Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre представляє персональну виставку колумбійського художника Карлоса Мотти «Патріоти. Громадяни. Коханці...»

PinchukArtCentre представляє персональну виставку колумбійського художника Карлоса Мотти «Патріоти. Громадяни. Коханці...»

29 жовтня 2015

PinchukArtCentre представляє персональну виставку художника Карлоса Мотти - одного з володарів Головної премії Future Generation Art Prize 2014 - «Патріоти. Громадяни. Коханці...». Ця нова робота створена за рахунок гранту від Future Generation Art Prize і вперше демонструватиметься на однойменній виставці колумбійського художника разом з його відомою мультимедійної інсталяцією «Ми, хто відчуває інакше» (2012).

Роботи Карлоса Мотти відомі завдяки його захопленості історіями квір-культури та активізму. В його творчості політика рівності статей і гендерна політика дають можливість сформулювати певні позиції проти соціальної та політичної несправедливості. У проектах Мотти, що цікавиться квір-автономією та самопредставленням, обговорюються питання соціальної асиміляції (або її відсутності) квір-проблем по відношенню до традиційного суспільства шляхом створення контексту для об'єктивного сприйняття багатьох окремих осіб і груп, які борються проти іманентно дискримінаційних традицій та інститутів.

Робота «Патріоти. Громадяни. Коханці...» (2015) була задумана під час бесіди з українським журналістом Максимом Іванухою. Вона складається з десяти актуальних інтерв'ю з представниками українського ЛГБТІ-руху та квір-активістами, які обговорюють загрозливе та вкрай важке становище лесбіянок, геїв, бісексуалів, трансгендерів та інтерсексів в Україні у часи військового конфлікту.

Стикаючись із незліченними проблемами, представники українського ЛГБТІ-руху є найбільш уразливими мішенями гомофобної риторики і їхні проблеми залишаються в значній мірі недостатньо врахованими в контексті, в якому сексуальні та гендерні проблеми ставляться на другий план у світлі серйозної економічної та політичної кризи в Україні. Соціальна невидимість, фізичне, психологічне та політичне насильство і глибоко патріархальна культура окреслюють контекст для складної роботи ЛГБТІ-активістів, які засуджують дискримінацію і вимагають трансформації системи.

«Патріоти. Громадяни. Коханці...» (2015) надає свідчення Олександра Зінченкова, Аноніма, Анатолія Яреми, Максима Еріставі, Ніни Вербицької, Олени Шевченко, Оксани, Юрія Франка, Юрія Юрського, Зоряна Кіса та Тимура Левчука. Активність цих одинадцяти відважних українців значною мірою сприяє формуванню нової демократичної постреволюційної гідності в Україні.

З метою надання історичного та широкого глобального контексту квір-дискурсів та культури українській громадськості, на виставці також буде представлена ​​інсталяція Мотти «Ми, хто відчуває інакше» (2012), яка включає в себе докладні посилання на судження американських, колумбійських, норвезьких та південнокорейських представників ЛГБТІ-руху і квір-вчених, активістів, художників, юристів, лікарів та інших осіб про розвиток міжнародної гендерної політики за останні сорок років. Частково архів, частково документальний фільм і маніфест, цей проект є важливим відображенням деяких з найбільш спірних тем нашого часу.

У 2016 році роботи Карлоса Мотти (народився в 1978 р. у Боготі, Колумбія) будуть представлені на персональних виставках в МАЛЬБІ - Музеї латиноамериканського мистецтва в Буенос-Айресі (Аргентина), Художньому музеї Переса (PAMM) в Маямі (США), Художній галереї «Mercer Union» в Торонто (Канада), Центрі мистецтв Хордаленда в Бергені (Норвегія), Галереї «PPOW» в Нью-Йорку (США) та Галереї «Instituto de Visión» в Боготі (Колумбія).

Куратор проекту Бйорн Гельдхоф, заступник арт-директора PinchukArtCentre.

Виставка працюватиме з 31 жовтня 2015 року до 10 січня 2016 з 12:00 до 21:00 з вівторка по неділю (понеділок - вихідний). Вхід вільний.