Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПреса про насУкраїнські100 тисяч за Героя — PinchukArtCentre Prize

100 тисяч за Героя — PinchukArtCentre Prize

12 грудня 2009

Національна премія імені Шевченка отримала конкурента в галузі мистецтва, з тією різницею, що 100 тисяч тепер отримуватимуть люди, вдвічі, а то й втричі молодші за шевченківських лауреатів. Першим її переможцем став 28- річний харківянин Артем Волокітін за картини із серії Герой та Підлітки.

В рамках PinchukArtCentre Prize присуджується Головна премія, 100 тисяч гривень і оплата стажувань в майстернях провідних художників світу; та дві Спеціальні премії по 25 тисяч гривень кожна і оплата стажувань в майстернях провідних художників світу, а також Приз громадськості в 10 тисяч гривень.

Ця премія була створена одночасно за аналогією британської Turner Prize і російської Премії Кандинського. Turner Prize, одна з найпрестижніших мистецьких нагород світу була заснована у 1984 році на честь англійського живописця ХІХ століття Вільяма Тернера. Сума винагороди складає 40000 фунтів стерлінгів, а лауреатами Turner Prize, впродовж її історії, були Ентоні Гормлі, Вольфганг Тільманс і улюбленець Пінчука Деміен Херст.

У конкурсі PinchukArtCentre Prize взяли участь понад 1100 заяв, з яких протягом року було обрано 20 фіналістів. Їх твори склали виставку, представлену зараз у PinchukArtCentre.

Надзвичайно різні роботи цієї експозиції є відредагованою вибіркою сучасного молодого мистецького процесу, зріз якого виконали куратори Ерхардт Шнайдер, Петро Дорошенко і Олександр Соловйов. Більшість з цих митців виросли і живуть у столиці, але окрім Києва також представлені Львів, Одеса, Харків і Луганськ, декілька учасників працюють за кордоном. В якості окремих учасників (Кузнєцов, Кадан, Кадирова, Наконечна, Хоменко) тут майже повністю представлена широко відома група Р.Е.П., і їх відсутність серед переможців стала неабиякою несподіванкою. Лауреатів обирало міжнародне журі, до складу якого увійшли відомі художники і куратори: Франческо Бонамі (Турин), Сергій Братков (Москва), Удо Кіттелман (Берлін), Борис Михайлов (Берлін), Джессіка Морган (Лондон), а на церемонію нагородження спеціально прибув Деміен Херст, щоб вручити Головний приз.

Переможець конкурсу, Артем Волокітін досить давно виставляється у Харкові, мав декілька персональних виставок у столиці. Його серії Підлітки та Герой відсилають насамперед до псевдоаматорської соціальної фотографії його земляка і члена журі Бориса Михайлова. Виконані у жанрі гіперреалізму, вони, проте, скоріше нагадують натуральний реалізм (термін Кіри Муратової), протиставлений соцреалізмові чи капреалізмові, що використовується як прийом для зняття ідеологічного пафосу притаманного мистецтву. Картини Волокітіна є найбільш еротичними з представлених у фіналі конкурсу, а в контексті порно-моральних скандалів останнього часу, ще й найбільш провокативними. Його попередник, Борис Михайлов ще за радянських часів прославився фотороботами з оголеною натурою в маргінальних, з точки зору радянської фотошколи, контекстах, за що ледве не попав під статтю.

Спеціальну премію в 25 тисяч отримав київський фотограф Олексій Салманов - він зробив акцент на глобалізмі, представивши політично актуальний проект Затемнення - Китай, і вічну, як світ, критику Макдональдс - Гасіть світло.

Задля підтримки гендерної рівності та Іллі Чичкана, який репрезентував Україну на останній Венеційській бієнале на запрошення арт-директора PinchukArtCentre Пітера Дорошенко, друга спеціальна премія була присуджена Маші Шубіній(дружині Чичкана). Вказуючи на тотальність (капіталістичного) споживання, апелючи до модних нині 80-х і радянських маскутових фетишів, художниця зобразила себе в образі Алли Пугачової на фоні знаменитих кадрів вибуху з фільму Антоніоні Забрійскі Поінт.

Приз глядацьких симпатій дістався групі Блюмолоко за роботи з серії Укрлінія, що нагадують оформлення мистецько-політичного проекту Тимошенко.

Не дивлячість на масштабність і бюджет події, Віктор Пінчук не збирається зупинятись на досягнутому - вчора у Нью-Йоркському музеї сучасного мистецтва він заявив про створення нової міжнародної премії Future Generation Art Prize, головний приз якої складе 100 тисяч доларів.

Автор: Сергій Климко
Джерело: ZaUA.org