Новий сайт PinchukArtCentre
Перейти
укр
eng
Години відвідування

Вівторок — Неділя з 12:00 до 21:00
Понеділок — вихідний
Вхід вільний

ГоловнаНовиниPinchukArtCentre представляє три нові виставки в рамках проекту «Дослідницька платформа»: «Федір Тетянич. Канон Фрипулья», «Батьківщина в огні», та «Versus»

PinchukArtCentre представляє три нові виставки в рамках проекту «Дослідницька платформа»: «Федір Тетянич. Канон Фрипулья», «Батьківщина в огні», та «Versus»

14 червня 2017

Дослідницька платформа PinchukArtCentre представляє три виставки «Федір Тетянич. Канон Фрипулья», «Батьківщина у вогні», та «Versus». Мета Дослідницької платформи - створення живого архіву українського мистецтва від початку 1980-x до теперішнього часу. Виставкова практика Дослідницької платформи передбачає три основні напрямки: виставки, основані на дослідницькій діяльності; демонстрація робіт з Колекції арт-центру; програма «PAC-UA Переосмислення» - інвестиції у створення нових робіт молодих художників. 

«Федір Тетянич. Канон Фрипулья»

17.06.2017 – 08.10.2017

Виставка «Федір Тетянич. Канон Фрипулья» фокусується на одній із сторін багатогранної творчості художника Федора Тетянича, чия мистецька практика охоплювала живопис, графіку, скульптуру, текст, перфоманс тощо. 

Належачи до Спілки художників, Тетянич був задіяний у виконанні офіційних замовлень монументального мистецтва, та водночас його особистість, поведінка та художня практика складали альтернативу офіційній радянській культурі. Тетянич був одним із піонерів перформативного жанру в українському мистецтві: він здебільшого відомий своїми дивакуватими костюмами із сміття і знайдених матеріалів. Для створення костюмів художник часто застосовував фольгу, шкарабанки тощо, які при русі створювали своєрідний звук. Такі костюми він вдягав у публічному просторі, зокрема, у стінах офіційної Спілки художників, завдяки чому згодом здобув славу міського дивака, який декларував власну «вічність» та «нескінченність»: «Я – Безмежжя». Саме категорії вічності, нескінченності, безмежжя і склали основу його філософсько-мистецького вчення «Фрипулья».

У виставці «Федір Тетянич. Канон Фрипулья» на противагу «смітниковій естетиці» зроблено спробу концептуалізувати практику художника, осмисливши та представивши його тексти як самодостатній медіум та невід’ємну частину його мистецької практики.  Другою, не менш важливою складовою світоустрою Федора Тетянича є Біотехносфера — універсальний модуль для проживання і пересування людини. Його ґенезу слід шукати в утопічних візіях Леонардо да Вінчі, Миколи Федорова, Володимира Татліна — відмінність Тетянича від попередників здебільшого полягає у впровадженні до своєї філософської системи численної атрибутики, характерної для епохи кібернетики та космічних звершень. Впродовж 1980-х–1990-х художник побудував близько п’яти Біотехносфер, жодна з них не збереглася. Здійснюючи на підставі креслень реконструкцію двох (одну в масштабі 1:3, іншу — в натуральний розмір), куратори виставки прагнули створити довершені, майже серійні зразки, про які їхній автор міг лише мріяти. 

Запрошений куратор: Валерій Сахарук

Співкуратор: Тетяна Кочубинська 

«Батьківщина в огні» 

Інтервенції «Колективу конкретних дат»

17.06.2017 – 08.10.2017

Виставка «Батьківщина в огні» пропонує один із поглядів на історію українського суспільства 1990-х років, розказану крізь призму обраних творів із колекції PinchukArtCentre. Назва виставки «Батьківщина в огні» є алюзією на кіноповість Олександра Довженка «Україна в огні», в якій оповідається про кровопролиття, що відбувалися на території України у ході Другої світової війни. Однак, представлені на виставці твори, жодним чином не пов’язані з воєнними діями та реальною лінією фронту.

Вогонь в цьому разі стає метафорою небезпеки, травми, конфлікту, що вже були відчутними у суспільстві 1990-х та знаходять своє відображення у загальній соціальній нестабільності, економічній кризі, жахливих умовах виробництва тощо.

На виставці представлено твори Сергія Браткова, Володимира Кожухаря, Едуарда Колодія, Миколи Маценка, Бориса Михайлова, Георгія Сенченка, Іллі Чичкана та групи «Перці» (Олег Петренко та Людмила Скрипкіна). Ці роботи поєднано міркуваннями про життя після техногенної катастрофи та усвідомленням життя перших років пострадянської України. Експоновані разом, вибрані твори окреслюють зону соціального та економічного переходу, який у колективній свідомості закарбовано як «діагноз» 1990-х. 

До участі у виставці запрошено художню групу «Колектив конкретних дат», які працюють із практиками комеморації, архівом та займаються перформативними дослідженнями. Художникам запропоновано через низку інтервенцій осмислити порушені виставкою теми. 

«Колектив конкретних дат» виник навесні 2015 роки як художня група, що працює з різноманітними практиками комеморації. Надаючи особливого значення архівним матеріалам та історичним марґіналіям, ККД прагне глибшого осягнення публічних святкувань та урочистих подій, їх ролі в ідеологічних наративах і життєвому досвіді.

Куратор: Тетяна Кочубинська

PAC-UA Переосмислення: «Versus»

17.06.2017 – 17.09.2017

PAC-UA Переосмислення представляє 5-ий проект - групову виставку за участі молодих художників Юлії Голуб, Зіни Ісупової, Аліни Клейтман, Олександра Кутового, Анни Ротаєнко, Дмитра Старусєва. “Versus” – це результат довготривалої співпраці запрошеного куратора Сергія Браткова з новою генерацією художників, студентів Школи мистецтв імені Родченка (Москва).

«Versus» – це внутрішній спір, який стає для учасників виставки темою для роздумів. Граючи з поняттям дуалізму, вони досліджують двозначність митця як особистості та творця, положення поміж, внутрішню суперечку, грань між етичним та естетичним. Виставка демонструє багатогранність індивідуальних та колективних практик, поєднуючи колективний погляд на процес вибудовування діалогу між представленими роботами. 

Запрошений куратор: Сергій Братков

Дослідницька платформа була заснована PinchukArtCentre у 2016 році. Це відкрита платформу  для інтелектуальних пошуків, досліджень та дискурсної роботи, метою якої є створення живого архіву українського мистецтва від початку 80-х років до сьогодні. Доступна для всіх, Дослідницька платформа – це передовий проект, метою якого є зберегти, каталогізувати і переосмислити історичну інформацію, яка має вирішальне значення для критичної рефлексії щодо української ідентичності сьогоднішнього і завтрашнього дня.