Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниУкраїнський бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук отримав премію «Людина епохи Відродження 2014» Фонду Палаццо Строцці

Український бізнесмен і філантроп Віктор Пінчук отримав премію «Людина епохи Відродження 2014» Фонду Палаццо Строцці

14 липня 2015

Після ретельного розгляду правління Фонду Палаццо Строцці США (Palazzo Strozzi Foundation USA) нагородило українського бізнесмена і філантропа Віктора Пінчука – засновника міжнародної інвестиційно-консалтингової групи EastOne та Фонду Віктора Пінчука – премією «Людина епохи Відродження 2014», (Renaissance Man of the Year Award) Фонду Палаццо Строцці.

Вручення нагороди відбулося 13 липня 2015 року в галереї Академії мистецтв Флоренції серед скульптур великих майстрів Відродження, зокрема поруч із твором Мікеланджело «Давид» – одним з шедеврів епохи Флорентійського Відродження.

Як відзначили засновники премії, Віктор Пінчук вже отримав широке міжнародне визнання і тривалий час серйозно займається філантропією. Нещодавно він профінансував та виступив організатором Українського національного павільйону на Венеційській бієнале; з його ініціативи у Києві відкрився один з найкращих у Східній Європі арт-центр, місія якого спрямована на популяризацію сучасного мистецтва. Віктор Пінчук, через діяльність однойменного благодійного фонду, втілює освітні та соціальні програми, у тому числі долучаючись до боротьби з найзагрозливішими для світу хворобами, та підтримуючи, приміром, СНІД Фонд Елтона Джона. Віктор Пінчук є членом Ради директорів Інституту міжнародної економіки Петерсона, а також входить до міжнародної Консультативної ради Інституту Брукінгса – двох впливових мозкових центрів у Вашингтоні.

Він організовує заходи для просування України, які проводяться під час щорічних зібрань Всесвітнього економічного форуму у Давосі; приєднався до ініціативи «Клятва дарування» (The Giving Pledge) Білла Гейтса, з котрим підтримує дружні стосунки, давши обіцянку спрямувати на благодійність половину чи більше своїх статків. Віктор Пінчук тривалий час співпрацює з Фондом Клінтона. На щорічних зустрічах неурядової організації Ялтинська європейська стратегія (YES), заснованої Пінчуком у 2004 році для сприяння європейської інтеграції України, у якості ключових спікерів виступали такі провідні світові лідери як Гіларі Клінтон, Кондолізза Райс, Мухаммад Юнус і Шимон Перес.

Одна з основних місій Віктора Пінчука – за допомогою діалогу і культурного плюралізму подолати кризу стосунків з Росією, зберігши, разом з тим, незалежність, цілісність і недоторканість кордонів України. Своєю діяльністю він намагається допомогти здолати економічну кризу, що охопила країну. Діалог і культурний плюралізм – як альтернатива війні та насильству – це два ключові аспекти, що характеризують місію Фонду Палаццо Строцці.

«Віктор Пінчук залишався першопрохідцем у найбільш турбулентні і хвилюючі часи для європейської історії, у часи важкого переходу країн Східної Європи від комунізму до ринкової економіки, у часи революційних змін, які привели демократію у Східну Європу. Його відданість філантропії – як покровителя мистецтва, ініціатора соціальних програм та проектів з охорони здоров’я – робить його ідеальним кандидатом для вручення нашої щорічної премії. За його посередництва ми дізнаємося про зусилля України та українців зберегти кордони країни та незалежність вибору. Його відданість ідеям свободи, толерантності, культурного плюралізму, відкритості та діалогу, в історичний момент, коли конфлікт сторін вимагає термінового усунення кризи, символізує цінності епохи Відродження та основоположні цінності премії Фонду Палаццо Строцці», - зазначив Маріо Кальво-Платеро, голова Фонду Палаццо Строцці США.

Віктор Пінчук сказав: «Людина епохи Відродження – це просто неймовірна нагорода. Якщо ти приймаєш її, то ти вже не є скромною людиною. Тому ще Люди Ренесансу - вони більше за саме життя. Тому я можу прийняти цю нагороду тільки як визнання тих зусиль, яких докладає Україна - моя країна. Тих зусиль, яких докладають українці. Люди, які вийшли на вуличні протести заради демократичної, відкритої та вільної країни. І вони перемогли. І вони переможуть знову. І саме вони заслуговують на відзнаку».

У 2011 році Правління Фонду заснувало премію «Людина епохи Відродження» з метою виявляти та вшановувати осіб, які протягом свого життя сповідують цінності Ренесансу, тримаючи зв'язок між класичною грецькою та римською культурами, епохою Просвітництва та нашим сьогоденням. Ніби Медічі сучасності, ці особистості назавжди лишили слід у різних галузях знань. Лауреати цієї премії є носіями якостей, що були притаманні людям епохи Відродження, і які проявляються чи то у підприємницькій діяльності, чи у відкритті нових горизонтів, або ж у меценацтві, мистецтві, у соціальних справах чи у пошуку глобального порозуміння.

У 2011 році премію «Людина епохи Відродження» отримав Тед Тернер; у 2012 - Нкосазана Дламіні-Зума, голова комісії Африканського Союзу. У 2013 році нагороду отримав Леонард А. Лаудер, почесний голова компанії Estee Lauder.

Фонд Палаццо Строцці – неприбуткова благодійна організація, що базується в Нью-Йорку та афілійована з Fondazione Palazzo Strozzi у Флоренції.

Офіційний веб-сайт: palazzostrozzi.us