Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
ГоловнаПреса про насУкраїнськіАрсен Савадов малює голих ангелів

Арсен Савадов малює голих ангелів

27 травня 2011

Нові живописні полотна київського художника Арсена Савадова показують у столичному Пінчук Арт Центрі.  

Виставка триває до 26 червня

— Подивимося всю виставку, але не будемо підніматися на п'ятий поверх. Там показують картини Савадова. На початку року була на його виставці в галереї "Колекція". Мені місяць снилися кошмари, — каже дівчина своїй подрузі біля входу до столичного "Пінчук Арт Центру". У середу тут мокнуть під дощем зо 20 людей. Вони прийшли подивитися роботи київського художника 48-річного Арсена САВАДОВА та данця 44-річного Олафура ЕЛІАССОНА.

Арсен Савадов представив на виставці 18 робіт — фотографії, скульптури та живопис. Біля входу стоїть фігура тварини з фіолетового паперу. Поряд — скульптура зірки з назвою виставки "Блоу ап". Із рота зірки стирчить папір, тягнеться підлогою. Відвідувачі намагаються переступити через нього, але це нікому не вдається. На кожній картині є шматки паперу. Здається, що їх щойно розпакували.

— "Блоу ап"— це фотозбільшення, — розповідає мистецтвознавець 58-річний Олександр Со-ловйов. — Так само називався фільм італійського режисера Мікеланджело Антоніоні. У стрічці йдеться про фотографа, який потрапляє у кримінальну історію. Під час фотосесій він загортає своїх моделей у фіолетовий папір. Думаю, це є основною аналогією. За допомогою паперу Савадов хотів передати ауру майстерні, в якій панує творчий хаос.

На новій картині — оголені моделі й чоловіки з крилами. Схожі були у фотопроекті "Ангели". Його художник зробив 11 років тому.

— Я сприймаю героїв моїх робіт як частину Одіссеї, де всі проекти об'єднані, — каже Савадов. — Мої герої переходять із одного в інший, як у фільмі Фелліні "Солодке життя", де герой Марчелло Мастроянні не може знайти себе в цьому житті.

На виставці представлені фотографії Арсена Савадова з його попередніх проектів — "Книга мертвих", "Кокто", "Агели", "Колективне червоне", "Донбас-шоколад".

— Фотографії з серії "Колективне червоне" Савадов знімав на бойні під Черніговом. Він зробив перформенс на фоні реальної крові вбитих тварин. "Книгу мертвих" знімав у морзі. Коли показав ці роботи перед виставкою іноземним кураторам, його запитали: "З якого матеріалу ви робили людські фігури? Закордоном їх роблять із силікону. Але вони в нас так натурально не виглядають". Арсен відповів: "Це справжні трупи". Шахтарів він знімав у шахті, а моделей — на кладовищі, — продовжує Олександр Соловйов.

Каже, що таке мистецтво сьогодні популярне.

— Савадова знають у всьому світі. Його вважають найдорожчим українським художником. Усі серйозні колекціонери мають роботи Савадова — Пінчук, Тігіпко, Воронов. їх приваблює перебільшений показ абсурдності нашого життя.

Ціни на картини Савадова сягають $120 тис.

Автор: Світлана Корженко
Джерело: Газета по-українськи (Киев)