Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниДослідницька платформа PinchukArtCentre оновлює структуру

Дослідницька платформа PinchukArtCentre оновлює структуру

26 вересня 2019

Дослідницька платформа PinchukArtCentre оголошує про оновлений підхід до архівування та осмислення українського сучасного мистецтва. З метою розширення поглядів на історію українського мистецтва та поглиблення навичок у методології досліджень, арт-центр запроваджує систему запрошених кураторів Дослідницької платформи, як українських, так і міжнародних.

Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre: «Ми дуже раді оголосити про оновлений підхід до роботи Дослідницької платформи, який передбачає співпрацю з запрошеними кураторами та експертами. Ми прагнемо створити відкриту модель, яка сприятиме генеруванню ширшого кола критичних думок та посиленню дискурсного контексту щодо українського мистецтва. Цей підхід означає, що до команди найближчим часом долучаться нові члени. На жаль, арт-центр покидає Тетяна Кочубінська, цінний і важливий член нашої команди, яка зробила значний внесок у розвиток Дослідницької платформи. Це було справжнім задоволенням працювати з нею, і я переконаний, що у нових проектах Тетяна буде настільки ж успішною як і в PinchukArtCentre».

Тетяна Кочубінська, кураторка Дослідницької платформи PinchukArtCentre з моменту її створення, наразі покидає команду арт-центру: «Мені пощастило працювати, і згодом, курувати Дослідницьку платформу PinchukArtCentre впродовж трьох років. Ми провели шість дослідницьких виставок, для реалізації яких співпрацювали із запрошеними кураторами: Ксенією Малих (сьогодні — менеджеркою Дослідницької платформи), Валерієм Сахаруком, Станіславом Сілантьєвим та Галиною Хорунжею, Тетяною Жмурко. За цей короткий період нам вдалось здобути кредит довіри серед художньої спільноти та створити мережу професійних контактів з окремими митцями, дослідниками та інституціями. Я впевнена, що ця мережа буде міцніти та розвиватися, а наші дослідження (окрім Києва, Одеси, Харкова) будуть «захоплювати» інші міста. Робота у платформі та взаємодія всередині неї дали можливість всім нам усвідомлювати себе професіоналами — коли ти публікуєш статтю чи робиш книжку, створюєш виставку, і зрештою несеш відповідальність за власні твердження. Мені б хотілось, щоб дослідницька, виставкова та видавнича складові Дослідницької платформи виходили за межі України та сприяли делокалізації сучасного українського мистецтва».

Першим у ролі запрошеного куратора до команди Дослідницької платформи PinchukArtCentre приєднається Костянтин Дорошенко, історик, критик, куратор та публіцист: «Дослідницька платформа PinchukArtCentre — явище вкрай своєчасне і необхідне. Важливо, що її учасники не просто збирають інформацію про сучасне мистецтво України, але й обтяжують себе власним аналізом — через віддалення в часі. Саме так і пишеться історія мистецтва, не з міфів і байок сучасників, у яких в голові застигли свої табелі про ранги, а оцінки фіксують автоматизм особистих приязнь та ідіосинкразії. Осмислюючи українське мистецтво як критик і журналіст уже 25 років, я завжди намагався бути поза угруповань, що складалися всередині нього. Довелося пройти через сварки з друзями-художниками, ображеними на критику, через скандали галеристок, які вважали, що «критик повинен бути лояльним» і навіть через суди, які стали прецедентом позову художників до критиків і закінчилися перемогою права на критику. З цієї принциповою відстороненістю від особистих симпатій і антипатій та історичною освітою, що стала характером і вимагає архівної точності, я готовий використовувати свій досвід у співпраці з PinchukArtCentre. Він відкриває нову сторінку в своїй діяльності і буде ще більш видимим і вагомим на українській і світовій арт-сцені».

Проведення дослідницьких виставок та подій публічної програми, публікація книжок та статей залишається стратегічним напрямком роботи Дослідницької платформи PinchukArtCentre. Арт-центр продовжить вивчення локального художнього контексту, підтримку професійної дискусії та інвестування в інтелектуальний продукт. Важливою складовою цього процесу також є розвиток бібліотеки PinchukArtCentre, яка надає фахівцям і широкій аудиторії доступ до матеріалів, у тому числі й архівних, на які спирається робота Дослідницької платформи.