Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниОсвітня програма в PinchukArtCentre на 25-30 серпня 2015 року в рамках виставки «На межі. Українське мистецтво 1985 – 2004»

Освітня програма в PinchukArtCentre на 25-30 серпня 2015 року в рамках виставки «На межі. Українське мистецтво 1985 – 2004»

25 серпня 2015

Короткий графік 

Вівторок, 25 серпня, 19:00
Лекція «Українська література доби Незалежності та європейський контекст» в рамках літературної програми у PinchukArtCentre

Середа, 26 серпня, 19:00
Тематична екскурсія ««"Київське Сохо" і "Кунстхалле" на Трьохпрудном: мистецтво сквотів українських художників»

Середа, 26 серпня, 19:30
Показ фільму «Лебедине озеро.Зона» та лекція «Українське поетичне кіно: дисидентська контр-міфологія»

Четвер, 27 серпня, 19:00
Дискусія Лариси Денисенко з Владою Ралко та театральне дійство в рамках літературної програми у PinchukArtCentre

Неділя, 30 серпня, 12:00
«Сімейні неділі»: разове заняття для дітей 7-9 років на тему «Стихії»

Неділя, 30 серпня, 15:00
ArtFriends: заняття для дітей 3-15 років з особливостями розвитку на тему «День та ніч»

Неділя, 30 серпня, 19:00
Тематична екскурсія «Образ повсякденного життя»

Екскурсії у PinchukArtCentre

Оглядові екскурсії
Четвер: 19:00
П’ятниця: 19:00
Субота: 14:00, 17:00 та 19:00
Неділя: 14:00, 17:00

Тематичні екскурсії
Середа, неділя: 19:00

Екскурсії для школярів та студентів
Щоб записати групу на екскурсію, телефонуйте +38 (044) 590 08 58. 

Екскурсії проходять англійською, українською та російською мовами.
Усі екскурсії безкоштовні.

Детальний графік

Лекція Оксани Забужко «Українська література доби Незалежності та європейський контекст» в рамках літературної програми у PinchukArtCentre
Вівторок, 25 серпня, 19:00

У вівторок, 25 серпня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на лекцію письменниці Оксани Забужко «Українська література доби Незалежності та європейський контекст». Захід відбудуться в контексті літературної програми «Межі поколінь: 1985-2004», яка, як і виставка «На межі», що проходить в арт-центрі, присвячена періоду становлення української Незалежності та знаковим творам вітчизняних письменників 1985-2004 рр.

«На межі» — групова виставка українських митців, що фокусується на розвитку сучасного українського мистецтва з 1980-х до Помаранчевої революції 2004 року. Проект досліджує рушійні сили соціально і політично ангажованого мистецтва, починаючи з періоду, що передує «перебудові». В рамках виставки представлені понад 40 арт-проектів видатних українських художників і колективів, чиї мистецькі практики формувалися в часи розпаду СРСР та перші роки незалежності України.

Участь безкоштовна. Зважаючи на обмежену кількість місць у залі, просимо попередньо зареєструватись за телефоном +38 044 590-08-58 або надіслати запит на e-mail: [email protected]

Тематична екскурсія «"Київське Сохо" і "Кунстхалле" на Трьохпрудном: мистецтво сквотів українських художників»
Середа, 26 серпня, 19:00

У середу, 26 серпня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на тематичну екскурсію «"Київське Сохо" і "Кунстхалле" на Трьохпрудном: мистецтво сквотів українських художників».

Сквотинг - акт самовільного заселення кинутого або незайнятого місця людьми, які не є його орендарями. У момент відсутності інституцій або небажання працювати в інституційній системі, художники заселялися у сквоти, облаштовували там свої майстерні, влаштовували виставки, створювали свою систему і дискурс навколо неї. Найвідомішими були сквот в Трьохпрудном і сквот на Фурманному провулках в Москві, де також працювали українські художники Олег Тістол і Георгій Сенченко. Величезне значення для української сучасної історії мистецтв мав сквот «Паризька комуна», де працювали такі художники як Ілля Чичкан, Олег Голосій, Василь Цаголов. В ході екскурсії виставкою «На межі» учасники розглянуть роботи зазначених вище художників і звернуться до історії розвитку та практиці сквоту «Паризька комуна».

Захід розпочнеться о 19:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації. Екскурсію проведе гід PinchukArtCentre Світлана Лібет.

Показ фільму «Лебедине озеро. Зона» та лекція «Українське поетичне кіно: дисидентська контр-міфологія»
Середа, 26 серпня, 19:30

У середу, 26 серпня, PinchukArtCentre та Національний центр Олександра Довженка запрошують на демонстрацію фільму «Лебедине озеро. Зона» та лекцію «Українське поетичне кіно: дисидентська контр-міфологія». Події відбудуться в рамках програми «Перехідний синдром: Українське кіно 1990-х» – серії дискусій та публічних показів українських фільмів 1980-1990-х років в рамках групової виставки «На межі. Українське мистецтво 1985-2004». Вони пройдуть в Національному центрі Олександра Довженка (вул. Васильківська, 1). Участь безкоштовна. 

О 19:30 розпочнеться лекція на тему «Українське поетичне кіно: дисидентська контр-міфологія» від Олександра Телюка, наукового співробітника Центру Довженка, кінокритика, співзасновника інтернет-журналу про авторське кіно Cineticle, автора чисельних публікацій на тему кіно. 

О 20:30 відбудеться демонстрація фільму «Лебедине озеро. Зона» (реж. Юрій Ільєнко, 1989 р., 97 хв.). Стрічка розповідає історію в’язня, який втік з тюрми за три дні до звільнення. Він переховується в придорожньому монументі Серпа і молота. За ним починає доглядати жінка з залізничної станції, проте її син здає втікача і того повертають до в’язниці. Там в’язень скоює спробу самогубства, однак його рятують, переливши кров міліціонера. Після цього інші зеки вважають, що в жилах героя тече «собача кров» і починають його тероризувати.

Виходець з «поетичного кіно», бунтар-шістдесятник Юрій Іллєнко як ніхто інший розумів, що Радянський Союз – тюрма народів і тюрма людей. Навіть в 1980-х, попри Перебудову, можливість поїхати закордон та знайти в української діаспори кошти на створення «Лебединого озера», Іллєнко був несамовито обурений на державу Рад. Він добре пам’ятав заборону своїх фільмів, розгром школи «поетичного кіно» та п’ятирічне перебування в колонії свого колеги-вчителя Сергія Параджанова. Якраз по останньому сценарію Параджанова і було поставлено фільм «Лебедине озера. Зона», а зйомки картини відбулися в тій самій зоні в Алчевську, де Параджанов відбував свій термін ув’язнення.

Останній радянський фільм Іллєнка «Лебедине озеро. Зона» дуже сильно конденсував в собі це його обурення. Людина захована в тісний, брудний, залізний Серп і молот – один з найпотужніших символів пізньорадянського кіно, сумне підбиття підсумків протистояння «поетичної» школи з апаратними табу та метафоричне передчуття падіння Радянської держави. Минуло менше року після прем’єри фільму в позаконкурсній програмі на фестивалі в Каннах і з екранів радянських телевізорів вже інше «Лебедине озеро» сигналізувало про завершення існування Радянського Союзу.

У зв’язку з обмеженою кількістю місць, попередня реєстрація на події обов'язкова. Будь ласка, телефонуйте +380 44 590 08 58. Учасники заходу допускаються в арт-центр без черги.
Графік лекцій та кінопоказів: 2 вересня, 23 вересня, 30 вересня

Дискусія Лариси Денисенко з Владою Ралко та театральне дійство в рамках літературної програми у PinchukArtCentre
Четвер, 27 серпня, 19:00

У четвер, 27 серпня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на діалог письменниці Лариси Денисенко і художниці Влади Ралко про природу письменницьких і мистецьких щоденників під назвою «Жанр щоденника: слово і колір», а також на зустріч з акторкою Галиною Стефановою і літературознавцем, режисером Романом Веретельником. Галина Стефанова зіграла у моновиставах «Польові дослідження з українського сексу» (2003) та «Вар’яції для сяку-хаті, телевізора і голосу» (2011) за творами Оксани Забужко. В арт-центрі відбудеться дійство за мотивами цих популярних вистав та їхнє обговорення.

Захід проходить в контексті літературної програми «Межі поколінь: 1985-2004», яка, як і виставка «На межі», що триває в арт-центрі, присвячена періоду становлення української Незалежності та знаковим творам вітчизняних письменників 1985-2004 рр.

Участь безкоштовна. Зважаючи на обмежену кількість місць у залі, просимо попередньо зареєструватись за телефоном +38 044 590-08-58 або надіслати запит на e-mail: [email protected]

«Сімейні неділі»: Заняття для дітей 7-9 років на тему «Стихії»
Неділя, 30 серпня, 12:00

У неділю, 30 серпня, о 12:00 PinchukArtCentre запрошує дітей 7-9 років на заняття під назвою «Стихії» у рамках освітньої програми «Сімейні неділі». Діти будуть розглядати прояви стихій у роботах, що представлені на виставці «На межі», поговорять про сили та властивості природи, а також створять тотеми, присвячені вогню, воді, повітрю та землі.

Захід розпочнеться о 12:00 на 5-му поверсі в «Освітній кімнаті». Заняття проведуть гіди арт-центру Ольга Шишлова та Валерія Карпань.

Участь безкоштовна. Реєстрація обов’язкова. Максимальна кількість дітей у групі складає 20 учасників.

График проведення занять програми «Сімейні неділі»:
4-6 років: 6 вересня, 20 вересня, 4 жовтня
7-9 років: 13 вересня, 27 вересня

ArtFriends: заняття для дітей 3-15 років з особливостями розвитку на тему «День та ніч»
Неділя, 30 серпня, 15:00

У неділю, 30 серпня, о 15:00 PinchukArtCentre запрошує дітей 3-15 років з особливостями розвитку (соціальні та інтелектуальні порушення розвитку: затримка психомовного розвитку, розумова відсталість, синдром Дауна, аутизм) на заняття освітньої програми ArtFriends на тему «День та ніч».

Діти приймуть участь у екскурсії виставкою «На межі», під час якої розкажуть про себе та свої повсякденні справи, обговорять характерні прояви світлого дня та темної ночі, після чого створять роботу під назвою «Луна та сонце».

Захід розпочнеться о 15:00 на 5-му поверсі в «Освітній кімнаті». Його проведе гід арт-центру Ольга Шишлова.

Участь безкоштовна. Реєстрація обов’язкова. Максимальна кількість дітей у групі складає 8 учасників.

Мета занять – допомогти учасникам влитися в культурний потік нарівні з іншими його учасниками; розвинути і вдосконалити комунікативні навички; гармонізувати психоемоційну сферу через взаємодію з арт-об'єктами; у ненав'язливій формі познайомити зі світом сучасного мистецтва.

Графік проведення занять програми «ArtFriends»:
13 вересня, 27 вересня

Тематична екскурсія «Образ повсякденного життя»
Неділя, 30 серпня, 19:00

У неділю, 30 серпня, о 19:00 PinchukArtCentre запрошує на тематичну екскурсію «Образ повсякденного життя». На прикладі робіт з виставки «На межі» відвідувачі простежать процес від початку трансформації до повного усунення образу-кліше звичайної радянської людини, що проходив на фоні формування нової соціально-політичної ситуації.

Захід розпочнеться о 19:00 на 2-му поверсі арт-центру біля стійки інформації. Екскурсію проведе гід PinchukArtCentre Данилюк Анастасія.

Зареєстровані учасники всіх заходів допускаються в арт-центр без черги.

Для попереднього запису та отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь за телефоном +38 044 590-08-58 або e-mail: [email protected]

До уваги представників ЗМІ! Щодо акредитації для проведення фото та відео зйомки заходів, будь ласка, звертайтесь до прес-служби арт-центру:  [email protected]

Прес-служба PinchukArtCentre
Тел.: +380 44 494 11 48,
E-mail: [email protected]