України скасував результати голосування і призначив нову дату виборів. Фільм послідовно і детально відтворює хронологію подій двох тижнів, коли мирні протести охопили Київ.
Демонстрація стрічки «Помаранчева зима» є логічним продовженням показів фільмів в рамках програми SUMMERпропаганда, присвячених світовим революціям та протестним рухам, а саме подіям Арабської весни, руху «Окупуй», українським топлес-активісткам FEMEN, анархо-феміністському гурту «Pussy Riot» та ін. Крім того, «Помаранчева зима» закладає підґрунтя для перегляду і обговоренню фільму про найостанніші революційні події в Україні «Євромайдан. Чорновий монтаж», що відбудеться 21 серпня. 


Пятниця, 15 серпня, 19:30
Літературна ніч в контексті виставки «Страх та надія»

У п’ятницю, 15 серпня, о 19:30 PinchukArtCentre проведе Літературну ніч, що буде присвячена темі пам’яті. Літературно-мистецька акція відбудеться в рамках програми SUMMERпропаганда - серії публічних кінопоказів, дискусій та публічних заходів в контексті групової виставки «Страх та надія». Метою заходу є продовження діалогу між мистецтвом та літературою, а також створення платформи для розглядання представлених робіт крізь незвичну «текстову» оптику.
В Літературній ночі, що складатиметься з двох частин, візьмуть участь журналістка та авторка книги «Єлюди» Крістіна Бердинських, письменниці Софія Андрухович, Катерина Бабкіна, Ірена Карпа та інші. Кураторка «Літературної ночі» - журналістка та літературна оглядачка Ірина Славінська.

Програма Літературної ночі в PinchukArtCentre:

19:30-20:30
Читання книги «Єлюди» Крістіни Бердинських
Місце проведення: зала з роботою Жанни Кадирової «Натовп», 2 поверх, PinchukArtCentre.
Робота Жанни Кадирової «Натовп» складається зі скляних вітрин, в кожній з яких міститься колаж із вирізок щоденних газет за 2012 рік. Кожен із цих колажів є портретом натовпів людей із різних країн світу - таких, якими їх видно зі сторінок друкованої преси. Саме поруч з роботою «Натовп» учасники літературної ночі почують та побачать вже літературно-документальний колаж історій людей Майдану 2013-2014 років. Десяток українських письменників зустрінуть один одного та історії Інших – відомих і невідомих людей – крізь практику читання «всліпу» уривків книжки «Єлюди». Це читання – випадкова зустріч, що дозволить пригадати власну участь у новітній історії та побачити цей особистий досвід крізь призму роботи ЗМІ, які фіксують світ «так-як-є» і водночас надають певний ракурс бачення.  
Книжка «Єлюди» створена журналісткою Крістіною Бердинських, яка під час Євромайдану записувала в рамках Facebook-проекту «Єлюди – Maidaners» живу історію очевидців і безпосередніх учасників подій, які змінили країну. Читання «Єлюди» в рамках Літературної ночі відбуваються з люб’язної згоди авторки проекту.
Учасники читань: журналістка Крістіна Бердинських, письменники та поети Катерина Бабкіна, Анатолій Дністровий, Артем Захарченко, Ірена КарпаПавло Коробчук, Артем Полежака, Юлія Стахівська, Ірина Цілик та Тетяна Щербаченко.

20:30-22:00
Читання книги «Фелікс Австрія» Софії Андрухович
Місце проведення: зала з роботою Микити Кадана «Експонат. Нероздільне», 3 поверх, PinchukArtCentre.
«Експонат. Нероздільне» – це монументальна робота з попелу Микити Кадана. Попіл - пам’ятник минулому, якого вже нема. Попіл - порожнє місце, згарище. Те, що згоріло без сліду. І те, що відродиться з попелу. В контексті цієї роботи Софія Андрухович вперше читатиме фрагменти свого роману «Фелікс Австрія», котрий вийде друком у вересні.
«Фелікс Австрія» – це історія, що починається з попелу Мармулядової пожежі. Дія роману відбувається в довоєнному Станіславові, в час, коли світ іще не згорів дотла у вогнищі двох Світових воєн. На тлі сцен реальності, якої більше немає, постають вічні сюжети про життя, смерть і любов. 

 Участь безкоштовна. Зважаючи на обмежену кількість місць у залі, просимо попередньо зареєструватись за телефоном +38 044 590-08-58 або надіслати запит на e-mail: [email protected]
До уваги представників ЗМІ:
Запити щодо акредитації на захід відсилайте в прес-службу за адресою: [email protected]

 

Неділя, 17 серпня, 12:00
«Сімейні неділі» - художньо-освітнє заняття для дітей 4-6 років

У неділю, 17 серпня, о 12:00 PinchukArtCentre запрошує дітей 4-6 років на заняття програми «Сімейні неділі» на тему «Художник і час». В рамках події учасники дізнаються, яким чином митець «зупиняє час», а також ідеалізує простір та предмети навколо глядача. На прикладі натюрмортів британського художника Марка Квінна діти ознайомляться з ідеальним, позачасовим простором і поговорять про поняття краси. У творчій частині учасники створять композицію «Круглий рік».
Захід розпочнеться о 12:00 на 5-му поверсі в «Освітній кімнаті». Заняття проведуть гід Ольга Шишлова та художниця Катерина Вронська.
«Сімейні неділі» - освітня програма для дітей, в рамках якої фахівці PinchukArtCentre розповідають дітям про те, як функціонує сучасний музей, знайомлять з обраними роботами, представленими на експозиції, після чого проводиться їх обговорення. Крім того, діти мають можливість відчути себе в ролі художників – створити власні роботи в техніці або тематиці розглянутих творів.
Тим часом батьки можуть приєднатися до однієї з регулярних екскурсій, які проводять кваліфіковані гіди PinchukArtCentre.
Максимальна кількість дітей у групі складатиме 20 учасників. Реєстрація обов’язкова.
Графік проведення занять:
4-6 років: 3.08, 17.08, 31.08, 14.09, 28.09
7-9 років: 10.08, 24.08, 7.09, 21.09, 5.10


Неділя, 17 серпня, 19:00
Тематична екскурсія «Тест на радянськість» 

У неділю, 17 серпня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на тематичну екскурсію під назвою «Тест на радянськість», в рамках якої учасники обговорять використання радянських образів сучасними митцями з точки зору теорії культурних кодів. На прикладі робіт Жанни Кадирової, Микити Кадана, Бориса Михайлова, Юрґена Теллера, Іллі Чичкана та Відкритої групи учасники спробують дослідити, який зміст художники надають радянським символам та яку роль останні відіграють у сприйманні творів мистецтва глядачами.
Захід розпочнеться о 19:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації. Екскурсію проведе гід PinchukArtCentre Валерія Лазаренко.
Тематичні екскурсії можуть бути організовані на замовлення шкіл та університетів.
Зареєстровані учасники всіх заходів допускаються в арт-центр без черги. Для попереднього запису та отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь за телефоном +38 044 590-08-58 або e-mail: [email protected]
До уваги представників ЗМІ! Щодо акредитації для проведення фото та відео зйомки заходів, будь ласка, звертайтесь до прес-служби арт-центру:  [email protected]

Прес-служба PinchukArtCentre
Тел.: +380 44 494 11 48,
E-mail: [email protected]