Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre та Національний центр Олександра Довженка представляють програму «Перехідний синдром: Українське кіно 1990-х» в рамках виставки «На межі»

PinchukArtCentre та Національний центр Олександра Довженка представляють програму «Перехідний синдром: Українське кіно 1990-х» в рамках виставки «На межі»

20 липня 2015

З 22 липня до кінця вересня 2015 року PinchukArtCentre та Національний центр Олександра Довженка запрошують на програму «Перехідний синдром: Українське кіно 1990-х» – серію дискусій та публічних показів українських фільмів 1980-1990-х років в рамках групової виставки «На межі. Українське мистецтво 1985-2004». Всі події програми проходитимуть у PinchukArtCentre та в Національному центрі Олександра Довженка. Участь безкоштовна.

«Перехідний синдром» працює з українським кіно 1980-90-х років, що знімалося в суперечливий, кризовий для суспільства період, який зазвичай називають перехідним. На межі опинилися домінантні ідеології, політична кон’юнктура, етичні позиції та естетичні преференції, а зрештою – ідентичності. Ці фільми захоплені розвінчанням соціальних табу, висміюванням радянського досвіду, реставрацією націоналістичної ідеї та виробництвом нових ідолів маскульту.

Програма зосередиться, передусім, на символічній обгортці минулого, завжди присутнього в теперішньому. «Перехідний синдром», з одного боку, візуально та історично пов’язаний з художніми роботами виставки «На межі», з іншого – з «межею» актуальних соціальних змін – новочасним після-Майданним витісненням символів комуністичного та пост-комуністичного минулого новими еквівалентами.

«На межі» - групова виставка українських митців, що фокусується на розвитку сучасного українського мистецтва з 1980-х до Помаранчевої революції 2004 року. Проект досліджує рушійні сили соціально і політично ангажованого мистецтва, починаючи з періоду, що передує «перебудові». В рамках виставки представлені понад 40 арт-проектів видатних українських художників і колективів, чиї мистецькі практики формувалися в часи розпаду СРСР та перші роки незалежності України.

«Перехідний синдром» пропонує повернутися у 80-90-ті роки, до витоків найбільш активної ревізії старих символів та формування нового канону. Саме тоді на місце офіційних символів СРСР приходять символи «Заходу» – часто запозичені із поп-культури і масс-маркету. Революційна боротьба заміщається (або суміщається з) боротьбою з атрибутами минулого, його дискредитацією. Суспільство споживання створює поле нової символічності, яке живить не тільки офіційний дискурс, але й конструює особистий досвід. Образи вождів заміняються м’язистими торсами двійників Шварцнеґґера і Сталонне, державна символіка СРСР ставиться в один ряд із пляшкою «Pepsi» та кросівками «Adidas». Прихід покоління «Пі» знайшов своє відображення в кінематографі 1980-90-х років, який, з одного боку, документує цей період ерозії радянського канону, а з іншого створює новий пантеон незалежної України.

У середу, 22 липня, о 19:30 у PinchukArtCentre відбудеться перша лекція програми на тему «Козацький синдром і нова національна утопія» від Станіслава Мензелевського, дослідника культури, перекладача, голови науково-програмного відділу Національного Центру Олександра Довженка, редактора незалежного видавництва «Медуза».

Після лекції відбудеться демонстрація фільму «Вперед, за скарбами гетьмана!» (реж. Вадим Кастеллі, 1993 р., 89 хв.) – однієї із небагатьох справді смішних українських кінокомедій, яка легко та невимушено працює з гострими питаннями, що їх поставило конструювання нової української ідентичності після 1991 року. У стрічці нащадок гетьмана Полуботка – Іван, який у перші скрутні роки незалежної України вимушений торгувати медом  – раптом дізнається про своє козацьке коріння. Тепер на нього покладено місію державної ваги: їхати в Англію по золото свого знаменитого прадіда. За легендою скарби ці будуть повернені лише тоді, як Україна стане незалежною. Та на них також полюють і КДБ, і вітчизняна мафія, і КПРС, і ЦРУ. Одну із головних пісень фільму «Гей, Іване» написали легендарні Брати Гадюкіни.  

У зв’язку з обмеженою кількістю місць, попередня реєстрація на події обов'язкова. Будь ласка, телефонуйте +380 44 590 08 58. Учасники заходу допускаються в арт-центр без черги.

Інформація для ЗМІ!

Заявки на акредитацію, фото та відеозйомку приймаються на e-mail [email protected]

Розклад програми «Перехідний синдром: Українське кіно 1990-х»: 

22 липня

  • 19:30 – лекція на тему «Козацький синдром і нова національна утопія» від Станіслава Мензелевського, дослідника культури, перекладача, голова науково-програмного відділу Національного Центру Олександра Довженка, редактора незалежного видавництва «Медуза»
  • 20:30 – демонстрація фільму «Вперед, за скарбами гетьмана!», реж. Вадим Кастеллі, 1993 р., 89 хв.

29 липня

  • 19:30 – лекція на тему «Репрезентація Чорнобиля у радянському та українському кіно: трансформація візуальної риторики та політичного значення» від Станіслава Мензелевського, дослідника культури, перекладача, голова науково-програмного відділу Національного Центру Олександра Довженка, редактора незалежного видавництва «Медуза»
  • 20:30 – демонстрація фільму «Розпад», реж. Михайло Бєліков, 1989 р., 103 хв.

5 серпня

  • 19:30 – лекція на тему «Пригадування історії: «Голод-33» та національний кінематограф» від Ольги Папаш, культуролога, кінознавця, публіцист, перекладач.
  • 20:30 – демонстрація фільму «Голод-33», реж. Олесь Янчук, 1991 р., 115 хв.

12 серпня

  • 19:30 – лекція на тему «Прихована українськість радянських мозаїк» від Євгенії Моляр, мистецтвознавиці, кураторки проекту SOVIET MOSAICS IN UKRAINE фонду ІЗОЛЯЦІЯ
  • 20:30 – демонстрація фільму «Сьомий маршрут», реж. Михайло Іллєнко, 1996 р., 79 хв.

19 серпня

  • 19:30 – скайп-сесія з Ігорем Мінаєвим та дискусія зі Світланою Зинов’євою
    Ігорь Мінаєв – український режисер, сценарист, дві його стрічки часів перебудови «Перший поверх» і «Холодний березень» були відібрані для показу на Канському кінофестивалі, зараз мешкає у Франції
    Світлана Зинов’єва – продюсерка документального кіно, кінооператорка, засновниця і директорка компанії Inspiration films 
  • 20:30 – демонстрація фільму «Перший поверх», реж. Ігор Мінаєв, 1990 р., 66 хв.

26 серпня

  • 19:30 – лекція на тему «Українське поетичне кіно: дисидентська контр-міфологія» від Олександра Телюка, наукового співробітника Центру Довженка, кінокритика, співзасновника інтернет-журналу про авторське кіно Cineticle, автора чисельних публікацій на тему кіно
  • 20:30 – демонстрація фільму «Лебедине озеро. Зона», хв. Юрій Ільєнко, 1989 р., 97 хв.

2 вересня

  • 19:30 – лекція на тему «Астенічний синдром: покоління, що заснуло перед світанком» від Надії Заварової, кінознавця, кінокритика, оглядачки журналу kinokrad.ru, редакторки журналу cultprostir.ua
  • 20:30 – демонстрація фільму «Астенічний синдром», реж. Кіра Муратова, 1989 р., 135 хв.

23 вересня

  • 19:30 – лекція на тему «Мама-анархія, безумство і смерть: Миколи Хвильового поза зоною» від Ярини Цимбал, літературознавця, критикині, кандидатки філологічних наук, наукової працівниці Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, дослідниці доби «червоного ренесансу» 1920-1930-х років, зокрема українського авангарду й літературного побуту
  • 20:30 – демонстрація фільму «Вальдшнепи», реж. Олександр Муратов, 1996 р., 82 хв.

30 вересня

  • 19:30 – лекція на тему «Український кінематограф 1990-х років і масове кіно: між Довженко і Голівудом» від Сергія Васильєва, кандидата мистецтвознавства, доцента КНУТКіТ ім. І.К. Карпенка-Карого, редактора сайту Національної спілки кінематографістів України
  • 20:30 – демонстрація фільму «У тій царині небес...», реж. Ігор Черницький, 1992 р., 115 хв.

У програму можуть бути внесені незначні зміни. Будь ласка, слідкуйте за розкладом подій на сайті PinchukArtCentre www.pinchukartcentre.org