Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre представляє персональну виставку мексиканського художника Даміана Ортеги «Інструментальний біт»

PinchukArtCentre представляє персональну виставку мексиканського художника Даміана Ортеги «Інструментальний біт»

10 лютого 2011

PinchukArtCentre представляє персональну виставку мексиканського художника Даміана Ортеги. Виставка під назвою «Інструментальний біт» буде відкрита для огляду з 12 лютого по 17 квітня 2011 року в PinchukArtCentre.

Виставка Ортеги представляє головні в його творчості роботи разом з двома творами, що були спеціально створені для PinchukArtCentre. Ортега представить «Дев’ять типів рельєфу» (2007), продемонструвавши дев’ять короткометражних фільмів, знятих на 16 мм плівку, про падаючі, немов доміно, цеглини, у конструкціях-формуваннях, навіяних «Мистецтвом війни» Сунь Цзи, а також «Проект для соціального житла» (2007), «Moises» (2007), та дві нові скульптури, пов’язані з металургійною промисловістю України.

Даміан Ортега: «Зазвичай, мої роботи нагадують мені складну систему класифікації та розподілення об’єктів на багато частин. Проте я завжди уважний до простих, наочних ідей. Я люблю інструменти, так само як люблю слова. Часом я почуваюся їхньою частиною, коли можу використати і зрозуміти їх. Часом у мене виникають зовсім протилежні почуття, і я відчуваю, як вони створюють міст, що відокремлює мене від  реальних речей».

Художник зазначає, що вибір робіт для цієї виставки є надзвичайно цікавим, тому що всі вони говорять про точки дотику між інструментом та матеріалом. Зіткнення, поштовх, удар між двома різними речовинами допомагають нам зрозуміти та відчути мить, секунду чи короткий імпульс трансформації однієї речі в іншу.

У роботі «Температура плавлення», створеній нещодавно в майстерні Києва, Ортега повертає до життя старий експеримент, поєднуючи розплавлений метал із льодом. Робота представляє собою 9 металевих ландшафтів, створених зі свинцю, алюмінію і бронзи, які втілюють археологічні нагадування про "крижані ландшафти", які митець покрив розплавленим металом. Суцільний шматок льоду обмежив простір розплавленому металу, який згодом знищив його. Таким чином ці скульптури є носіями пам’яті про момент перетворення ландшафту.

В другій новій роботі, створеній спеціально для виставки, під назвою «Інструментальний біт» Ортега переміщує акцент з людського творчого начала на автоматизовані промислові форми, отримані на заводі з виробництва сталі. Робота акцентує увагу на 4 етапах виробництва металевого колеса: нагріванні та багаторазовому пресуванні шматку металу, вирізаного з цільного металевого блоку. Робота була створена в Дніпропетровську.

Творчість Даміана Ортеги можна описати як дію, що набуває форму крізь використання буденних об’єктів або матеріалів. Знакова робота – Modulo de construccion con tortillas” (1998), в якій Ортега використовує тортільї (мексиканські коржі) для побудови молекулярної структури,  є прикладом того, як він створює абстрактне комічне відображення нашої суспільної реальності. В інших роботах, як, наприклад, «Космічна річ» (2002), Ортега використовує систему деконструкції для класифікації об’єкту. Інструменти та об’єкти стають візуальною мовою, трансформуючись в комплексне мистецьке висловлювання, наповнене символічним значенням, що відсилає до політичних, економічних і соціальних структур суспільства сьогодення.

Даміан Ортега народився в 1967 році в Мехіко-Сіті. Його роботи виставлялися в Tate Modern, Лондон, Centre Pompidou, Париж, The Museum of Contemporary Art, Лос-Анджелес, Kunsthalle, Базель; нещодавно він мав велику персональну виставку в Barbican, Лондон. Зараз він живе і працює в Берліні та Мехіко-Сіті.