Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниFUTURE GENERATION ART PRIZE @ VENICE 2019

FUTURE GENERATION ART PRIZE @ VENICE 2019

2 травня 2019

Подія в рамках офіційної паралельної програми 58-ї Міжнародної виставки мистецтв – La Biennale di Venezia 

PinchukArtCentre та Фонд Віктора Пінчука представляють виставку робіт 21 молодого художника з 17 країн світу, які увійшли до шорт-листа 5-ї Премії Future Generation Art Prize – міжнародного конкурсу для молодих художників віком до 35 років. Премія, заснована у 2009 році, нині відзначає свою 10-ту річницю. 

Як частина офіційної паралельної програми 58-ої Міжнародної виставки мистецтв у Венеції – La Biennale di Venezia – виставка відбуватиметься у Palazzo Ca’ Tron, з 11 травня до 18 серпня 2019 року. 21 художник, чиї роботи представлені цього року в Венеції, були відібрані з 5800 заявок, отриманих на конкурс. Серед них твори володарки головної премії Future Generation Art Prize 2019 у розмірі $100,000, Емілія Шкарнуліте (Литва), а також лауреатів спеціальних премій на загальну суму $20,000 – Габріель Ґолаят  (ПАР) та Cooking Sections (Велика Британія).

Крім того, на виставці експонуватимуться роботи художників-номінантів Премії, серед яких: Моніра Аль Кадірі (Кувейт), Ю Аракі (Японія), Коракріт Арунанондчаі (Таїланд), Медісон Байкрофт (Австралія), Каспер Босманс (Бельгія), Родріго Ернандес (Мексика), Анна Звягінцева (Україна), Елі Лундгаард (Норвегія), Таус Махачева (Росія), Тойін Оджі Одутола (Нігерія), Сондра Перрі (США), Гала Поррас-Кім (Колумбія), Якоб Стеенсен (Данія), Деніел Тернер (США), Лаура Уертас Міллан (Колумбія), Алія Фарід (Кувейт), Маргеріт Юмо (Франція) та група художників Базель Аббас і Руанн Абу-Раме

В експозицію увійдуть існуючі й нові роботи, створені спеціально для простору Palazzo Ca’ Tron, та, які гармонійно взаємодіють з будівлею палацу та його історією. Багато з цих робіт задають питання про тлумачення знання, підводячи нас до запропонованої моделі майбутньої археології або археології майбутнього. Як сприйматиметься сьогодення через 100 чи 1000 років? Як може виглядати людство? Наскільки досвідченим буде світ? 

Багато з тих питань демонструють занепокоєність та говорять про можливі пропозиції для завтрашнього дня. У той же час інші роботи торкаються нагальних нерозв’язаних дилем світу сьогоднішнього. Яке місце посідають у глобалізованому світі локальні культурні традиції? Як виживають цінності у вік технологій, який змітає наше почуття традиції? Як  визначити власну ідентичність, коли націоналістичні моделі, здається, йдуть врозріз з глобалізованими спільнотами? 

Ці запитання гучніше резонують у розташованому на Гранд каналі  Palazzo Ca’Tron, яким від 1972 року володіє Університет інституту архітектури Венеції. Це навчально-аналітичний хаб, що займається переважно темою міського планування. Палаццо, збудований наприкінці шістнадцятого сторіччя, носить ім’я Трон – однієї з найшляхетніших та найвпливовіших венеційських родин. Співпраця між університетом та Премією Future Generation Art Prize дозволяє об’єднати  зусилля в рамках місії обох інституцій: надати новим поколінням можливість стати творцями майбутніх змін.  

Премія Future Generation Art Prize – визнаний стартовий майданчик для нових талантів, завдяки якому переможці минулих років набули світового визнання. Так, Лінетт Ядом-Боак'є була номінована на Премію Тернера, а переможниця конкурсу 2017 року Дінео Сеше Бопапе представлятиме Південно-Африканську Республіку на Венеційській Бієнале 2019. Переможниця першого конкурсу Премії, Синтія Марселле, представляла Бразилію на 57-й Міжнародній виставці мистецтв La Biennale di Venezia. Колектив Open Group, який був номінований на здобуття премії у 2017 році, представлятиме Україну на Biennale Arte 2019. 

Кураторами виставки «Future Generation Art Prize @ Venice 2019» виступають Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre, та Тетяна Кочубінська, куратора Дослідницької платформи PinchukArtCentre.

Переможці конкурсу були оголошені під час проведення виставки у PinchukArtCentre, яка була відкрита з лютого по квітень 2019 року. Лауреати були обрані з-поміж номінантів міжнародним журі, до складу якого увійшли Хор Аль-Касімі, президент фонду Sharjah Art Foundation та Міжнародної асоціації бієнале; Пабло Леон де ла Барра, куратор, Латинська Америка, Музей та Фонд Соломона Гуггенхайма, Нью-Йорк; Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre, Київ; Тім Марлоу, арт–директор Королівської академії мистецтв, Лондон, та Габі Нгкобо, куратор 10-ї Берлінської бієнале. 

Премія Future Generation Art Prize, заснована Фондом Віктора Пінчука у 2009 році - це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, мета якої - відкриття нових імен та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників. Премія є важливим внеском у підтримку відкритої участі молодих художників у динамічному культурному розвитку суспільств в епоху глобальних перетворень. 

Премію Future Generation Art Prize курує почесна Рада, очолювана Віктором Пінчуком. До складу Ради входять чотири митця-патрони премії – Андреас Гурскі, Деміен Херст, Джефф Кунс та Такаші Муракамі - колекціонери Елі Броад, Дакіс Іоанну, Елтон Джон, Міучча Прада, а також директори музеїв Річард Армстронг, Музей і Фонд Соломона Гуггенхайма; Гленн Д. Лоурі, Музей сучасного мистецтва (MoMA) і Альфред Пакеман, колишній директор Національного музею сучасного мистецтва, Центр Жоржа Помпіду. 

Місце проведення:
Palazzo Ca’ Tron 
San Croce, 1957, 30135, Venice, Italy

Години роботи: 10:00 – 18:00 щодня (крім понеділка). Вхід вільний.

Дні допрем'єрного показу: 8 - 10 травня, з 10: 00 до 18:00

Допрем'єрний показ для ЗМІ: четвер, 9 травня, 09:00

Прийом з нагоди відкриття: четвер, 9 травня (тільки за запрошеннями)

Комісар і промоутер проекту  - Фонд Віктора Пінчука

Організатор: PinchukArtCentre, Київ, Україна