Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng

Євген Самборський0Мб, 1Хв

У своїх роботах Євген Самборський тісно співпрацює з людьми з-поза мистецького поля та залучає їх до мистецьких процесів. Така практика дотична до естетики взаємодії, коли художник створює певну ситуацію, в якій він/вона постає медіатором та запрошує до співучасті інших людей.

В експозиції представлені досвіди співпраці Євгена Самборського з різними групами соціального ризику: дітьми із центру соціально-психологічної реабілітації, пацієнтами психіатричної лікарні, поселенням ромів. Результатом кожної взаємодії є спільне створення живопису, малюнків, скульптур. Процеси колективної роботи художник фіксує у своїх документальних фільмах. Кожен акт спільного творення для нього – це можливість дослідити самого себе та іншого, виявляючи крихкість людини.

Художник продовжує цю практику, запрошуючи до співтворчості свого батька, який уособлює напівмаргіналізовану людину, якій бракує спілкування. Разом з ним він створює скульптуру – портрет батька у молодості. Спільний досвід та мистецька практика, яку художник використовує як терапію для іншого, водночас допомагає долати власну дитячу травму.



Виставка 20 номінантів Премії PinchukArtCentre 2018
Анна Звягінцева
Микола Карабінович
Ярема Малащук та Роман Хімей
Аліна Клейтман
Дмитро Старусєв
Юліана Голуб
Катерина Єрмолаєва
Олег Перковський
Юлія Кривич
Саша Курмаз
Іван Світличний
Павло Хайло
Тарас Каменной
Сергій Радкевич
Роман Михайлов
Віталій Кохан
Ревковський і Рачинський
Ларіон Лозовий
Михайло Алексеєнко