Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre представляє фільмову програму «Як жити?» в рамках виставки «Анонімне суспільство»

PinchukArtCentre представляє фільмову програму «Як жити?» в рамках виставки «Анонімне суспільство»

1 листопада 2017

7 листопада 2017 року PinchukArtCentre розпочне фільмову програму «Як жити?» в рамках виставки Дослідницької платформи «Анонімне суспільство». Добірка стрічок досліджує конфлікт між індивідом і соціальною системою, акцентуючи увагу на точці проникнення колективної ідеології в особисте життя людини. Кураторкою програми виступила Тета Цибульник, програмна координаторка Фестивалю кіно та урбаністики «86».

Покази відбуваються щовівторка о 19:00 на 6-му поверсі арт-центру, зала відеолаунж. Участь безкоштовна. Реєстрація обов’язкова.

У суспільствах радянського типу правила і настанови, що визначають належні способи поведінки, мають безапеляційний характер і насаджуються через тотальність публічного і приватного вимірів. Натомість, у капіталістичних системах, що орієнтовані на індивідуалізм і позбавлені чітких поведінкових приписів, людина змушена протистояти непевності, випрацьовуючи правила й рутини, які регламентують її життя. Відповідь на питання «Як жити?», що постає у запропонованих фільмах, – це динамічне протистояння між колективним та індивідуальним, між мінливою конфігурацією соціально-політичної системи і нескінченною спробою людини віднайти в ній себе.

Виставку Дослідницької платформи «Анонімне суспільство», присвячено періоду аномії, у якому опинилося й досі перебуває українське суспільство після розпаду Радянського Союзу. По своїй суті «анонімне суспільство» в контексті виставки — це метафора відсутності суспільства як такого, у якому індивід успадкував недовіру до влади, що вже втратила авторитет, і за інерцією живе під незримим оком Великого Брата. Виставка будується навколо намацування й проявлення «я». Вона виводить на перший план індивідуальність, оприявнює її голос в анонімному полі в деформованій соціально-політичній дійсності, в царині особистих спогадів та інтимних переживань.

PinchukArtCentre проводить фільмові програми у партнерстві з особистостями та організаціями, які розвивають кіно та кінокритику в Україні. Кожна співпраця триває протягом певного періоду – від одного до кількох місяців, має свою назву та концепцію.

Календар подій: 

7 листопада
Показ фільму Самарія Зелікіна "Шинов та інші", 1967 
14 листопада
Показ фільму Марцеля Лозінського "Як жити", 1977
21 листопада
Показ фільму Харуна Фарокі "Жити у ФРН",1990 
28 листопада
Показ фільму Шанталь Акерман "Зі Сходу", 1993

Тета Цибульник народилася 1987 року в Києві. Вивчала соціологію і соціальну антропологію в Центральноєвропейському університеті (Будапешт). З 2015 року працює програмною координаторкою Фестивалю кіно та урбаністики «86». Співзасновниця кінооб’єднання ruïns collective та продюсерка незалежного кіно.