Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre оголосив шорт-лист 6-ї Премії Future Generation Art Prize

PinchukArtCentre оголосив шорт-лист 6-ї Премії Future Generation Art Prize

4 серпня 2020

PinchukArtCentre оголосив імена 21 номінанта 6-ї Премії Future Generation Art Prize. До шорт-листа увійшли художники та художні групи з п'яти континентів, відібрані з понад 11 700 заявок із майже 200 країн світу. Заснована Фондом Віктора Пінчука в 2009 році, Future Generation Art Prize — це міжнародна премія в галузі сучасного мистецтва, метою якої є відкриття нових імен в світі мистецтва та надання довгострокової підтримки майбутньому поколінню художників.

Номінантами стали: Алекс Бачинський-Дженкінс (33, Великобританія), Вендімагейн Беліт (34, Ефіопія), Мінья Бьябьяні (32, Гваделупа), Ріндон Джонсон (30, США), Агата Інгарден (26, Польща), Бронвін Кац (26, ПАР), Лап-Сі Лам (30, Швеція), Міре Лі (32, Південна Корея), Пол Меікі (35, Франція), Ліндсі Мендік (32, Великобританія), Хенріке Науман (35, Німеччина), Педро Невес Маркес (35, Португалія), Фріда Орупабо (34, Норвегія), Андрес Перейра Пас (33, Болівія), Тереса Солар (35, Іспанія), Хо Руї Ан (29, Сінгапур), Тревор Янг (32, Китай), а також групи художників Ханна Куінлен та Роузі Гастінгс (Великобританія), Ярема Малащук та Роман Хімей (Україна) і Калла Хенкел та Макс Пітегофф (США).

Художня група Ярема Малащук та Роман Хімей увійшли до числа номінантів як володарі головної Премії PinchukArtCentre 2020 – загальнонаціонального конкурсу в галузі сучасного мистецтва для молодих українських художників віком до 35 років. Усі інші номінанти були обрані міжнародною відбірковою комісією, до складу якої увійшли: Хуліа Морандейра Аррісабалага, дослідниця й кураторка; Зої Вітлі, директорка Chiesenhalе; Джастін Ладвіг, кураторка нью-йоркської художньої організації Creative Time; Даніель Музичук, керівник відділу сучасного мистецтва Музею мистецтва в Лодзі; Іганьї Онвуегбуча, куратор і мистецтвознавець, куратор Центру сучасного мистецтва Лагосу (CCA, Lagos); Джеппе Угельвіг, незалежний куратор і культурний критик; Джун Яп, директорка з кураторства, програм та публікацій Сінгапурського музею мистецтва.

Відбіркова комісія була призначена членами міжнародного журі, до складу якого увійшли: Бйорн Гельдхоф, арт-директор PinchukArtCentre; Шилпа Гупта, художниця; Ельвіра Дьянгані Осе, директор The Showroom в Лондоні; Лорен Корнелл, директор освітньої програми Центру кураторських досліджень Бард-коледжу; Якопо Крівелли Вісконті, куратор 34-ї Бієнале в Сан-Паулу; Ральф Ругофф, директор Галереї Хейворд і арт-директор 58-ї Венеційської бієнале; Євген Тан, директор Національної галереї Сінгапуру і Сінгапурського художнього музею.

Художники-номінанти створять нові роботи, які виставлятимуться в PinchukArtCentre у Києві та в рамках Міжнародної виставки мистецтв у Венеції – La Biennale di Venezia. Серед номінантів журі визначить володарів головної та спеціальних премій протягом дії виставки Future Generation Art Prize у PinchukArtCentre в Києві. Премії будуть вручені під час церемонії нагородження в грудні 2021 року.

Володар головної премії отримує $100 000, з них $60 000 в якості грошової винагороди та $40 000 як інвестицію в його художню практику. Також присуджуються спеціальні премії на загальну суму $20 000, яка може бути розділена на розсуд журі між декількома художниками – до 5 осіб – для підтримки проектів, що розвивають їх художню практику.